Avantajele jocului de tenis pe zgură artificială
Când ne uităm la ceea ce au în comun Roger Federer, Andy Murray şi Rafael Nadal – trei dintre cei mai iconici jucători ai generaţiei lor, două lucruri sunt evidente.
Primul este că fiecare dintre ei şi-a petrecut o mare parte din anii de formare ca jucători, antrenându-se, practicând şi concurând pe o suprafaţă mai lentă – în acest caz, terenurile de zgură.
Al doilea este că fiecare a reuşit să transmită abilităţile învăţate pe suprafeţe lente în succese, pe cea mai rapidă suprafaţă din lume – gazonul.
Zgura artificială – dezvoltator de abilităţi ideale
În timp ce elita din lume îşi poate perfecţiona abilităţile pe terenurile din zgură din Spania sau Florida, ultima generaţie de zgură artificială le oferă jucătorilor în curs de dezvoltare posibilitatea de a stăpâni în toate zonele.
Această nouă generaţie de suprafeţe artificiale poate fi proiectată pentru “jocul încet”. Deci, mai exact, de ce dezvoltarea unui joc pe terenuri lente seamănă seminţele pentru succesul viitor pe o varietate de suprafeţe? Există patru zone în tenis care trebuie să fie stăpânite pentru a deveni un jucător complet şi viteza suprafeţei pe care un jucător învaţă jocul afectează fiecare dintre ele:
Tehnică: Coerenţa este piesă fundamentală de construire a meciurilor de tenis câştigătoare.
Deoarece suprafeţele de zgură oferă un salt foarte consistent, iar antrenamentele de pe terenurile mai lente tind să dureze mai mult, jucătorii au mai multe şanse de a dezvolta o tehnică de sunet care să le permită să performeze în mod consecvent.
Tactici: Deoarece, în general, este mai dificil să provoci o lovitură câştigătoare pe un teren mai lent, jucătorii sunt forţaţi să înveţe cum să “construiască” un punct. Ei devin experţi în mutarea adversarului în jurul lor, găsind şi lovind spre punctul slab şi ştiind când să fie răbdător şi când să atace.
Fizic: Punctele mai lungi înseamnă mai multă efort fizic, astfel încât jucătorii care îşi dezvoltă jocul pe terenuri lente tind să fie mai siguri decât colegii lor care se antrenează pe terenuri mai rapide.
Mental: Punctele lungi presează mental jucătorul, învăţând să facă faţă cu bine provocărilor psihologice ale jocului pe orice suprafaţă. La urma urmei, cu cât mai mare este efortul investit pentru un punct, cu atât mai mult un jucător doreşte să-l câştige.
Suprafeţele lente de zgură pot să nu fie ideale pentru climatul ploios, însă pe piaţă există suprafeţe de tenis din zgură artificială care sunt foarte potrivite condiţiilor de joc umede şi oferă o mişcare lentă până la medie, oferindu-le jucătorilor de toate vârstele un pic mai mult timp pentru a răspunde adversarilor.
Dacă doriţi o suprafaţă bună pentru terenul dumneavoastră sau reabilitarea unor suprafeţe existente, zgura artificială este cu siguranţă o opţiune excelentă de luat în considerare.