Istoria celui mai iubit sport. Cine a inventat fotbalul?

Cine a inventat fotbalul?

Fiecare sport are o istorie. Dar nici una dintre ele nu este atât de interesantă ca istoria fotbalului.
Fotbalul este un fenomen global și probabil va deveni din ce în ce mai iubit, pe măsură ce internetul și social media face urmărirea meciurilor și competițiilor tot mai accesibilă în diferite părți ale globului.
Deci cine a inventat fotbalul? Se pare că fotbalul a fost inventat în Anglia, făcându-și apariția în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, există afirmații precum că scoțienii ar fi inventat fotbalul pe care îl știm astăzi, dar că și chinezii au jucat un rol esențial în nașterea jocului.
Deci, haideți să investigăm cine a inventat fotbalul.
Pentru a vedea mai clar cum a început fotbalul, împărțim originile în două. În primul rând, vremurile străvechi, de 4.500 de ani (A) și apoi perioada modernă, predecesorul imediat al fotbalului pe care îl iubim astăzi (B).

A. Originea antică a fotbalului

Artefactele istorice și tradițiile arată clar că fotbalul a fost jucat în Egipt, China Antică și Roma. Principiile de bază ale jocului au supraviețuit pe parcursul anilor și au continuat să fie jucate în perioada medievală.
Originea fotbalului în Egiptul Antic
În mormintele egiptene au fost descoperite mingi realizate din material textil care datează din 2500 î.Hr. Unele dintre aceste mingi erau realizate și  din intestinele sau pielea animalelor pentru a mbunătăți săritură. Bazându-se pe desene, teologii consideră că egiptenii jucau fotbal în timpul sărbătorilor de fertilitate, pentru a sărbători abundența pământului.
Aproximativ 2000 de ani mai târziu, în China a apărut o altă formă de joc de fotbal.

Cine a inventat fotbalul?

Fotbalul în China Antică

În jurul anului 476 î.Hr. până în anul 221 î.Hr., un sport numit cuju a fost popular jucat în China. Numele este aproximativ tradus că “a lovi mingea cu piciorul”. Pentru a înscrie un gol, jucătorii  trebuie să bage mingea într-o bucată de pânză atârnată între doi poli. Jocul a devenit atât de popular, deoarece a fost practicat de liderii militari ca un sport competitiv pentru a menține soldații în formă fizică.
Pe măsură ce jocul a devenit tot mai popular, curțile regale au început să organizeze meciuri cuju jucate de jucători profesioniști . Echipe compuse din femei și civili au participat și la turnee.

Originea fotbalului în Roma antică

Fotbalul din Roma antică nu are reguli, strategii sau tactici. A fost jucat de 54 de jucători (27 în fiecare echipă), al căror singur scop era să ducă mingea spre poarta echipei adverse. A devenit atât de popular încât a fost inclus în Jocurile Olimpice timpurii. Firește, mulți jucători s-au rănit în timpul jocului.

Fotbal în Evul Mediu

Se poate spune că în general englezii au fost cei care au păstrat tradiția fotbalului în viață în Evul Mediu. O formă foarte populară a sportului din mijlocul secolului al 14-lea, Anglia, se numește fotbal de gloată. A fost jucat de un număr nelimitat de jucători. În acel moment, încă nu era nimeni care să creeze reguli.
Jucătorilor li s-a permis să continue să joace atât timp cât acțiunile lor nu conduc la omor prin imprudenţă. Aceștia au jucat pe străzi și au transformat orașele în terenuri uriașe.
Deoarece oricine se putea alătura jocului și din cauza puținelor reguli, fotbalul medieval s-a încheiat cu revolte. Jocul pe străzi a cauzat, de asemenea, probleme locuitorilor și comercianților. Cu toate acestea, el a devenit deja atât de popular încât jocul său nu a fost oprit deloc. Până la sfârșitul secolului al XIV-lea, jocul a devenit profund încorporat în cultură engleză.

B. Începutul fotbalului modern

În timp ce sportul a fost jucat pe scară largă de tineri din toată Anglia, a fost interzis în școli din cauza violenței sale. Lipsa regulilor care guverna comportamentul jucătorului a dus adesea la accidentări și haos. Acest lucru a determinat cluburile din secolul al XIX-lea să creeze reguli care să asigure jocul corect și onest. Aceste reguli stau la baza principalelor reguli de fotbal pe care le urmăm acum.
Acesta este motivul pentru care cluburile din secolul al XIX-lea au simțit nevoia să creeze reguli. Așa s-a format Asociația de Fotbal. În Statele Unite, sportul a devenit cunoscut sub numele de fotbal.

Lasă un răspuns.