De ce să practicăm SPORTURI DE IARNĂ?

Iarna este perioada în care te relaxezi şi te bucuri de o binemeritată vacanţă alături de familie şi prieteni. Asta nu înseamnă că ai o scuză să nu faci mişcare, mai ales că mesele de Sărbători te ademenesc cu o mulţime de bunătăţi.  Încearcă nişte sporturi noi, care te menţin în formă.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale sporturilor pe care le poţi practica iarna este acela că îţi protejează inima şi te ajută să previi bolile cardiovasculare prin faptul că simpla prezenţă a zăpezii te face să depui mai mult efort.
Există chiar şi un studiu realizat de Fundaţia Canadiană pentru Inimă şi Prevenirea Atacului de Cord, care a arătat că orice sport alegi să faci iarna, obţii o reducere a riscului bolilor de inimă sau a infarctului.

Patinaj

O jumătate de oră de patinaj pe gheață într-un ritm constant consumă peste 300 de calorii – iată cel puțin un motiv pentru care puteți alege acest sport. Și nu vă puteți plange că nu aveți unde: în ultimii ani, aproape toate mall-urile din țară au patinoare amenajate artificial în perioada iernii, așa cum în aproape fiecare mare oraș există cel puțin un patinoar amenajat în aer liber (natural sau artificial). În plus, cercetări recente au dezvăluit că patinajul îţi oferă şi beneficii de ordin mental. Prin intermediul patinajului îți îmbunătățești concentrația, echilibrul, coordonarea si flexibilitatea, scapi de stres și griji; te relaxezi, îți îmbunătățești starea de spirit, scapi de energiile negative. De asemenea, ajută la scăderea în greutate, după o oră de patinaj poți arde între 250 și 810 calorii. Ca și alte activități sportive, patinajul îmbunătățește rezistența, care se poate obține când se exersează într-un ritm constant, pe o perioadă lungă de timp.

schi

Schi 

Dacă ajungi la munte, profită şi schiază. În ciuda febrei musculare pe care este posibil să o faci după orele petrecute pe schiuri, vei obţine o flexibilitate mai bună a membrelor, umerilor şi spatelui. Schiatul prin zăpadă pune la lucru multe grupe de muşchi, cum sunt cei ai coapsei, ai dosului, ai picioarelor, braţelor (bicepşi şi tricepşi).

Mai mult, îţi intensifică metabolismul şi te ajută să arzi între 500 şi 600 de calorii într-o oră. Pentru a nu risca să te accidentezi sau să te deshidratezi ai grijă să:
– nu te epuizezi schiind ore în şir fără pauză

– ceri ajutorul unui antrenor de schi, dacă eşti începător (aşa eviţi întinderile musculare, precum și posibilele accidente cu brazii de pe marginea partiei)

– bei ceai sau apă pentru a te hidrata

– ai un echipament potrivit, pentru că expunerea prelungită la frig te poate face să ajungi la hiportemie

Plăcerea alunecării pe pârtie este și mai mare când este practicată prin zăpezi imaculate, pe dealuri sau pe culmi și pante mai blânde de munte, pentru că se suprapune bucuria mișcării si alunecării cu bucuria privirii.

snowboard

Snowboarding

Descoperit relativ recent de români, snowboardingul este unul dintre cele mai cool sporturi de iarnă, deși nu este chiar ușor de practicat. Pentru acele scamatorii pe care le vedem pe pârtii, făcute de profesioniști, îți trebuie mult antrenament și bineînțeles, un echipament special. Dar indiferent dacă vreți să îi uimiți pe cei din jur cu “schemele” pe care le-ați învățat sau vreți doar să vă dați cu placa (snowboardul), aveți nevoie de pârtii special amenajate. Este un sport mai uşor de învăţat spre deosebire de schiat şi întăreşte mai multe grupe de muşchi. Când faci snowbording, foloseşti muşchii gambei şi cei ai pulpelor pentru a ghida placa, muşchii gleznei şi ai picioarelor pentru a menţine direcţia şi muşchii abdominali pentru păstrarea echilibrului. În plus, doar într-o oră de snowboarding arzi 480 de calorii.

 

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!