Cum influențează pardoselile sportive de calitate evitarea accidentărilor
Cum influențează pardoselile sportive de calitate evitarea accidentărilor
Fanii sau telespectatorii nu vor fi niciodată interesați de calitatea unui teren de fotbal sau a oricărei alte suprafețe sportive. Cu toate acestea, antrenorii, directorii sportivi și cei care construiesc facilități sportive înțeleg cât de critică poate fi pardoseală de sub picioarele unui atlet – atât pentru performanță, cât și pentru siguranță.
Indiferent dacă proiectați o sală de sport interioară cu o pardoseală din lemn pentru utilizare multi-sport sau construirea unui teren în aer liber cu o suprafață sintetică, calitatea contează.
Experții și cercetătorii medicali din lumea sportivă sunt de acord. Un document publicat de Academia Americană de Medicină Sportivă Podiatrica (AAPSM) explică impactul suprafețelor asupra prevenirii rănilor.
Diferitele suprafețe de joc pot avea efect asupra rănilor. Pardoselile interioare din lemn oferă cea mai mare absorbție a șocurilor și sunt considerate cele mai sigure terenuri, în timp ce terenurile cu suprafață hard, în aer liber sunt mai periculoase.
O suprafață de calitate nu va împiedica sportivii să nu se rănească niciodată, dar cu siguranță poate reduce riscul de rănire. Să aruncăm o privire asupra diferiților factori folosiți pentru a face o sală de sport mai sigură.
Un teren sportiv de calitate este mai ușor pentru articulații
O absorbție suficientă a șocurilor este esențială pentru un teren bun de sport. Asta ajută la reducerea leziunilor pe termen lung în rândul sportivilor de toate vârstele.
Sportivii pot suferi leziuni acute din lucruri precum aterizarea greșită, alergarea, atacarea unui jucător sau căderea. Aceste tipuri de leziuni sunt accidentale și greu de prevenit. Ele sunt, de asemenea, mai puțin frecvente decât leziunile cronice, care sunt în mod obișnuit rezultatul unei utilizări excesive.
O pardoseală cu o bună absorbție a șocurilor va fi mai ușoră pe articulațiile atletului.
Baschetul este exemplul perfect al unui sport care poate fi dur pentru picioare. Jucătorii aleargă, sar și se învârt în mod constant. Instalarea unei suprafețe sportive de calitate ajută la păstrarea articulațiilor și ligamentelor, gleznelor și genunchilor în siguranță. Acest lucru este deosebit de important pentru sportivii mai tineri, care încă se dezvoltă.
Criteriul ASTM F2772 prevede că absorbția șocurilor ar trebui să fie de minimum 10%, deși absorbția șocurilor mai mare de 22% ar trebui utilizată pentru sporturile competitive. Cu cât este mai mare procentajul, cu atât este atribuită clasificarea superioară suprafeței. Orice sub 10% este considerat neconform.
Rețineți că duritatea materialului nu este o măsură de absorbție a șocurilor. Acest lucru depinde mai mult de tipul de pardoseală folosit.
O suprafață sportivă de calitate oferă o mai bună tracțiune
Alt tipuri de răniri care pot apărea în sport sunt cele cauzate de alunecări și căderi pe suprafețe care nu reușesc să asigure o tracțiune adecvată sau, în unele cazuri, prea multă frecare.
ASTM F2772 definește efectul de alunecare al unui sistem de pardoseală sau coeficientul de frecare, că nivelul de prindere și alunecare în toate direcțiile. O suprafață sportivă de calitate permite o deplasare sigură și ușoară în toate direcțiile.
Din nou, veți dori să luați în considerare modul în care zona va fi utilizată atunci când alegeți opțiunea potrivită pentru pardoseală. Pardoseala din cauciuc reciclat poate fi ideală pentru o sală de fitness, dar pentru sporturi precum baschet, fotbal de interior și volei, această opțiune ar oferi un coeficient de frecare prea mare.
Standardele indică faptul că suprafețele compatibile vor avea o valoare a coeficientului de alunecare între 80 și 110.
O pardoseală sportivă de calitate îmbunătățește capacitatea de joc și reduce zgomotul
Criteriile detaliate în ASTM F2772 testează declanșarea mingii sau revenirea mingii, care măsoară precizia și uniformitatea comportamentului mingii pe suprafață. O pardoseală receptivă care să oferă un salt bun pentru un joc ideal.
Săritura mingii este măsurat în comparație cu înălțimea sariturii pe o suprafață de beton. Pardoseala sportivă ar trebui să ofere, de asemenea, un salt consistent pe întreg terenul. În acest fel, sportivii nu vor fi surprinși de o reacție necorespunzătoare pe diferite zone ale pardoselii.