Despre iluminarea pe terenuri de sport

Designul şi managementul iluminatului pentru zonele sportive/stadioane/curţi/arene necesită soluţii specifice în funcţie de tipul de activitate sportivă, de clasă şi de telespectatori.
Cerinţele pentru soluţiile de iluminat ale zonelor sportive trebuie analizate în detaliu, iar soluţiile trebuie să fie furnizate în conformitate cu aceste cerinţe.
Iluminatul este unul dintre parametrii cei mai importanţi pentru desfăşurarea activităţilor sportive pentru vizionarea evenimentelor desfăşurate.

Standarde
Toate aceste motive necesită anumite standarde. Trebuie luată în considerare o gamă largă de standarde şi reglementări la proiectarea şi instalarea sistemelor de iluminat pentru terenurile sportive. Cel mai frecvent standard este EN12193 – standardul european care face referire de iluminatul sportiv pentru a asigura condiţii bune pentru jucători, sportivi, arbitri, spectatori şi transmisii CTV.
Standardul EN 12193 defineşte cerinţele pe bază clasei de iluminat (I, II sau III). Acest lucru este derivat din nivelul concurenţei, internaţional şi naţional, regional, local, de formare şi recreere.

Cel de-al doilea şi cel mai cunoscut standard cunoscut este standardul internaţional de iluminare a terenurilor de fotbal FIFA. Directiva FIFA pentru iluminat a publicat la jumătatea anului 2011 o broşură cuprinzătoare despre aceste standarde.
Fotbalul este probabil cel mai popular sport din lumea divertismentului. De aceea, luminatul joacă un rol cheie în evenimentele de fotbal. FIFA militeze pentru ca jucătorii şi fanii să poată beneficia de toate condiţiile de vizionare optimă.

Iluminat terenuri de fotbal


Deoarece fotbalul de agrement este de obicei jucat seara, iluminarea efectivă maximizează posibilitatea ca oamenii să participe la joc. Deşi nivelul de iluminare va fi evident mai mic decât pentru meciurile difuzate, calitatea luminii ar trebui să rămână ridicată în ceea ce priveşte uniformitatea, confortul vizual şi limitarea luminii obositoare, în special în zonele rezidenţiale unde sunt adesea amplasate facilităţile sportive de agrement.

Iluminat terenuri de tenis
Atunci când se iluminează un teren de tenis, obiectivul este să asigure o vizibilitate bună, permiţând atât jucătorilor cât şi spectatorilor să urmărească progresul unui joc. Mingiile, indiferent de locaţia şi viteza lor, trebuie să fie întotdeauna vizibile clar.

Iluminat pentru facilităţi de atletism
O vizibilitate bună pentru sportivi, arbitrii de şi antrenori ai echipelor le permite să vadă cu claritate tot ce se întâmplă în competiţie sau în zona de antrenament, astfel încât să poată produce cele mai bune performanţe posibile şi/sau să ia decizii exacte. Spectatorii ar trebui să poată urmări sportivii, dar ar trebui să poată vedea şi alte acţiuni în împrejurimile lor imediate. De asemenea, iluminatul ar trebui să permită spectatorilor să între şi să părăsească instalaţia sportivă, în condiţii de siguranţă şi vizibilitate.

Iluminat terenuri sportive
Terenurile sportive create pentru multisporturi ar trebui să se asigure că iluminatul propus va lua în considerare nevoile diferitelor sporturi care vor fi jucate pe el. Trebuie să se ţină seama de faptul că proiectarea iluminatului produce uniformitatea iluminării necesare şi că reducerea poluării luminoase şi a luminii este minimă.

Atlas Sport vă propune cele mai eficiente şi durabile soluţii de iluminat pentru terenuri sportive. Pentru informaţii şi oferte personalizate, în funcţie de tipul terenului, nevoi şi buget, vă rugăm să ne contactaţi.

2 Commentarii

 1. Cosmin Baracea

  in data de 18/09/2018 la 2:59 pm - Răspunde

  Buna ziua!

  Suntem interesati de iluminarea a doua terenuri de sport, fotbal, cu urmatoarele dimensiuni:
  – 64m/100m necesar 800lx
  -60m/40m necesar 500lx.

  Asteptam raspunsul dumneavoastra referitor la ofertatrea unei solutii tehnico-economice.

  Cu stima

  • ATLAS SPORT

   in data de 19/09/2018 la 6:44 am - Răspunde

   Buna ziua,

   Va multumim pentru interesul acordat societatii Atlas Sport.
   Pentru aceasta va rugam contactati-ne la unul din numerele de telefon 0755085354 | 0728272505 sau email contact@atlassport.ro

   O zi buna !
   Echipa AtlasSport

Lasă un răspuns.

Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!