Constructie teren de sport multifuncţional, Birchiş, judeţul Arad
În localitatea Capalnas, comuna Birchiş, judeţul Arad, echipa Atlas Sport a finalizat lucrările proiectului “Amenajare teren de sport multifuncţional, localitatea Capalnas, comuna Birchiş, judeţul Arad“, cu o valoare a investiţiei de 251.720,79 lei cu TVA.
Lucrările au cuprins amenajarea unui teren de fotbal având dimensiunile de 23,00 m x 44,00 m, realizarea unei parcări pentru autoturisme, respectiv asigurarea iluminatului terenului.
Din punct de vedere al elementelor geometrice în profil transversal, terenul s-a amenajat cu pante transversale de 0,70 % astfel încât apele să fie conduse spre marginea terenului.
Terenul de sport s-a realizat prevăzându-se pe o latură longitudinală și pe cele două laturi transversale, drenuri cu lățimea de 1,00 m, încadrate cu borduri la nivel din beton de ciment C25/30 de 8x20x100 montate pe o fundaţie din beton de ciment C16/20 de 10×15 cm, cu rol de colectare și de evacuare a apelor pluviale și dirijarea lor spre valea din zonă.
Încadrarea terenului de sport s-a realizat la nivel cu borduri din beton de ciment C25/30, 8x20x100, montate pe o fundaţie din beton de ciment C16/20 de 10×15 cm.
Structura rutieră dimensionată pentru suprafaţa de joc are următoarea alcătuire: umplutură pământ, balast 30 cm, piatră spartă 15 cm, nisip concasat 5 cm, gazon sintetic.
După terminarea lucrărilor la terenul de sport, o parte din terenul vegetal evacuat s-a utilizat pentru sistematizarea perimetrală a amplasamentului.
Sistemul de împrejmuire este compus din:
• Plasă de sârmă zincată cu lăţimea de 2,00 m, firul împletiturii de 2,00 mm cu ochiuri pătrate de 30×30 mm, prinsă pe stâlpi metalici din ţeavă rectangulară 100x50x3 cu înălţimea de 6,00 m;
• Pe următorii 4,00 m s-a montat plasa de protecţie pentru teren de sport din polipropilenă cu grosimea de 2,30 mm şi latura ochiului de 45 mm;
• Fundaţii izolate din beton, fundaţiile izolate ale stâlpilor au dimensiunile în plan de 50×50 cm şi înălţimea de 120 cm şi sunt din beton simplu clasa C16/20, pe tot perimetrul împrejmuirii;
• Fixarea stâlpilor s-a realizat pe o placă metalică 300x200x6 mm fixată în fundaţia din beton cu ajutorul unui număr de 4 bare Ø18 sudate pe placa de beton;
• Accesul pe terenul de sport s-a realizat prin poarta proiectată conform detaliu 03D, a cărei confecţie metalică va veni pe şantier gata grunduită şi vopsită. Înainte de grunduire s-au montat balamalele atât la stâlpii porţii cât şi pe rama porţilor şi respectiv dispozitivul de închidere – deschidere;
• Deasupra terenului de sport pe toată suprafața desfășurată s-a montat plasa de protecţie pentru teren de sport din polipropilenă cu grosimea de 2,30 mm şi latura ochiului de 45 mmm, montată pe cadrul perimetral realizat prin montarea stâlpilor.
În faţa sălii de sport s-a amenajat un număr de 9 locuri de parcare perpendiculare, pentru autoturisme accesul realizându-se din drumul județean conform plan de situaţie, racordarea cu drumul județean realizându-se cu raze arc de cerc de 3,00 m, parcările fiind retrase cu 1,50 m față de marginea părții carosabile existente.
Parcarea s-a proiectat cu pante transversale de 2,50 % spre terenul natural, în profil longitudinal urmărind drumul județean astfel încât apele pluviale să nu băltească pe carosabil, ele fiind conduse spre spaţiul verde, la montarea bordurilor lăsându-se fante (spații libere) pentru evacuarea apelor spre spaţiul verde.
Structura rutieră proiectată pentru parcaje este una de tip elastic cu următoarea alcătuire: Pavele de 8 cm, Nisip pilonat 4 cm, Strat de fundație din piatră spartă 20 cm, Strat de fundaţie din balast 30 cm, Strat de formă din balast 15 cm
Încadrarea parcajelor s-a făcut denivelat pe exterior cu borduri din beton de ciment C25/30, 15x25x100, montate pe o fundaţie din beton de ciment C16/20, respectiv cu borduri 8x20x100 din beton de ciment C25/30, la nivel în zona adiacentă drumului existent.
Pentru accesul pietonal la sala de sport s-a proiectat un trotuar cu lățimea de 1,00 m, respectiv zona din fața accesului în terenul de sport a fost prevăzută a amenaja prin montarea de pavele pe o fundație din materiale granulare.
În profil transversal în secţiune curentă pantele transversale sunt 2,00 % astfel încât apele pluviale să fie conduse spre zonele verzi adiacente.
Încadrarea lor s-a făcut cu borduri din beton de ciment C25/30 de 8x20x100 cm dispuse pe o fundaţie din beton de ciment C16/20.
Trotuarele și zona de acces la teren au următoarea structură rutieră: Pavele de 6 cm; Nisip pilonat, 4 cm; Strat de fundaţie din balast, 30 cm.
Pentru iluminatul terenului de sport s-a executat un racord electric subteran de la stâlp.
Circuitul se execută cu cablu CYABY 4×4 mmp pozat în şanţ pe pat de nisip şi platbandă Ol-Zn 40x4mm.
S-au instalat 6 stâlpi metalici cu înălţimea de 9 m deasupra solului, fiecare stâlp va fi echipat cu 3 corpuri de iluminat tip proiector, cu lampă cu halogenuri metalice, LUXOR 400W sau similar, cu grad de protecţie IP66.
În interiorul fiecărui stâlp s-a instalat un panou de distribuţie cu cleme pentru alimentarea din stâlp în stâlp şi siguranţă de protecţie pentru circuitul secundar al corpurilor de iluminat; acestea alimentandu-se prin cabluri CYYF 3×1,5 mmp pozate în interiorul stâlpului.
Pentru alimentarea corpurilor de iluminat cu energie electrică, în tabloul electric s-a adăugat un circuit trifazat 16A/400V şi o cheie de comandă cu 2 poziţii „oprit-pornit”, pentru comanda iluminatului terenului.
Instalaţiile electrice executate s-au racordat la o priză generală de pământ care se va executa conform STAS 12604/90, folosind platbandă Ol-Zn 40×4 mm şi electrozi din ţeavă Ol-Zn 2½”, L=3 m montaţi subteran.