Cum să faceţi faţă utilizării intense a terenurilor sportive?
De-a lungul acestui articol, ne vom concentra pe o componentă uneori trecută, dar critică, care afectează siguranţa şi performanţa sportivilor de toate vârstele – suprafaţa de joc.
Acest ghid oferă o oportunitate unică proprietarilor, părinţilor, antrenorilor, oficialilor şi altor persoane asociate cu fotbalul de tineret şi de liceu, care au întrebări legate de siguranţa şi îngrijirea terenului de fotbal.
Sezonul de fotbal este caracterizat de jocuri până noaptea târziu, dar si tabere de antrenamente în desfăşurare în toată ţara. Meticulozitatea antrenamentelor nu numai că este grea pentru jucători şi antrenori, ci şi pentru terenul de joc. Testele repetitive şi antrenamentele multiple pe timpul căldurii de vară pot deteriora terenul înainte de începerea sezonului.
Câteva sfaturi simple vă pot ajuta să minimalizaţi uzura şi distrugerea terenului.
Schimbaţi locul de antrenament
Una dintre cele mai uşoare căi de a minimiza daunele provocate de utilizarea intensă a terenului este aceea de a schimba în mod constant locul de antrenament. Cu toate acestea, acest lucru este adesea mai uşor de spus decât de făcut. Este o luptă cu care mulţi dintre managerii de teren continuă să o ducă.
Antrenorii tind să-şi găsească un “loc preferat”, iar dacă este vorba de un nivel de confort sau de superstiţie, este adesea dificil să se mute. Adesea schimbarea unui exerciţiu chiar la câţiva metri poate face o diferenţă dramatică în condiţiile terenului. Făcând în mod constant antrenament pe acelaşi loc, se poate uza complet gazonul, creând o zonă cu probleme pe teren care poate dura tot sezonul.
În plus, aceste zone sunt, de asemenea, predispuse la a deveni noroioase în condiţii umede şi dure în condiţii uscate, deoarece spaţiul de aer în sol este strâns. Solul compactat poate afecta negativ jucăriile şi siguranţă.
Însămânţarea devreme şi deasă
Importanţa supraîncărcării terenului şi a zonelor intens folosite nu poate fi subliniată suficient. Seminţele sunt probabil cele mai importante practici de întreţinere în sezon pe terenurile de fotbal.
Nu trebuie să aşteptaţi până când gazonul începe să se subţieze. Semănarea suprafeţelor de mare folosinţă înainte de o pierdere semnificativă a gazonului creează o “bancă de seminţe” în sol, care este gata să apară în acţiune, pe măsură ce uzinele de gazon existente sunt uzate.
Fertilizarea
Fertilizarea este cheia pentru a ajuta terenurile sportive să se recupereze. Asiguraţi-vă că sunteţi informaţi cu privire la acest pas, înainte de a vă apuca de treaba. Dacă aveţi nevoie de sfaturi şi consultanţă, nu ezitaţi să ne contactaţi.
Udarea
Udarea terenurilor sportive intens folosite are mai multe avantaje. În primul rând, va ajuta germinarea seminţelor de iarbă. Aceasta va ajuta, de asemenea, să împiedice întărirea câmpului. În cele din urmă, îngrăşământul trebuie udat în urma aplicării pentru a elibera substanţele nutritive în iarbă şi pentru a împiedica sărurile din îngrăşământ să “ardă” iarba.
În majoritatea cazurilor, udarea trebuie făcută adânc şi rar. Este posibil să fie necesare udări mai frecvente şi cantităţi mai uşoare în timpul utilizării intense. De asemenea, nu udaţi imediat înainte de utilizarea terenului, deoarece un teren umed este mai predispus la deteriorări decât un teren uscat.
Ar trebui de asemenea, luate măsuri pentru a minimiza uzura pe terenurile de gazon sintetic. Deşi practicile precum semănarea şi fertilizarea nu sunt, evident, necesare, schimbările locurilor de antrenament, sunt încă benefice. Adâncimea infill-ului trebuie monitorizată în zone cu utilizare înaltă şi trebuie adăugată umplutură suplimentară dacă nivelurile scad sub nivelurile specificate de producător.
Terenul sintetic ar trebui, de asemenea, să fie îngrijit în mod regulat în timpul utilizării intense pentru a menţine fibrele în poziţie verticală.