Evoluția tehnologiei de iluminat sportiv

Imaginați-vă la un joc de baseball. V-ați luat doza de suc în mână și vă așezați în scaunul dvs. cu o gustare și așteptați fluierul de început. Ce oră a zilei este? V-ați gândit că cerul se întunecă și terenul va fi întunecat? Astăzi, mai mult de 80% din jocurile de baseball (de exemplu) sunt jucate noaptea, la nocturnă. Și datorită dezvoltării tehnologiei de iluminat sportiv, putem merge la un meci sportiv chiar și atunci când afară este întuneric și putem vedea în mod clar fiecare repriză și fiecare mișcare pe teren. Dar organizarea de concursuri și competiții sportive fără lumină naturală a fost aproape imposibilă.

Inovațiile de iluminare timpurie și primele jocuri de noapte
Jocurile olimpice din Grecia Antică au marcat unul dintre primele evenimente sportive oficiale. Dar faimoasa torță olimpică, care datează de la Jocurile originale, nu a adus lumină evenimentelor.
În schimb, torța ceremonială reflectă razele soarelui cu o oglindă parabolică. În timp ce focul a continuat să se ardă pe parcursul Jocurilor, el a oferit doar o valoare simbolică. Odată ce noapte a căzut, concursurile s-au încheiat până a doua zi din cauza lipsei de vizibilitate.
Jocurile de noapte nu au fost posibile decât mult mai târziu, după invenția lui Thomas Edison a becului cu incandescență cu filet de carbon în 1879. Amatorii de sport s-au grăbit să sară pe această nouă tehnologie și posibilitatea de a juca jocuri sub lumină.

Dar primul joc de baseball jucat noaptea nu a fost o competiție profesională, ci un joc simplu și prietenos între angajații din două magazine din Boston. Doar la un an după ce Edison și-a brevetat lampa cu incandescență cu filament cu carbon, acești inovatori au înființat trei turnuri din lemn echipate cu lumini electrice cu puterea a 90.000 de lumânări.
Aceste reflectoare nu aveau strălucirea luminii sportive moderne, dar, în noaptea de 3 septembrie 1880, acești jucători au făcut istorie ca fiind primii care au jucat baseball pe timp de noapte, sub lumină artificială.
Deși revoluționare la vremea respectivă, aceste lămpi cu incandescență nu au emis mult mai multă lumină decât luminile pe care au căutat să le înlocuiască, iar echipele au fost forțate să joace cu prudență, cu o vizibilitate minimă după soare.

Jucătorii de baseball profesioniști nu ar concura noaptea timp de încă 50 de ani. Între timp, ambele echipe de baseball și de fotbal amator și profesionist au încercat să includă în jocurile lor o nouă tehnologie de iluminat. Primul meci de fotbal de noapte a avut loc în 1892, dar a fost oprit la jumătatea timpului datorită vizibilității scăzute oferite de luminile cu incandescență.
La începutul anilor 1900, Irving Langmuir a îmbunătățit becul Edison prin crearea becului incandescent cu filament din wolfram.
La 3 noiembrie 1929, NFL a încorporat proiectoarele în jocurile sale. Cu toate acestea, pentru că luminile nu erau suficient de puternice pentru a lumina pe deplin un joc pe întuneric, mingea a fost pictată în alb; a doua zi, reporterii au comentat că jocul seamănă cu două echipe de oameni care alergau în jurul unui ou mare.

Schimbarea jocului: iluminarea stadionului cu lămpi cu halogenuri metalice și LED-uri


Următoarea inovație în tehnologia de iluminare care a afectat sportul a fost inventarea lui Gilbert Reiling în 1959 a lămpii cu halogenuri metalice, care a fost lansată publicului în 1962. Aceste lumini au oferit o culoare mai plăcută, neutră și au fost mai eficiente decât becurile cu incandescență. În anii de după inventarea lor, terenurile sportive au adoptat lămpi cu halogenuri metalice în proiecția lor pentru a ilumina jocurile de noapte.
În același an ca și lansarea lămpilor cu halogenuri metalice, inventatorul Nick Holonyak., Jr., a creat primele lumini LED utilizând o diodă roșie. Cu toate acestea, luminile cu LED-uri albe, inventate prin utilizarea diodelor albastre, nu au apărut până în 1990. Anii care au urmat imediat aceste invenții au văzut încorporarea pe scară largă a proiectoarelor și corpurilor de iluminat în stadioanele de baseball, hochei, fotbal, fotbal, tenis și baschet, precum și piste de atletism și curse.
Dacă profesioniștii de iluminat sportivi s-au străduit să găsească lămpi strălucitoare și durabile, experții de astăzi urmăresc să identifice luminile care vor oferi o experiență mai bună de vizualizare pentru fani, să se alinieze tehnologiei transmisiunii în direct și să conserve energie în timp ce diminuează amprenta de carbon a terenului.

Lasă un răspuns.