Infill pentru construcția terenurilor sportive sintetice
Introducere
Creșterea populației din ultimii 20 de ani a dus și la o creștere implicită a numărului de construcții sportive.
Abilitatea de a satisface cererea crescândă de terenuri sportive naturale cauzează preocuparea multor administrații locale. Aceste terenuri sportive cu gazon natural sunt supuse unei presiuni mai mari pe capacitate, ceea ce duce la creșterea nivelului de stres. Mulți proprietari și administrații locale adoptă tehnologia sintetică a gazonului pentru a completa gazonul natural și a satisface necesitățile comunității.
Beneficiile tehnologiei sintetice pentru terenurile sportive asigură o capacitate crescută de joc, de multe ori mai mult de 60 de ore pe săptămână, oferind o consistență care nu este afectată negativ de secetă sau ploi excesive. Cele mai multe terenuri de fotbal din România beneficiază de această tehnologie, iar creșterea acestora în terenurile pentru fotbal, rugby și terenuri mulți-sport, continuă să crească.
Scopul și tipurile de infill
Infilul din cadrul sistemului de gazon sintetic, își propune să asigure o coerență între interacțiunea mingii, jucătorului și suprafeței, care permite sistemului sintetic să îndeplinească standardele cerute. Există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când alegeți cel mai potrivit infill pentru un teren sportiv, inclusiv:
• Tipul de umplutură pentru suprafață;
• Adâncimea și înălțimea plăcii în comparație cu firele; și
• Cantitatea de material de umplere
Scopul infillului
Infill-ul sau lipsa acestuia este necesară pentru a ajuta la realizarea întregului sistem de gazon, care asigură că firele joacă un rol similar cu solul din terenurile cu gazon natural. Diferitele tipuri de suprafețe de gazon și considerente de infill clasificate în mod obișnuit sunt:
1) Fără umplutură
Deși primele suprafețe din nylon din anii 1960 erau fără umplutură, astăzi sistemele sunt mult mai sofisticate. Este folosită apă; predominant pentru terenurile de hochei. Apa este aplicată printr-un sistem de irigare imediat înainte de joc, sporind viteză interacțiunii mingii cu suprafața. Tehnologia caută acum terenuri nefolosite care au condiții de joc similare cu cele pe bază de apă tradiționale. Cu toate acestea, multe sunt “îmbrăcate” cu nisip.
2) Îmbrăcate cu nisip
Suprafețele de acest tip urmăresc să adauge greutatea covorului pentru a menține firele în poziție vertificala, mențînând totodată standardele de joc înalte. Unele terenuri de fotbal utilizează acest tip de sistem, deoarece pare să ofere o soluție mai durabilă persoanelor care folosesc pantofi de antrenament plați.
3) Terenuri cu infill
Scopul infill-ului este replicarea solului într-un teren natural în care gazonul/firele sintetice sunt menținute în poziție verticală. Infill-ul poate fi din cauciuc, plastic, nisip sau umpluturi organice. Cantitatea de infill este în mod normal determinată de producător atunci când ia în considerare lungimea firului, rezultatele de performanță, suprafața de șoc și scopul terenului.