Războiul gazonului: argumente pro şi contra gazonului artificial

Gazonul artificial, realizat în general din polietilenă din plastic şi o bază de “cauciuc crud” din anvelope reciclate au devenit din ce în ce mai populare în comunităţile din întreaga ţară.
Pe măsură ce mai multe terenuri cu gazon natural sunt transformate în terenuri cu gazon sintetic, totuşi, există speculaţii cu posibilele riscuri pentru sănătate şi avantajele şi dezavantajele terenurilor de gazon artificial.


Iată un rezumat al argumentelor pro şi contra ale gazonului artificial:

Pro-uri
Costuri de întreţinere mai mici
În timp ce costul iniţial este ridicat, susţinătorii susţin că întreţinerea este mult mai puţin costisitoare. Unii se întreabă dacă gazonul artificial este la fel de prietenos din punct de vedere financiar, invocând nevoia de reparaţii, aspirare, reumplere şi chiar udare, ceea ce sugerează că terenurile nu pot dura atât timp cât se crede.

Fără pesticide
Spre deosebire de gazonul natural, gazonul artificial nu necesită tratament cu pesticide şi fertilizatori.

Creşterea capacităţii de joc
Terenurile cu gazon artificial sunt mult mai durabile decât cele ce au în componenţă gazonul natural; deoarece capacitatea de joc este mult mai mare, permite un acces mai larg; pot fi jucate tot timpul; se elimină problema ploilor de primăvară şi de toamna care conduc la anularea numeroaselor jocuri şi antrenamente; un meci pe un teren noroios poate ruina terenul pentru restul sezonului.

Mai puţine leziuni
Durabilitatea şi o suprafaţă de joc egală înseamnă mai puţine leziuni, spre deosebire de gazonul natural care se ruinează când jocul este dur şi în cele din urmă se transformă în porţiuni de noroi alunecos (glezne răsucite, suprafeţe inegale de joc, alunecări în noroi).

Salvaţi apă
Un teren de sport cu gazon natural utilizează aproximativ 190 de litri de apă pe săptămâna în timpul perioadei de vegetaţie.

Contra
Pericol de căldură
Proprietăţile de absorbţie a căldurii ale unui teren artificial fac că acesta să fie prea fierbinte pentru a se juca pe vreme extrem de caldă. Un studiu efectuat de Brigham Young University a constatat că temperatura suprafeţei gazonului sintetic în timpul practicării fotbalului a fost cu 3 de grade mai mare decât temperatura aerului. Suporterii subliniază faptul că utilizarea terenurilor poate fi gestionată pentru a se asigura că sportivii nu joacă în cele mai fierbinţi momente ale zilei şi sunt hidratate corespunzător; ca urmare, temperatura mai ridicată este mai mult o problemă de confort decât problemă de siguranţă.

Alte substanţe chimice nocive
Cauciucul tăiat ar putea conţine alte metale toxice cum ar fi arsenic, cadmiu, crom şi seleniu.

Scurgeri toxice
Atunci când un teren artificial se scurge după o ploaie puternică, drenajul (care poate conţine plumb şi materiale de umplutură) ar putea să curgă şi să contamineze terenul comunităţii şi apă potabilă.

Odată artificial, mereu artificial. Odată ce o comunitate alege gazonul artificial, nu are altă opţiune decât să instaleze un alt teren de gazon artificial, atunci când primul trebuie înlocuit deoarece, odată ce plasticul înlocuieşte gazonul natural, ucide orice organism viu din subsol ceea ce face imposibilă posibilitatea de a creşte ceva pe acea suprafaţă.

 

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!