Baza unui teren multisport
Baza sau fundația unui teren multisport este, în mod normal, o construcție poroasă, cuprinde stratificaţii din piatră şi nisip compactat, agreate de producători. În funcție de preferințe se poate realiza și din beton turnat la fața locului sau prin realibilitarea plăcii de beton existente.
Această formă de construcție a câștigat acceptarea datorită capacității ei de a oferi cel mai înalt nivel de stabilitate suprafeței finale și rezistența la îngheț. Acești factori înseamnă că este mai simplu să înlocuiți sau să actualizați suprafața terenului multisport atunci când este nevoie.
Baza oricărui teren multisport ar trebui proiectată astfel încât să îndeplinească următoarele criterii:
Ar trebui să fie capabilă să susțină pe terenul existent – încărcăturile tuturor vehiculelor, a instalațiilor, a mașinilor și a materialelor care urmează să fie utilizate în construcții, fără a provoca deformarea terenului.
După construirea terenului multisport, sub-baza ar trebui să fie capabilă să suporte și să transmită toate sarcinile pe suprafața de joc fără deformarea permanentă sau pe termen lung a suprafeței de joc. Asemenea sarcini apar în special din partea jucătorilor și a echipamentului de întreținere.
Trebuie să asigure că apa, fie că este vorba de apă de ploaie sau de ape subterane naturale, se va scurge liber prin materialul de bază, fie în subsolul natural, fie în sistemul de drenare.
Fundația trebuie construită folosind agregate dure, rezistente la înghețuri. Pentru a preveni contaminarea, poate fi necesară instalarea unei membrane geotextile înainte de instalarea substratului.
Etapele de pregătire a suprafeței includ:
• Decopertarea stratului vegetal cu mijloace mecanice
• Umplutură din balast compactat în grosime de 20 cm, având şi scopul de drenare a apei de pe suprafaţa de joc
• Strat din piatră spartă concasată în grosime de 8cm
• Strat de piatră spartă de 0-8 mm având grosimea de 2cm