Ghid complet pentru selectarea suprafeţei de sport potrivite
În primă instanţă, ideea unei suprafeţe sportive pare destul de simplă: ceva pe care se poate juca. Dintr-o altă perspectivă, aceasta înseamnă gazon si întreţinere continuă. Adăugăm activităţile sportive şi de recreere şi suprafaţa despre care vorbim începe deja să semene cu ceva pe care se poate sta, alerga, sări, juca, bate mingea, susţine competitii sportive, etc.
Mai complicat încă, este faptul că, fiecare an pare să aducă un nou sport sau un tip de fitness cu noi cerinţe pentru pardoseli şi suprafeţe. Mai mult decât atât, zeci de producători diferiţi, fiecare cu o serie de produs diferite, concurează pentru o suprafaţă de sport profesională.
Cum ar trebui un proprietar de teren sportiv să ia o decizie? După cum se dovedeşte, informarea şi planificarea bine gândite pot reduce durerile de cap şi direcţiona cumpărătorii spre alegerea suprafeţei potrivite.
De fapt, experţii spun că alegerea suprafeţei terenului sportiv este ultima şi uneori, cea mai uşoară parte a procesului. Partea grea constă în a ştii care este suprafaţa potrivită.
Prima întrebare pe care trebuie să vi-o puneţi este: Cum va fi utilizată suprafaţa terenului?
Răspunsul pare evident, dar nu este chiar aşa. Rar vedem o suprafaţă folosită doar pentru un singur lucru, iar utilizările secundare determină adesea alegerile finale.
Zecile de materiale diferite sunt combinate cu zeci de calităţi diferite de performanţă pentru diferite sporturi, ţinând cont de regulile fizice şi biomecanice necesare fiecăruia.
În baschet, de exemplu, pardoselile trebuie să transmită înapoi energie pentru a maximiza săritura mingii, permite sportivilor să sară şi pentru a permite viraje/rotaţii rapide.
În acelaşi timp, terenurile de tenis trebuie să transmită înapoi energie pentru săritură, dar într-o măsură mai mică şi trebuie să permită deplasarea orizontală de către sportivi.
Factori în alegerea unei pardoseli sportive
Veţi găsi atâtea opinii diferite şi opţiuni de pardoseli, câte sisteme şi producătorii exista, adică zeci. Cu toate cestea, toţi experţii sunt de acord că alegerile suprafeţelor sportive trebuie să satisfacă 7 factori cheie, iar aceştia sunt:
Instalarea
Cât de greu este să instalezi sistemul? Cine va face instalarea? Producătorul oferă propria sa echipă de instalare? Cât de repede poate fi utilizată suprafaţă după instalare? Emite mirosuri toxice sau nocive?
Estetică
Ce fel de look doreşti să oferi facilităţii tale? Tradiţional? Modern? Cum se prezintă suprafaţa în diferite condiţii de iluminare? Cum ascunde sau arată petele? Este efectul de orbire o problemă pentru utilizatori?
Întreţinere
Ce tip şi câtă întreţinere este necesară? Sunt unele substanţe frecvent întâlnite pe teren, dăunătoare la suprafaţă? Facilitatea va fi capabilă să se ocupe de programul de întreţinere? Poate personalul efectua reparaţii minore sau trebuie să fie chemat producătorul?
Durabilitate
Cât timp durează această suprafaţă? Cât timp vrei să dureze? Ce tipuri de uzură suportă produsul şi cum poate fi fixat? Tipul de utilizare va afecta durabilitatea?
Performanţă
Pentru ce grad de performanţă este tipul de suprafaţă conceput? Se potriveşte utilizărilor?
Costul
Nu te uita doar la costurile iniţiale, ci uită-te la costurile de durată. Cât costă instalarea? Care sunt costurile de întreţinere? Cât costă produsele necesare pentru întreţinerea suprafeţei şi cât de uşor pot fi achiziţionate?
Siguranţa
Suprafaţa satisface nevoile biomecanice ale utilizărilor intenţionate? Există amortizare adecvată pentru impact? Este prea alunecoasă? Nu este suficient de alunecoasă? Poate găzdui o serie de utilizatori? Există proeminenţe care pot provoca un pericol?
În continuare, proprietarii trebuie să ia în considerare nevoile uneori contradictorii ale tuturor celor implicaţi. Aceasta include proprietarul, administratorul infrastructurii, arhitectul, contractantul, personalul de întreţinere, directorul atletic, antrenori, un reprezentant al comunităţii pentru spaţiu finanţat public şi chiar sportivi, care ar putea avea opinii puternice cu privire la nivelul de confort. Toţi cei implicaţi trebuie să decidă ce este cel mai important pentru suprafaţa terenului.
Deşi acest pas poate să pară la fel de evident, acesta este în mod frecvent trecut cu vederea. Pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme, experţii în domeniu ne recomandă o clasificare, aceasta putând fi schimbată în ordinea importanţei fiecărui proprietar de teren sportiv.
Lista include:
– durabilitate
– insonorizare
– posibilitate de curăţare
– rezilienţa/absorbanţa şoc
– săritură/ performanţă minge
– coeficientul la frecare (alunecare vs. frecare vs. antiderapant)
– culoare
– timp de instalare
– miros în timpul/după instalare
– garanţie
– persistenţa/portabilitate
Cu toate aceste nevoi şi opinii puse în ordinea importanţei, problema este aproape rezolvată. Aici este momentul în care comercianţii de pardoseli pot intra în “joc”, întrucât pot oferi un nivel mai ridicat de expertiză, prezentând diferiţi factori de decizie şi ajutând eficientizarea procesului.
Înainte de a determina care este cea mai bună suprafaţă pentru facilitatea pe care o deţineţi, trebuie să intelegeti ce fac suprafeţele sportive. Deşi cele mai multe dintre ele par să necesite cunoştinţe avansate în fizică pentru a le înţelege, totul se reduce la câteva principii:
Pentru suprafeţele celor mai multe sporturi, scopul este de a reduce cantitatea de energie pierdută la suprafaţă. Un exemplu extrem ar fi modul în care energia unui alergător se pierde atunci când aleargă în nisip.
În continuare, suprafeţele de sport pot fi suprafeţe cu elasticitate în punct sau cu o zona elastică.
O suprafaţă cu zonă elastică dispersează energia pe o suprafaţă cât mai mare, în timp ce o suprafaţa cu elasticitate în punct, reacţionează într-o zonă mai localizată.
Suprafeţele cu elasticitate în punct cuprind suprafeţe mai sintetice, oferă amortizare, dar absorb energia. Suprafeţele cu zonă elastică, în principal lemnul, nu oferă presiune, dar se îndoaie uşor şi oferă schimb de energie.
Atlas Sport recomandă ca indiferent de nivelul de concurenţă, ordinea factorilor ce trebuie luaţi în considerare când se alege o suprafaţă pentru terenul sportiv, să fie următorii: confortul sportivului, factorii fizici (probleme de construcţie şi întreţinere), apoi costul şi logistica.