Terenuri cu structuri acoperite

Terenul acoperit aduce un mare avantaj, întrucât permite utilizarea lui în orice anotimp, indiferent de condiţiile meteo, iar acest lucru este favorabil atât pentru cei care utilizează terenul, cât şi pentru proprietari. În plus, prelata poate fi ridicată pe lateral, pentru a permite aerisirea în zilele caniculare.

Pentru acoperirea terenurilor şi bazelor sportive va punem la dispozitie două tipuri de structuri:
• structură metalică + prelată
• balon presostatic

Structura arce de metal acoperită cu prelata PVC – capeți tensionați

Structura metalică a construcţiei pentru terenuri sportive se realizează din cadre zăbrelite.
Structura poate fi protejată prin zincare termică, la cererea clientului, cu avantajul că structura se va imersa într-o baie de zinc şi prin urmare protecţia elementelor se va realiza şi în interiorul ţevilor.
În procesul de roluire a tuturor elementelor componente vor fi folosite utilaje de ultimă generaţie.
Elementele de rezistenţă ce alcătuiesc structura sunt dimensionate conform normelor în vigoare şi se vor realiza respectand proiectul conform unui proiect de rezistenţă verificat şi ştampilat MLPAT.
Pentru realizarea construcţiei structurii metalice se propune varianta de proiectare, cu o durată de viaţă de 50 ani.

Detalii tehnice :

• Structura metalică a construcţiei pentru terenuri sportive se realizează din cadre zăbrelite (arce cu zăbrele) din ţevi de oţel OL37 sau oţel zincat tip S280.
Cadrul acesteia va fi format din mai multe bucăţi pentru a putea fi transportat, urmând ca pe şantier bucăţile să fie asamblate cu elemente mecanice de asamblare (şuruburi) şi sudură, acolo unde va fi necesar. La baza arcelor, acestea se prind articulat de suprafaţa de beton (fundaţie).
Longitudinal, cadrele se vor lega între ele cu grinzi secundare (longitudinale) din ţevi de oţel OL37 sau oţel zincat tip S280.
• În vederea contravântuirii structurii se vor utiliza tiranţi (bare) din oţel plin OL37 sau oţel zincat tip S280 în formă de X, iar pentru tensionarea lor aceştia vor fi prevăzuţi cu întinzătoare. Contravântuirile se prind de structură prin intermediul unor piese metalice fixate cu şuruburi grupa 8.8.
Protecţia pieselor metalice se va realiza prin procesul de grunduire şi vopsire în două straturi ; cu ajutorul acestui procedeu ajungandu-se la un strat total de aproximativ 100μm.
• Pe lângă toate acestea, structura poate fi protejată prin zincare termică, la cererea clientului, cu avantajul că structura se va imersă într-o baie de zinc şi prin urmare protecţia elementelor se va realiza şi în interiorul ţevilor.
• În procesul de roluire a tuturor elementelor componente vor fi folosite utilaje de ultimă generaţie. Elementele de rezistenţă ce alcătuiesc structura sunt dimensionate conform normelor în vigoare şi se vor realiza conform unui proiect de rezistenţă verificat şi ştampilat MLPAT.
Învelitoarea acestui acoperiş se poate realiza din prelată PVC de 900 g/mp ţesătură 12×12.
Prelata de acoperiş cât şi cele două frontoane se realizează dintr-o bucată unică, iar ansamblarea făşiilor se realizează în fabrică prin intermediul maşinilor de sudură cu înalta frecvenţa ( acest procedeu este net superior celui de sudură cu aer cald, rezistenţă la tracţiune şi durata în timp a sudurilor cu înalta frecvenţă este mult mai mare). Făşiile din componenţa prelatei sunt croite cu programe speciale pentru croirea membranelor PVC iar debitarea acestora se realizează computerizat prin intermediul unui plotter de debitare prelate /PVC unic în România la ora actuală.
Documentaţia tehnică va cuprinde atât proiectul de rezistenţă pentru fundaţiile de beton armat cât şi proiectul pentru suprastructura prevăzută în ofertă. Calculul elementelor structurale se va realiza ţinând cont de încărcările de zăpadă, vânt şi seismice specifice fiecărei zone geografice.
Plase de protecţie din material textil pe zonele unde prelata culisează pe perioada verii.
• Pentru realizarea construcţiei structurii metalice se propune varianta de proiectare, cu o durată de viaţă de 50 ani.

Acoperire teren sportiv cu balon presostatic

Balon presostatic din membrana ce se compune dintr-o tesatura de polyester care este acoperita pe ambele parti cu clorura de polivinil (PVC) in conformitate cu normele in vigoare, stabilizata la razele UV. Membrana presostatica cuprinde maneci pentru refulare si recirculare aer de la generator, burdufuri de compensare. Pentru impiedicarea coroziunii se va realiza finisarea la suprafata cu lac.
Presostructura cu simpla sau dubla membrana este sustinuta si atabilizata la pozitie datorita prezentei unei suprapresiuni in interiorul structurii, presiune obtinuta prin introducerea de aer produs prin intermediul unui generator principal, generator ce se gaseste in imediata vecinatate a presostructurii. Acest generator are si rolul de a incalzi presostructura prin legarea la el a unui injector ce poate functiona atat pe combustibil lichid cat si pe combustibil gazos.
In cazul producerii unei avarii la generatorul principal sau la o eventuala intrerupere a curentului electric, presiunea din interiorul balonului va scadea. Aceasta scadere a presiunii va fi simtita de senzorul de presiune ce se gaseste pe generatorul de urgenta si prin urmare acesta va porni pentru a suplini diferenta de presiune rezultata in urma avariei. Acest generator de urgenta este prevazut cu un tablou electronic, senzor de presiune si de asemenea cu un anemometru situate la o inaltime de cca 6m de la sol. Accesul aerului in balon se face prin intermediul a trei maneci flexibile din PVC. Doua din cele trei maneci sunt prevazute la generatorul principal, una pentru admisie si alta pentru recircularea aerului din interiorul balonului. Cea de a treia maneca este destinata generatorului de urgenta.
Balonul presostatic este ancorat la sol prin intermediul unor tevi zincate de ancoraj, prevazute cu extremitati de diametru mai mic pentru mufare. Aceste tevi sunt introduse in niste buzunare special amenajate.La cele 4 colturi ale balonului tevile vor fi legate intre ele prin intermediul unui surub cu saiba si piulita. Aceste tevi sunt legate de fundatia de beton prin intermediul unor inele metalice de ancoraj care se monteaza in fundatie in etapa premergatoare turnarii betonului. Presiunea este mentinuta in interior datorita unei bune etanseitati a prelatei la fundatie. Aceasta etanseitate se obtine prin intermediul unei fuste din pvc exterioara si una interioara. Datorita diferentei de presiune de la interior si exterior fusta interioara va fi lipita de fundatie, iar cea exterioara are rolul de a conduce apele meteorice in afara ariei acoperite de balon.

Oferta pentru balon include:
•Usa de acces tip tunel :1 buc, si usa serviciu: 1 buc
•Instalatie de iluminat realizata din 20 proiectoare de tip asimetric cu ioduri metalice de 400W. Tabloul electric este in sarcina beneficiarului.
•Unitate de urgenta 1 buc, prevazuta cu motor endometric, aflat in legatura cu un ventilator cu dubla aspiratie.
•Unitate de ventilatie si incalzire 1 buc: generator special pentru structuri acoperite cu membrane pvc, variant pentru instalare la exterior.

Puteţi vedea proiectele realizate de Atlas Sport pentru diferite primării, instituţii, şcoli, aici:

http://www.atlassport.ro/proiecte-finalizate/