Istoria voleiului. Ce nu stiaţi despre faimosul joc… Partea a II-a

De la sala de sport, în nisip

MINOLTA DIGITAL CAMERA

În 1940, un alt stil de volei s-a dezvoltat pe coasta Californiei, cu echipe de 2 sau 4 jucători, ce jucau volei…. pe nisip. Jucătorii tineri și bătrâni au început să participe la concursuri improvizate de volei pe plajă. Sute de spectatorii se adunau de multe ori pentru a viziona meciurile de volei. Cele mai bune echipe călătoreau pe coastă pentru a juca în turnee de volei pe plajă. Primul turneu de volei în 2, a avut loc la Beach State, California, în 1943.

În anul 1965,  a fost fondată Asociația California Beach Volleyball. Acesta a fost responsabilă de standardizarea regulilor voleiului pe plajă și de organizarea turneelor oficiale. În 1976, cei mai buni jucători de volei pe plajă au concurat pentru premii în bani în calitate de profesioniști. Jucătorii de sex masculin au format AVP, Asociația Profesioniștilor de Volei, în 1983. Femeile jucătoare de volei și-au format propria lor asociație în 1986.

Atunci când colegiile și starurile olimpice la volei de interior a început să joace volei pe plajă, sportul a devenit chiar mai popular. Voleiul pe plajă s-a răspândit din California în Florida și apoi în alte state, chiar și în unele care nu au plaje. În unele zone, voleiul pe plaja este jucat în interior în arene pline cu nisip. Până în 1993, voleiul pe plajă a devenit atât de popular în Statele Unite ale Americii, încât au fost difuzate turnee la televiziunea națională.

În 1987,  echipe de volei formate din câte 2 bărbați, au concurat în primele campionate mondiale. Primele campionate Mondiale pentru femei s-au jucat în 1993. Jocul de volei pe plajă în echipe de 4 persoane, a devenit popular în anii 1990.

Voleiul la Olimpiada
Astăzi, voleiul pentru bărbați și femei, atât în interior cât și voleiul pe plajă, fac parte din jocurile olimpice. Voleiul de interior a devenit un sport olimpic în 1964. Echipa gazdă, Japonia, a câștigat medalia de aur la femei. În primele 4 competiții de volei olimpic la femei, Japonia și Uniunea Sovietică s-au întâlnit în finală. Sovieticii au prevalat în 1968 și 1972. Japonia a câștigat din nou în 1972.

În competițiile bărbaților, Uniunea Sovietică a fost dominantă. După ce a câștigat aurul la prima competiție de volei olimpic, sovieticii au câștigat o medalie în fiecare dintre următoarele 5 olimpiade la care au concurat: trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.
Voleiul pe plajă a devenit sport olimpic în 1996. SUA, Brazilia și Australia au fost echipele care s-au bătut pe nisip olimpic.

Un joc pentru cei mai buni
Aproape nimeni nu consideră ca un joc atât de rapid, puternic și frumos precum voleiul, a fost un joc proiectat inițial ca o formă mai puțin obositoare de recreere pentru bărbații de vârstă mijlocie. Astăzi, unii dintre cele mai buni  atleți din lume, practică acest sport în săli de sport și pe plajele din întreaga lume.

Partea I: https://www.atlassport.ro//istoria-voleiului-ce-nu-stiati-despre-faimosul-joc/

Lasă un răspuns.

Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!