Argumente pro și contra pistelor de atletism din tartan

Atletismul a fost un sport competitiv din cele mai vechi timpuri. Jocurile Olimpice, originale din anul 776 î.Hr., au inclus o cursă de 180 de m. Cu timpul, suprafețele de atletism pentru evenimente organizate au evoluat; multe piste competitive sunt acum realizate din cauciuc sau un compus de cauciuc. Deși sunt mai scumpe decât alte materiale, suprafețele de cauciuc și poliuretan sunt durabile și oferă performanțe atletice îmbunătățite.

Accidentări reduse, viteză sporită
Fracturile de stres rezultă atunci când un os primește șocuri semnificative sau se pot dezvolta de-a lungul timpului din cauza suprasolicitării cronice. Pistele de atletism din cauciuc sunt mai puțin susceptibile de a genera fracturi de stres printre alergători, decât asfaltul sau betonul armat, care produc mult mai multă forță asupra mușchilor picioarelor, a oaselor și a tendoanelor.
Într-un raport publicat de revista “Journal of Applied Physiology”, s-a afirmat că pistele realizate din poliuretan au produs o îmbunătățire a vitezei de alergare cu 2 până la 3 procente și au scăzut numărul de leziuni cu 50% comparativ cu suprafețele de atletism realizate cu alte materiale.
Sprinterul Usain Bolt a înregistrat un timp de 9,58 secunde în cursa de 100 de metri și 19,19 secunde în cursa de 200 de metri pe o pistă poliuretanică din Berlin.

Cost și întreținere
În trecut, cimentul, gazonul și pământul erau materiale comune pentru suprafețele pistelor de atletism. Aceste materiale naturale erau ieftine în construcția inițială.
Cu toate acestea, întreținerea suprafețelor naturale implică o investiție semnificativă a timpului și a banilor – înlocuirea materialului de umplutură, nivelarea suprafeței șenilelor și remarcarea benzilor. Ele au fost, de asemenea, afectate negativ de ploaie, devenind moi și uneori inutilizabile. Asfaltul a fost, de asemenea, utilizat frecvent pentru piste. La fel ca pardoseală de asfalt pentru traficul auto, pistele  atletism din asfalt devin moi la căldură verii și dure în timpul iernii.

Etanșarea pistelor de atletism din asfalt cu latex îmbunătățește durabilitatea acestora. Prin contrast, costul inițial al cauciucului și al poliuretanului este mai mare decât în cazul altor suprafețe.
Totuși, o pistă din tartan sau poliuretan bine construită și bine întreținută poate rămâne în stare bună timp de 20 de ani sau mai mult. Reabilitarea pistei poate prelungi durata de viață utilă pentru încă 10 până la 15 ani, cu un preț mai mic decât o pistă complet nouă.

Factori de mediu
Creșterea gradului de conștientizare a factorilor de mediu a generat îngrijorarea cu privire la emisia de compuși organici volatili sau COV din pistele de cauciuc. Într-un studiu din 1999 publicat în “Jurnalul Materialelor Periculoase”, F.H. Chang și colegii au efectuat măsurători la pistele construite din cauciuc sintetic și poliuretan.
Deși toate pistele au produs niveluri semnificative de COV în procecsul de construcție, măsurătorile efectuate la 2 ani după instalare au arătat niveluri de COV la 1,5 metri deasupra pistei, înălțimea elevilor care foloseau pista comparabilă cu cele ale zonelor din afara pistei.
Multe piste de atletism din cauciuc și poliuretan încorporează materiale reciclate, cum ar fi pantofi vechi de atletism. Folosirea materialelor reciclate reprezintă o opțiune ecologică pentru construcția pistelor.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!