Ce sa urmaresti cand alegi tipul de gazon potrivit pentru terenul tau sintetic?
Cand cauti gazon sintetic pentru terenul tau de sport fie fotbal, fie multifunctional, tine cont de urmatoarele: Avantajele gazonului sintetic in fata gazonului natural probabil le stii deja: gazonul artificial nu trebuie udat, nu se toceste la fel ca gazonul natural, gazonul artificial este rezistent si disponibil tot anul; in plus, este mult mai avantajos ca pret decat gazonul natural. Gazonul artificial/sintetic poate fi o solutie mai buna atunci cand mediul este deosebit de ostil cu iarba naturala. Un mediu arid sau unul in care nu se gaseste deloc lumina naturala este unul perfect pentru gazonul artificial. Dintre zecile de modele de gazon sintetic, cum poti sti care este cel mai potrivit pentru terenul tau? Noi te sfatuim sa alegi in functie de calitatea dorita si de pret.
1. Compozitia firului: POLIETILENA
Gazoanele sintetice pot fi fabricate din polipropilena sau din polietilena. Daca pentru terenul de tenis poate fi folosita polipropilena fara nici un fel de probleme, pentru terenul de fotbal recomandarea absoluta este polietilena: este mult mai moale si nu juleste pielea jucatorilor care ajung in contact cu gazonul artificial.
2. Inalțimea totala: 20 – 60 mm
Ofertele de gazon sintetic contin, in general, modele cu inaltimi intre 20 si 60 mm. Calitatea, usurinta intretinerii, aspectul in timp, garantia oferita, siguranta pentru jucatori, variaza in functie de alegerea pe care o faci. Daca doresti sa iti fidelizezi clientii, iti recomandam sa alegi o inaltime:
– de cel putin 40 mm pentru gazon de fotbal, cu baza de nisip granulat si granule de cauciuc: astfel, calitatea jocului va fi la nivel inalt, terenul sintetic va fi foarte confortabil pentru jucatori, le va proteja genunchii de socuri si nu le va produce rani la cazaturi; dezavantajul acestui tip de gazon este faptul ca in timpul jocului, granulele de cauciuc “se leaga” de talpa papucului si in timp densitatea granulelor va scadea, iar gazonul sintetic de fotbal va trebui reumplut cu granule de cauciuc.
– de 20 mm pentru gazon multifunctional, cu umplutura de nisip cuartos: astfel mingea de tenis/baschet/volei va putea sari cu usurinta pe teren in timpul jocului; acest tip de gazon este impermeabil si rezistent la inghet; dezavantajul acestui tip de gazon este faptul ca este dureros la cazaturi pentru jucatori si “arde” pielea.
3. Tip fir: Monofilament sau fibrilat
Gazonul sintetic monofilament este format din fire individuale, in timp ce gazonul sintetic multifilament este format din fire groase care se despart in timp, pe masura ce este folosit, in fire subtiri. Fiecare dintre cele doua tipuri poate fi folosit atat pentru teren de fotbal, cat si pentru teren multifunctional si are avantajele proprii: monofilamentul poate fi format din fire in doua nuante de verde, care arata aproape identic cu gazonul natural. In plus, gazonul sintetic monofilament rezista mai mult in timp.
Gazonul sintetic fibrilat are nevoie de 0 ingrijire si periere, prin desprinderea firelor imbunatatindu-si aspectul permanent. Dezavantajul acestui tip de gazon artificial este ca, odata ajuns la un grad mare de separare a firelor, incepe sa slabeasca si sa arate tot mai rau.
4. Certificare: FIFA, UEFA
Certificarile marilor organizatii de fotbal iti garanteaza calitatea produsului. In plus, in functie de destinatia terenului de sport pe care il amenajezi, s-ar putea chiar sa ai nevoie de modele certificate pentru a putea obtine toate aprobarile necesare.
5. GARANTIE
Pentru majoritatea gazoanelor sintetice de pe piata vei primi garantie. In functie de durata ei, iti poti da seama de calitatea gazonului si de rezistenta lui in timp. Te sfatuim sa nu optezi pentru garantii mai mici de 2 ani, ci pentru cele mai mari de 5 ani.
Pentru consultanta te asteptam sa ne contactezi la numarul de telefon 0265.312.923.Iti vom spune tot ce ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii pentru terenul tău sintetic!
Un comentariu
lupu ciprian
in data de 15/02/2015 la 12:55 pm -
Foarte interesant , tu ce preferi intre gazonul artificial si gazonul natural?