Lucruri de ținut cont în construcția unui teren de tenis

Înainte de a începe construcția unui teren de tenis, există mai mulți factori ce trebuie luați în considerare, pentru ca rezultatul final să fie cel așteptat. Starea sufrafeței de joc, gradul de întreținere, modul în care terenul în sine este construit, vor avea un impact major asupra jocului de tenis și, implicit, asupra jucătorilor.
Majoritatea jucătorilor și amatorilor care păsesc pe un teren prima oară, observă aspectul suprafeței de joc, fileul, liniile de marcaj, scaunul de arbitraj, tăvălugul sau mătura și își face instant o părere despre modul cum este amenajat și întreținut terenul.
În ziua de astăzi, terenurile de tenis se construiesc la scară largă, în toată lumea. Fiecare tip de teren: cu gazon, zgură, beton, prezintă avantaje și dezavantaje, iar de cele mai multe ori, factorul care determină alegerea suprafeței de joc, este factorul economic.

În România, cele mai utilizate terenuri de tenis în aer liber sunt terenurile de tenis din zgură, urmate de terenurile de tenis de asfalt. În interior, în săli, predominante sunt terenurile de tenis realizat din parchet sau material sintetic. Buna cunoaștere de către antrenori a structurii terenului și a influenței pe care diferitele suprafețe de joc o au asupra desfășurării jocului, se repercutează favorabil în întregul proces de pregătire și joc al sportivilor.

Astfel, un teren de tenis poate fi contruit, în aer liber sau în interior, în săli de sport, din diferite suprafețe de joc, fiind moale sau dur, permeabil sau impermeabil și necesitând sau nu întreținere curentă.
Indiferent din ce material este construită suprafața de joc a unui teren de tenis, aceasta trebuie OBLIGATORIU, să respecte anumite dimensiuni omologate și recomandări constructive. Astfel:

Suprafața de joc trebuie să fie dreptunghiulară, cu o dimensiune de 23,77 m lungime și 8,23 m lătime pentru terenul de tenis simplu, iar pentru terenul de dublu se mai adaugă câte 1.37 m pe lătime de ambele părti, ajungând deci la o lătime de 10,97 m.
Lungimea totală a terenului de tenis, este impărtită în două jumătăti egale, separate de un fileu așezat transversal, ale cărui capete sunt ancorate de 2 stâlpi cu inăltimea de 1.07 m, fixați la distanță de 0,81cm în afara terenului de joc.
Fileul are o inăltime de 91,5 cm la centru, unde este prins de sol cu o chimgă lată de 5 cm, iar la cele două capete are 1,07 cm.

De o parte și de alta a fileului de tenis, la o distanță de 6.40 m (și paralel cu el) se vor marca liniile de serviciu.
Spațiul cuprins de fiecare parte a fileului între linia de serviciu și liniile laterale este impărtit în două părti egale, printr-o linie de mijloc, care are o lătime de 5 cm. Linia va fi trasată paralel cu liniile laterale. Suprafețele rezultate formează careurile de serviciu.
Proiecția imaginară a liniei de mijloc (de serviciu) pe linia de fund a terenului este marcată printr-o linie lungă de 10 cm și lată de 5 cm, numită semn de centru.
Toate celelalte linii nu vor avea o lătime mai mică de 2,5 cm sau mai mare de 5 cm.
Între linia de fund și gardul de sârmă se va lăsa un spațiu de minim 6,4 m, iar în lateral de minim 3,66 m. În cazul unor grupări de terenuri, distanța minimă dintre ele va fi de 4 m.

Amplasamentele pentru construcția terenurilor de tenis, trebuie să fie alese încât să beneficieze de un cadru adecvat, în vecinătatea spațiilor verzi, să dispună de posibilitatea racordării la rețelele de apă, canalizare, energie electrică  (eventual termică), să fie ușor accesibile și să se încadreze în prevederile schițelor de sistematizare. De asemenea, constructorul va urmări amplasarea în locuri ferite de orice fel de poluare.

De reținut, este și faptul că terenurile nu se vor construi niciodată pe suprafețe de rambleu, unde există și riscul unor tasări, iar zonele expuse la vânt trebuie evitate. De asemenea, nu este recomandată amplasarea în apropiere a arborilor foioși. Frunzele ar cădea în acest caz pe teren, iar umbra îi poate deranja pe jucători, dacă e repartizată inegal. Un gard viu din arbori persistenți, ca tuia sau ciprul, plantat în spatele terenului, poate însă ameliora vizibilitatea în joc.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!