4 diferențe între voleiul pe plajă și cel interior
Există mulți iubitori de volei de plajă, însă din păcate, acest sport nu poate fi jucat în orice vreme. Ca urmare, există posibilitatea de a juca în interior, pe suprafețe sigure și calitative, chiar și atunci când vremea de afară este nefavorabilă. Voleiul de interior este o alternativă ideală pentru cei care doresc să își pună abilitățile și talentele în acțiune.
Înainte de a efectua schimbarea de la terenul de volei cu nisip fierbinte, la cel dur, de interior, iată 4 lucruri pe care trebuie să le țineți minte pe măsură ce treceți de la volei de interior la cel de plajă și invers.
# 1: Dimensiunile terenului
Dimensiunile terenului de volei interior și de plajă sunt foarte diferite. Terenurile interioare sunt de 18m x 9m, cu o linie de atac paralelă aflată la 3m de linia centrală. Jucătorii din spate trebuie să rămână în spatele acestei linii atunci când lovesc mingea.
Terenurile de volei de plajă sunt mai mici – 16m x 8m și nu există o linie de atac. Un jucător poate lovi mingea de oriunde. Dacă vă întrebați de ce terenul de plajă este mai mic, încercați un sprint lateral rapid prin nisip și vedeți cât de multă viteză (respirație) pierdeți.
# 2: Mingea
Mingile de volei de interior sunt confecționate din piele și sunt mai grele decât mingile folosite pentru tenisul în aer liber. Volei de interior este un joc de putere și mingile mai grele se mișcă mai repede și pot fi lovite mai greu.
Mingile de volei pe plajă sunt mai moi, mai ușoare și mai mari decât mingile de interior. Greutatea mai ușoară le permite să rămână mai mult în aer, permițând jucătorilor buni să folosească vremea în avantajul lor.
# 3: Jucători pe o parte
În jocul de voleiul de interior există 6 jucători pe fiecare parte. Fiecare persoană are o poziție specializată și există rotații complexe care se desfășoară în timpul jocurilor, pentru a asigura că fiecare persoană rămâne în poziția desemnată.
Voleiul pe plajă se joacă de obicei cu dubluri. Nu există posturi specializate, doar partea stângă și cea dreaptă.
# 4: Scorul
În voleiul de interior, un meci este format din 5 seturi sau jocuri. Prima echipă care atinge 25 de puncte câștigă setul. Trei seturi câștigate înseamnă meci câștigat, iar cel de-al cincilea set, dacă este necesar, este jucat doar la 15 puncte. Echipele se schimbă după fiecare joc.
În voleiul de plajă, un meci constă dintr-o serie 3 jocuri, fiecare meci jucând până la 21 de puncte. Două seturi câștigăte înseamnă meci câștigat, iar cel de-al treilea set, dacă este necesar, este de asemenea jucat la 15 puncte.