Creșterea TERENULUI MULTISPORT: mai multe sporturi, tot timpul

Angajați multi-tasking. Detergent de rufe 2 în 1. Mașina decapotabilă. Unele lucruri sunt mai bune atunci când acestea se pot adresa mai multor necesități.
Cea mai recentă intrare în această listă este baza sportivă multisport/terenul de sport multifuncțional, o facilitate cu dimensiuni și marcaje pentru a găzdui o varietate de sporturi. Tot mai des instituții precum școli, universități, parcuri, dar și antreprenori privați își mută zona de interes către aceste tipuri de terenuri de sport. Baza sportivă multifuncțională poate găzdui mai multe meciuri și mai dese, mai ales în cazul terenurilor de sport cu gazon artificial.


IMG_0960 (2)În cadrul industriei sportului, ne putem aștepta să vedem un număr tot mai mare de terenuri sportive marcate pentru utilizări multiple precum: fotbal, handbal, tenis, volei, badminton, baschet și altele. Și cu apariția rugby-ului ca un sport nou în Jocurile Olimpice de vară din 2016, am putea foarte bine sa vedem mai mult sporturi în viitor și mai multe linii de marcaj.

Pentru cei care se gândesc la construirea unui teren de sport multifuncțional și au unele neclarități, vă oferim răspunsuri la cele mai adresate întrebari din domeniu:

  1. Care sunt avantajele unui teren de sport multifuncțional?

Este într-adevăr un mod rentabil de a obține mai multe categorii de jucători pe un singur teren de sport și acesta este un lucru important pentru cineva care vrea să își recupereze banii investiți în construcția terenului multifuncțional. De asemenea, trebuie să se ia în considerare și faptul că un teren multisport poate găzdui nu doar două, trei sau mai multe sporturi, ci chiar turnee pentru copii sau pentru echipele locale. Terenul multisport are capacitatea de a fi flexibil.

  1. Este grozav pentru proprietarii de teren, dar ce părere au sportivii? Nu au rezerve cu privire la faptul că joacă pe un teren marcat cu mai multe linii? 

Din experiența noastră, sportivii nu sunt atât de distrași de faptul că există mai multe linii de marcaj pe teren. Aceștia par a fi mai concentrați pe joc. Pot exista linii de marcaj pentru fotbal, handbal, tenis, volei, badminton, baschet – dar când sportivii sunt de fapt pe teren și joacă, celelalte linii dispar. Ei știu instinctiv unde trebuie să fie atunci când sună fluierul.

  1. Ce spun arbitrii despre multiplele linii de marcaj?  

Nici arbitrii nu sunt derutați de acestea. Se pare că și pentru ei funcționează la fel ca pentru sportivi – ei știu unde sunt liniile și unde ar trebui să fie jucătorii.

  1. Există norme specifice referitoare la culorile liniilor de marcaj?

Liniile de marcaj se folosesc la delimitarea terenurilor, a careurilor, a liniilor de margine, punctului de pedeapsă și a liinilor de poartă. Acestea pot fi de diferite culori, dar în principal se folosește linia albă. În cazul în care se optează pentru amenajarea unui teren multifuncțional pe care beneficiarul dorește de exemplu desfășurarea de meciuri de fotbal și de tenis sau baschet, una dintre discipline va fi delimitată cu o culoare albă (ex.fotbal) și cealaltă cu galben (tenis sau baschet). Opțiunile sunt multiple și sunt la dispoziția beneficiarului.

2013-10-11 14.58.37 (2)

  1.  În timp ce tot mai mulți beneficiari devin interesați/au nevoie de un teren de sport sau mai multe, dar se împiedică în lipsa spațiului, este terenul de sport multifuncțional o soluție?

Terenul de sport multifuncțional este într-adevăr o soluție dacă spațiul dumneavoastră este limitat. De exemplu, se poate construi o bază sportivă multifuncțională care să contină un teren de minifotbal cu gazon artificial, dimensiuni 42×22 m, (fiind sportul care necesită cea mai mare suprafață dintre următoarele: fotbal, handbal, volei, tenis, baschet) și pentru celelalte sporturi enumerate înainte, se vor trasa diferite tipuri de marcaje. Totul trebuie însă să fie ușor de utilizat, iar dacă acest teren multisport se va folosi pentru competiții oficiale, dimensiunile trebuie să fie conforme cu regulamentul și normele sportive.

  1. Majoritatea terenurilor multifuncționale sunt construite acum cu gazon sintetic, deoarece acesta rezistă la utilizarea constantă și poate fi gata de folosire în aproape orice anotimp, neținând cont de precipitații. Este gazonul artificial ideal pentru toate sporturile? Există o altă variantă de suprafață de joc?

Gazonul artificial se folosește pentru aproape toate tipurile de sport, dar variază în funcție de acestea. Trebuie să vă gândiți ce fel de sporturi se vor juca pe acest teren multisport, respectiv ce tipuri de mingi se vor folosi, (de exemplu mingea de baschet trebuie sa sară mai sus decât mingea de fotbal) pentru a alege tipul de gazon sintetic potrivit.

A doua variantă de suprafață posibilă pentru terenurile multisport este tartanul. Tartanul este foarte potrivit pentru terenurile multifuncționale, este o suprafață mult mai moale decât gazonul artificial (e mai potrivit în special pentru copii), dar dezavantajul este unul economic : este cel puțin dublu ca preț față de gazonul sintetic.

  1. Care este diferența între gazonul sintetic și asfalt/beton?

Există terenuri de sport cu gazon sintetic, cu tartan și cu asfalt sau beton. Betonul este mai puțin costisitor, în mod evident, dar este o suprafață dură la contactul cu pielea jucătorilor. În prezent există mai multe terenuri multifuncționale cu gazon artificial decât cu orice altă suprafață datorită faptului că acestea sunt accesibile din punct de vedere economic, au o durată lungă de viață, costurile pentru întreținere sunt minime, sunt practice și au un aspect vizibil plăcut față de un teren cu asfalt de exemplu.

  1. La ce ar mai trebui să fim atenți? 

Trebuie să fiți atenți și la dotările necesare pentru jucători. Există locuri pentru ei să stea în umbra? Există facilități de baie, și dacă da, sunt ușor accesibile? Există locuri pentru ei să mănânce masa de prânz, sau să își cumpere masa de prânz? Există parcare adecvată langă terenul de sport?

Acum că știi la ce să te aștepți de la un teren multisport, nu mai sta pe gânduri și cere o oferta pentru construcția unei Baze Sportive  Multifuncționale aici 

Lasă un răspuns.

Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!