“3 sided football” sau fotbalul pe 3 laturi

“3 sided football” sau tradus “fotbalul pe 3 laturi”,  a revoluționat fotbalul în diferite țări ale lumii. Acesta a fost “inventat” în anii 1960 de către danezul Asger Jorn.

În acest joc, nu 2 ci 3 echipe , joacă pe un teren hexagonal, colaborând și punându-se de acord mai degrabă decât să concureze. În acest joc, ei stabilesc ce este permis și ce nu, nefiind arbitrati și  controlați de o persoană din exterior. Cu alte cuvinte: fără reguli, fără arbitru.

3 sided football
Cu toate acestea, jocul a rămas doar un concept până în anii 1990, când colectivul Luther Blissett din Italia a început să organizeze jocuri ocazionale. De atunci, a fost jucat de câteva ori, în diferite țări. În 2010, Sally O’Reilly, a organizat un meci de “3 sided football” în timpul campaniei pentru alegerile generale din Marea Britanie, în care 3 echipe au reprezentat principalele partide politice într-un joc conceput pentru a demonstra alinierea și echilibrul puterii în politică de partid.
Sally O’Reilly a încercat să folosească fotbalul ca o expresie a idealurilor politice și culturale, a abordat clubul sportiv londonez ” Philosophy Football FC ” și a formulat un set de reguli care ar putea fi folosite într-un joc real.

Setul de reguli propus fost minim:

1. Punctajul
Nu contează golurile pe care o echipa le înscrie, ci golurile pe care le primește. Câștigătorul este echipa care primește cele mai puține goluri.

2. Aruncări/lovituri/cornere
Pe terenul hexagonal, fiecare echipă are 2 laturi din cele 6 ale terenului, partea cu poarta și partea opusă porții. Dacă mingea iese pe una din cele două părți, se primește lovitură liberă.
Dacă mingea atinge jucătorul, lovitura sau cornerul aparține echipei a cărei porți este cea mai apropiată de locul pe unde a ieșit mingea.

3. Durata meciului
3 reprize de 30 de minute, timp în care echipele își schimbă porțile.

Iată cum se joacă acest tip de fotbal:

Lasă un răspuns.