Istoria voleiului. Ce nu stiaţi despre faimosul joc … Partea I

Istoria voleiului este strâns legată de cea a unui alt joc popular – baschetul. De fapt, doar 4 ani separă dezvoltarea istorică a voleiului, de jocul de baschet.

volleyball-history

Un joc pentru Evul Mediu
În 1895, William G. Morgan, era numit director al Holyoke, Massachusetts, YMCA. 4 ani mai devreme, colegul sau James Naismith inventase jocul de baschet. Deşi jocul de baschet a prins rapid, a existat totuşi un dezavantaj. Nu toată lumea putea ţine pasul cu ritmul rapid al jocului baschet – şi asta a fost chiar înainte ca pauză să fii fost creată. Morgan avea nevoie de un joc de care să se bucure şi bărbaţii de vârstă mijlocie.
Astfel, Morgan a conceput un teren de joc pe care l-a numit iniţial mintonette. El a ales acest nume pentru că noul sport era legat de jocul de badminton.
Primul joc competitiv de volei a fost jucat de 07 iulie 1896.

Lucrurile s-au schimbat…. rapid

beach-volleyball-history-hawaii-1920
Ulterior, au fost făcute modificări la jocul lui Morgan. Una dintre primele schimbări a fost numele în sine. Alfred Halstead este creditat cu redenumirea sportului cu cuvintele descriptive “volei.”
Numărul de jucători din fiecare echipă, de asemenea, a fost limitat. Iniţial, echipa a fost lăsată să aibă cât mai mulţi jucători; cam câţi s-ar fi putut încadra pe o jumătate de teren.
Numărul de jucători a fost stabilit la 9 pentru fiecare echipă, iar mai târziu a fost redus la 6. Rotaţia jucătorilor la diferite poziţii pe teren a fost parte a jocului de la început.

Numărul de câte ori o echipă ar putea atinge mingea, înainte de a fi trecut peste plasă, a fost în cele din urmă stabilit la 3. Cele mai vechi jocuri în sala de gimnastică Morgan s-au jucat cu balonul de cauciuc din interiorul mingei de baschet. Spalding a făcut primul joc de volei oficial în 1896. În 1900, forma standard şi greutatea balonului au fost aproape identice cu cele utilizate în prezent.

Înălţimea plasei a fost ridicată pentru a face jocul mai provocator. Astăzi, plasa este de 2,43 metri pentru competiţiile pentru bărbaţi şi 2,24 metri pentru femei. În conformitate cu regulile originale ale voleiului, o echipă trebuia să înscrie 21 de puncte pentru a câstiga un joc. În 1917, acest număr a fost redus la 15.

Dând jocul departe
Muncitorii YMCA au dus jocul de la Holyoke, în şcolile americane misionare din Asia. Jocul a devenit foarte popular în Est astfel încât a fost jucat în Jocurile Orientale din anul 1913. Voleiul de asemenea, a prins în Rusia. În 1950, atunci când a început concurenţa internaţională, Rusia a fost echipa dominantă. În timpul Primului Război Mondial, trupele Statelor Unite ale Americii au introdus voleiul în Europa.

Ştim că un sport este într-adevăr oficial, atunci când sunt stabilite organismele oficiale de conducere. Pentru volei, acest lucru s-a întâmplat în 1928, când s-a format Asociaţia de Volei a Statelor Unite ale Americii.
Fédération Internationale de volley-ball (FIVB) a fost fondată în anul 1947. În 1949, primul campionat de volei pentru bărbaţi a avut loc la Praga, Cehoslovacia.

Nu doar pentru bărbaţii de vârstă mijlocie

mazanar_volleyball_00166u
Devenit repede popular, voleiul au început să fie jucat nu doar de bărbaţii de vârstă medie, aşa cum a fost iniţial gândit. Colegiile şi liceele au început să adopte acest sport atât pentru bărbaţi şi femei. Voleiul a devenit sportul competitiv de toamnă pentru fete.
Primele campionate naţionale de volei pentru femei în SUA, s-au jucat în 1949, la 54 de ani după ce femeile au început să concureze în joc. Primele campionate internaţionale pentru femei s-au jucat în 1952 la Moscova.

NCAA a introdus campionatul de volei feminin în 1981. USC a câştigat primul titlu colegial la volei pentru femei.

Primul campionat de volei masculin NCAA a fost jucat în 1970. UCLA a câştigat 6 din primele 7 titluri de volei pentru bărbaţi.

Continuare: http://www.atlassport.ro//istoria-voleiului-ce-nu-stiati-despre-faimosul-joc-partea-a-ii-a/

Lasă un răspuns.

terenuri minifotbal teren tenis suprafata hard teren volei terenuri tenis terenuri sport terenuri tenis gazon sintetic teren tenis gazon umplutura teren sport terenuri sport gazon sintetic teren tenis curte zgura terenuri sportive beton video tipuri piste tribune terenuri de baschet rezidenţiale teren tenis gazon sintetic vestiare sportive udare gazon terenuri sintetice teren usamv tip pardoseli sportive terenurile de tenis terenuri de tenis din zgura Tribuna terenuri de tenis gazon artificial terenuri de sport terenuri sportive sintetice tribune sportive usamv cluj napoca terenuri de fotbal terenuri tenis curte terenuri lut volei terenuri multisport teren tenis gazon artificial terenuri sportive minifotbal terenuri badminton terenuri de tenis UEFA teren tenis zgura unde alergam in bucuresti terenuri sportive terenuri tenis parchet terenuri multisport scoli