Terenuri de baschet

cu suprafață dură

Jocul de baschet poate fi o activitate destul de solicitantă din punct de vedere fizic.
Jucătorii nu doar că trebuie să alerge pe terenul de joc, dar driblarea mingii necesită un efort serios.

V-aţi întrebat vreodată de ce?

Provocarea are de a face cu modul în care ricoşează mingea. Atunci când aceasta loveşte suprafaţa de teren, de fapt, săritura ei îşi pierde din impuls prin transferul energiei ei într-o altă formă.
Acest lucru înseamnă că, pentru a păstra mingea la aceeaşi înălţime, jucătorii trebuie să transmită în mod continuu energie mingii, cu fiecare săritură.
În această activitate veţi observă cât de sus poate sări mingea pe suprafeţe diferite, în comparaţie cu înălţimea de la care a fost aruncată.

Care suprafaţă permite mingii de baschet să sară cel mai sus?

Luaţi o minge de baschet şi încercaţi această activitate pentru a afla!
Un factor care poate afecta coliziunea mingii de baschet cu solul, este tipul de suprafaţă cu care mingea, se ciocneşte. Când o minge de baschet ricoşează dintr-o suprafaţă, o parte din energia sa este absorbită de acea suprafaţă. Unele suprafeţe absorb mai multă energie decât altele.
O suprafaţă dură, cum ar fi betonul, absoarbe mai puţină energie în comparaţie cu o suprafaţă moale, cum ar fi carpeta.
Cu cât mai multă energie este absorbită de suprafaţa de teren, cu atât mai puţină îi rămâne mingii, pentru ca acesta să poată sări. Acesta este motivul pentru care, atunci când jucăm baschet pe o suprafaţă relativ tare, săritura mingii este mai mare (a pierdut mai puţină energie), comparativ cu atunci când jucăm pe o suprafaţă moale (unde îşi pierde mai multă energie).

Tipuri de terenuri de baschet

Cele două tipuri principale de terenuri de baschet sunt suprafeţele din lemn sau suprafeţele dure cu finisaj de vopsea acrilică. Suprafeţele din lemn sunt cel mai frecvent utilizate în terenurile interioare, cum ar fi săli de sport, în timp ce vopseaua acrilică este folosită mai ales pe terenurile de baschet din aer liber. Mulţi jucători de baschet învaţă jocul de baschet pe terenuri de aer liber, fie în parcuri, ori pe străzile din vecinătatea lor. De aceea, asfaltul standard, rămâne cea mai comună suprafaţă de teren de baschet în aer liber, din cauza rezistenţei şi capacităţii sale de a rezista la condiţii meteorologice aspre.

Elementele de bază pentru construcţia unui teren de baschet

Elementele de bază pentru construcţia unui teren de baschet variază în funcţie de tipul de teren pe care doriţi să îl construiţi, fie de interior sau de exterior. Terenurile de baschet vin în diferite dimensiuni, acestea sunt:

 • în conformitate cu normele FIBA, terenul de baschet este de 28x15 metri
 • pentru NBA/NCAA, este 29x15 metri
 • pentru un teren de şcoală este de 26x15 metri
 • terenurile de baschet pentru amatori variază într-o proporţie largă.
În afară de mărime, înălţimea recomandată este de 8,23 metri şi, de asemenea, puteţi alege culoarea preferată pentru terenul de baschet pe care doriţi să îl construiţi, dintr-un număr mare de combinaţii de culori.

Suprafaţa acrilică pentru terenuri de baschet

Terenurile de baschet a căror suprafaţă este acoperită cu vopsea acrilică sunt potrivite pentru toate nivelurile de antrenament şi joc.

Din ce este făcută?

O suprafaţă acrilică este în esenţă o aplicare a mai multor straturi de materiale acrilice.(De exemplu, răşină, vopsea, etc), pe o suprafaţă de bază, în mod obişnuit din beton sau asfalt. În termeni foarte de bază, o suprafaţă acrilică este compusă dintr-un strat (sau mai multe) de umplere/nivelare pe o suprafaţă bază care este apoi acoperită cu o suprafaţă de finisare colorată. Compoziţia şi metoda de aplicare a materialului acrilic au o influenţă directă asupra caracteristicilor de joc ale suprafeţei.

Performanţa

Performanţa exactă a suprafeţelor acrilice diferă uşor de la un produs la altul, precum şi utilizarea ulterioară a suprafeţei.

Caracteristicile de joc sunt orientative:

 • viteza mingii, de la mediu lent la rapid
 • săritura mingii, înălţime medie
 • precizie săritură minge
 • poziţie fermă cu tracţiune anti-alunecare
 • calităţile de absorbţie a şocurilor sunt greu de moderat, acestea depinzând de amortizare.

Vopseaua acrilică folosită în construcţia terenurilor de baschet cu suprafaţă dură este disponibilă în diferite tipuri/straturi/grosimi.

1. Sistem acrilic de 6 straturi, confort ridicat, cu covor de cauciuc pentru pardoseli sportive

Este un sistem acrilic cu 6 straturi care încorporează un elastomer flexibil, pentru terenuri de baschet şi alte suprafeţe de sport, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafetei, în special pentru beton.
COURTSOL CONFORT combină un strat protector de legătură din cauciuc gros mat de 4mm (sau 10), 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu un strat de acoperire rezistent, care asigură un confort optim jucătorilor prin absorbţia undelor de şoc şi reduce în special oboseala musculară.

2. Sistem acrilic de 7 straturi, confort ridicat, cu covor de cauciuc pentru pardoseli de baschet în aer liber/interior

Este un sistem acrilic cu 7 straturi care încorporează un elastomer flexibil, pentru terenuri de baschet interioare şi exterioare sau pentru pardoseli multisport în aer liber.
COURTSOL CONFORT PLUS combină un strat protector de legătură din cauciuc gros mat de 4mm (sau 10), 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu un strat superior şi un strat de vopsea rezistent la uzură, care asigură un confort optim jucătorilor prin absorbţia undelor de şoc. Acoperirea obţinută reduce în special oboseala musculară a jucătorului şi riscurile de leziuni musculare sau ale ligamentelor.

3. Sistem acrilic de calitate superioară cu 9 straturi, pentru pardoseli sportive

COURTSOL PRO PLUS este un sistem acrilic sintetic, format din 9 straturi, pentru suprafeţe de baschet şi alte pardoseli sportive vechi sau noi.
COURTSOL PRO PLUS combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu 4 straturi care conţin granule de cauciuc şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură, netezite cu 1 strat de vopsea. Întregul sistem permite obţinerea unei acoperiri pentru jucători profesionişti, combinând confortul cu o calitate optimă a jocului.

4. Sistem acrilic de calitate superioară cu 8 straturi, pentru pardoseli sportive

COURTSOL PRO este un sistem acrilic sintetic format din 8 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafetei, în special pentru beton.
COURTSOL PRO combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare cu 4 straturi care conţin granule de cauciuc şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafete sportive mai performante şi durabile

6. Sistem acrilic cu 3 straturi pentru pardoseli sportive

COURTSOL STANDING este un sistem acrilic sintetic cu 3 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafeţei, în special pentru beton.
COURTSOL PERMANENT combină două baze flexibile şi straturi intermediare şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafeţe de sport performanţe.

7. Sistem acrilic cu 5 straturi pentru pardoseli sportive

COURTSOL TOURNAMENT este un sistem acrilic sintetic cu 5 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafatei, în special pentru beton.
COURTSOL TOURNAMENT combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare cu 2 straturi de acoperire nealunecoase şi rezistente la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafeţeade sport mai performante şi durabile.

Courtsol şi-a construit reputaţia fabricând produse de calitate pentru suprafeţe de terenuri de baschet pentru toate tipurile de proiecte: de la terenuri private la terenuri pentru şcoli şi instituţii.
Suprafeţele dure pentru terenurile de baschet sunt cunoscute pentru viteza consecventă a jocului, săritura mingii, durabilitate, întreţinere redusă, culori vibrante şi durabile.
Courtsol oferă o suprafaţă acrilică ideală, durabilă şi decorativă pentru terenurile publice şi private. Acrilicele pentru terenurile de baschet sunt proiectate pentru utilizarea pe suprafeţe de asfalt, beton sau acrilice existente. Forma rotundă şi dimensiunea fină a nisipului în acoperirea suprafeţelor colorate conferă suficientă tracţiune în condiţii umede şi uscate pentru a oferi siguranţă, fără un finisaj dur sau agresiv.

Sistemele de suprafeţe Courtsol oferă numeroase avantaje terenurilor de baschet:

 • cost eficient de instalare
 • întreţinere necesară foarte redusă
 • sigilează şi protejează asfaltul sau pavajul din beton
 • varietate de culori, sporind valoarea estetică a proprietăţii dumneavoastră.
 • funcţionale în orice climat, cald sau rece.

Datorită acestor motive, dar nu numai, Atlas Sport colaborează cu Courtsol pentru a oferi clienţilor terenuri de baschet de calitate şi pentru a atinge orice nivel de performanţă