Intretinerea gazonului natural pe terenurile sportive

Gazonul natural nu va fii mereu verde daca nu este ingrijit.
Exista cateva raspunsuri universale vizavi de mentinerea terenurilor sportive cu gazon natural. Costurile variaza foarte mult in funcție de regiune, altitudine,  frecvența de utilizare si tipul de gazon folosit.
Cel mai mare efect asupra calitatii gazonului natural il are tunderea.  Gazonul natural utilizat pentru terenurile sportive trebuie sa fie tuns la inaltimea portrivita, cu o lama ascutita, iar procesul sa fie desfasurat destul de des. Tunsul in mod necorespunzator poate provoca stress jucatorilor, cresterea buruieni si alte lucruri pe care incerci sa le previi. Alte greseli mari sunt realizarea incorecta a proceselor de  irigare si fertilizare.
Irigarea gresita poate usca solul si deshidrata gazonul, in timp ce fertilizarea pote slabi radacina gazonului. In schimb, irigarea realizata in mod corespunzator, la timp, mentine gazonul sanatos si economiseste costurile de intretinere.

golfcourse_back-300x200
Se recomanda utilizarea unui sensor de ploaie pentru a ajuta la determinarea momentului in care gazonul trebuie sa fie udat.
Aplicarea gazonului pe terenurile sportive poate costa proprietarii sau institutiile scolare bani frumosi, iar orice beneficiar care investeste intr-un teren de sport cu gazon natural, si apoi il trateaza ca un lux care nu necesita intretine, poate ajunge sa cheltuiasca mult mai multi bani pe reparatii si inlocuiri gazon natural.
Nimic in lumea aceasta nu se intretine gratis; si de alfel, nici gazonul natural, insa este cu mult mai ieftina intretinere acestuia decat inlocuirea totala.

Intretinerea de rutina
SFM1008_fig63


Pentru fiecare 10 ore de joc pe terenul sportiv, gazonul natural ar trebui sa beneficieze de 1 ora  de intretinere.
Va recomandam sa fiti atenti la recomandarile producatorilor si sa incercati sa le respectati intru-totul.
Metodele de intretinere variaza in functie de suprafata construita si climat, insa in general, obiectul intretinerii de rutina este acelasi.
Intretinerea terenurilor sportive cu suprafata de gazon natural se realizeaza cu ajutorul unor utilaje speciale petru intretinerea gazonului: trimmere cu fir pentru marginile ierbii, masini de scarificat, masini de tuns gazon, tractorase special pentru gazon, etc.

grounds-maintenance-spraying-sports-fields-with-covered-boom-4

Iata care sunt cateva metode prin care se poate realiza ingrijirea unui gazon natural de pe terenurile sportive:

1. Tunsul gazonului – o conditie preliminara de a avea un gazon frumos si sanatos. Taierea frecventa va duce la indesirea gazonului natural.

2. Fertilizarea pamantului
gazonul natural are nevoie de nutritive, iar ingrasamintele au un rol esential in mentinerea unui gazon de calitate

3. Udarea
Necesitatile de apa ale gazonului natural variaza in functie de clima, de soiurile de seminte utilizate, de sol, de factorii inconjurători si in primul rand de climat (temperatura).

4. Aerarea gazonului
Resturile vegetale uscate in cantitati mari pot provoca distrugeri la nivelul gazonului. In cazul dezvoltarii intr-un ritm mai mare de cat cel normal, poate duce la formarea unui strat de turba. Acest strat este un izolator cu pH-ul scazut, impiedicand transferul de apa, substante nutritive si de oxigen.

5. Gaurirea gazonului
– ajuta la scaderea indesirii stratului superior al gazonului natural
– este imbunatatita capacitatea de absorbire a apei a gazonului
– scaderea formarii stratului de filt

 

 

Lasă un răspuns.

terenuri tenis gazon sintetic terenuri de tenis gazon artificial terenuri de sport Tribuna volei zgura terenuri sport tartan teren volei terenuri multifunctionale terenuri sportive vestiare sportive terenuri de fotbal tribune sportive umplutura teren sport tip pardoseli sportive terenuri de baschet terenuri sportive beton terenuri multisport scoli terenuri tenis parchet tipuri piste volei copii udare gazon terenuri minifotbal tribune terenuri multisport terenuri sport UEFA unde alergam in bucuresti terenuri fotbal terenuri lut terenuri sport gazon sintetic terenuri badminton usamv cluj napoca terenurile de tenis terenuri sportive minifotbal terenuri tenis gazon artificial terenuri sintetice terenuri de baschet rezidenţiale terenuri tenis terenuri sportive sintetice video teren usamv terenuri de tenis terenuri tenis curte terenuri de tenis din zgura