Tenisul pentru cei mici
De ce este nevoie pentru a te apuca de tenis?
E simplu: un teren, o rachetă și o minge. Doar lipsa de voință complică ambiția. Pe lângă acestea, ingredientele de bază ale tenisului sunt: echilibrul, dinamismul, gândirea și acțiunea.
Înainte să vorbim despre vârsta optimă la care acest sport se poate începe, ar trebui stimulat interesul pentru sport, în general.
Având în vedere că un copil este mai curios din fire, acest lucru se poate realiza încă de la o vârstă fragedă, prin vizionarea meciurilor de tenis și a sesiunilor de antrenament. Interesul celor mici trebuie astfel stimulat. Odată ce tenisul i-a captat atenția, sunt șanse mari să îi ceară părintelui să practice acest sport. O alegere personală a copilului garantează o implicare pasională și emoțională sporite.
Vârsta recomandată de la care tenisul poate fi abordat ar trebui să fie cuprinsă între 4 și 7 ani. În primă fază, cei mici se familiarizează mai mult cu exercițiile fizice, apoi cu racheta.
De ce tenisul?
- Este un sport în aer liber, iar jucătorul desfășoară o activitate aerobică-anaerobă. Acest lucru favorizează dezvoltarea tonusului muscular, optimizează sistemele cardiovascular, respirator și îmbunătățește echilibrul.
- Este un sport atât pentru corp, cât și pentru minte. Fiind un sport tactic, necesită o strategie, astfel încât tenismenul trebuie să alerge, să sară, să tragă și chiar să gândească, coordonându-și activitatea fizică cu planificarea mentală a jocului.
- Este un sport potrivit inclusiv pentru copiii care au deficiențe de concentrare și atenție.
Beneficiile tenisului pentru copii
- Dezvoltarea abilităților de coordonare și motrice. Omul este trup și suflet, ambele în plină dezvoltare și ascensiune. Tenisul angrenează trupul, iar copilul va fi nevoit mereu să facă mișcări importante astfel încât să poată lovi mingea peste nivelul fileului, să se orienteze în funcție de poziția adversarului, fapte care constituie părți integrante ale învățării psihomotorii.
- Dezvoltarea
musculară. Pe lângă dezvoltarea coordonării, sporturile cu rachetă dezvoltă și
musculatura copilului.
- Pieptul: prin lovirea mingii și rotirea bazinului, se întăresc mușchii.
- Picioare: prin accelerare, schimbare de direcție, sărituri – toate duc la rezistență.
Noțiunea de echilibru, dobândită în urma practicării acestui sport, este extrem de importantă în dezvoltarea celor mici. Sprijinul pe piciorul stâng sau drept, calcularea intensității loviturilor, înălțimea, săriturile, poziționarea sunt doar câteva din aspectele care îl angrenează pe copil în procesul de dezvoltare motrică.
- Dezvoltarea vederii. Copilul își va dezvolta o acuitate mai bună urmărind mingea de tenis, fluturașul de badminton care își poate modifica traiectoria, mingea de ping-pong etc. Așadar, ochiul este testat în analiza traiectoriei.
- Dezvoltare psihologică și socială. Fiind un sport care se practică în grup, dar întotdeauna față în față, copilul își va dezvolta autonomia și puterea de decizie. Deciziile pe care le ia îl ajută să își dezvolte stima de sine și, implicit, vor contribui la dezvoltarea sa.