Terenuri cu structuri acoperite

Terenul acoperit aduce un mare avantaj, întrucât permite utilizarea lui în orice anotimp, indiferent de condiţiile meteo, iar acest lucru este favorabil atât pentru cei care utilizează terenul, cât şi pentru proprietari. În plus, prelata poate fi ridicată pe lateral, pentru a permite aerisirea în zilele caniculare.

Pentru acoperirea terenurilor şi bazelor sportive vă punem la dispoziţie două tipuri de structuri:
• structură metalică + prelată
• balon presostatic

Structură arce de metal acoperită cu prelata PVC – capeți tensionați

Structura metalică a construcţiei pentru terenuri sportive se realizează din cadre zăbrelite.
Structura poate fi protejată prin zincare termică, la cererea clientului, cu avantajul că structura se va imersa într-o baie de zinc şi prin urmare protecţia elementelor se va realiza şi în interiorul ţevilor.
În procesul de roluire a tuturor elementelor componente vor fi folosite utilaje de ultimă generaţie.
Elementele de rezistenţă ce alcătuiesc structura sunt dimensionate conform normelor în vigoare şi se vor realiza respectând proiectul conform unui proiect de rezistenţă verificat şi ştampilat MLPAT.
Pentru realizarea construcţiei structurii metalice se propune varianta de proiectare, cu o durată de viaţă de 50 ani.

Detalii tehnice:

• Structura metalică a construcţiei pentru terenuri sportive se realizează din cadre zăbrelite (arce cu zăbrele) din ţevi de oţel OL37 sau oţel zincat tip S280.
Cadrul acesteia va fi format din mai multe bucăţi pentru a putea fi transportat, urmând ca pe şantier bucăţile să fie asamblate cu elemente mecanice de asamblare (şuruburi) şi sudură, acolo unde va fi necesar. La baza arcelor, acestea se prind articulat de suprafaţa de beton (fundaţie).
Longitudinal, cadrele se vor lega între ele cu grinzi secundare (longitudinale) din ţevi de oţel OL37 sau oţel zincat tip S280.
• În vederea contravântuirii structurii se vor utiliza tiranţi (bare) din oţel plin OL37 sau oţel zincat tip S280 în formă de X, iar pentru tensionarea lor aceştia vor fi prevăzuţi cu întinzătoare. Contravântuirile se prind de structură prin intermediul unor piese metalice fixate cu şuruburi grupa 8.8.
Protecţia pieselor metalice se va realiza prin procesul de grunduire şi vopsire în două straturi; cu ajutorul acestui procedeu ajungându-se la un strat total de aproximativ 100μm.
• Pe lângă toate acestea, structura poate fi protejată prin zincare termică, la cererea clientului, cu avantajul că structura se va imersa într-o baie de zinc şi prin urmare protecţia elementelor se va realiza şi în interiorul ţevilor.
• În procesul de roluire a tuturor elementelor componente vor fi folosite utilaje de ultimă generaţie. Elementele de rezistenţă ce alcătuiesc structura sunt dimensionate conform normelor în vigoare şi se vor realiza conform unui proiect de rezistenţă verificat şi ştampilat MLPAT.
Învelitoarea acestui acoperiş se poate realiza din prelată PVC de 900 g/mp ţesătură 12×12.
Prelata de acoperiş cât şi cele două frontoane se realizează dintr-o bucată unică, iar ansamblarea făşiilor se realizează în fabrică prin intermediul maşinilor de sudură cu înaltă frecvenţă (acest procedeu este net superior celui de sudură cu aer cald, rezistenţă la tracţiune şi durată în timp a sudurilor cu înaltă frecvenţă este mult mai mare). Făşiile din componenţa prelatei sunt croite cu programe speciale pentru croirea membranelor PVC iar debitarea acestora se realizează computerizat prin intermediul unui plotter de debitare prelate/PVC unic în România la ora actuală.
Documentaţia tehnică va cuprinde atât proiectul de rezistenţă pentru fundaţiile de beton armat cât şi proiectul pentru suprastructura prevăzută în ofertă. Calculul elementelor structurale se va realiza ţinând cont de încărcările de zăpadă, vânt şi seismice specifice fiecărei zone geografice.
Plase de protecţie din material textil pe zonele unde prelata culisează pe perioada verii.
• Pentru realizarea construcţiei structurii metalice se propune varianta de proiectare, cu o durată de viaţă de 50 ani.

Acoperire teren sportiv cu balon presostatic

Balon presostatic din membrană ce se compune dintr-o țesătură de polyester care este acoperită pe ambele părți cu clorură de polivinil (PVC) în conformitate cu normele în vigoare, stabilizată la razele UV.
Membrana presostatica cuprinde mâneci pentru refulare și recirculare aer de la generator, burdufuri de compensare. Pentru împiedicarea coroziunii se va realiza finisarea la suprafață cu lac.
Presostructura cu simplă sau dublă membrană este susținută și stabilizată la poziție datorită prezenței unei suprapresiuni în interiorul structurii, presiune obținută prin introducerea de aer produs prin intermediul unui generator principal, generator ce se găsește în imediata vecinătate a presostructurii. Acest generator are și rolul de a încălzi presostructura prin legarea la el a unui injector ce poate funcționa atât pe combustibil lichid cât și pe combustibil gazos.
În cazul producerii unei avarii la generatorul principal sau la o eventuală întrerupere a curentului electric, presiunea din interiorul balonului va scădea. Această scădere a presiunii va fi simțită de senzorul de presiune ce se găsește pe generatorul de urgență și prin urmare acesta va porni pentru a suplini diferența de presiune rezultată în urma avariei. Acest generator de urgență este prevăzut cu un tablou electronic, senzor de presiune și de asemenea cu un anemometru situate la o înălțime de cca 6m de la sol.
Accesul aerului în balon se face prin intermediul a trei mâneci flexibile din PVC. Două din cele trei mâneci sunt prevăzute la generatorul principal, una pentru admisie și altă pentru recircularea aerului din interiorul balonului. Cea de a treia mânecă este destinată generatorului de urgență.
Balonul presostatic este ancorat la sol prin intermediul unor țevi zincate de ancoraj, prevăzute cu extremități de diametru mai mic pentru mufare. Aceste țevi sunt introduse în niște buzunare special amenajate. La cele 4 colțuri ale balonului țevile vor fi legate între ele prin intermediul unui șurub cu șaibă și piuliță. Aceste țevi sunt legate de fundația de beton prin intermediul unor inele metalice de ancoraj care se montează în fundație în etapă premergătoare turnării betonului. Presiunea este menținută în interior datorită unei bune etanșeități a prelatei la fundație. Această etanșeitate se obține prin intermediul unei fuste din pvc exterioară și una interioară. Datorită diferenței de presiune de la interior și exterior fustă interioară va fi lipită de fundație, iar cea exterioară are rolul de a conduce apele meteorice în afara ariei acoperite de balon.

Oferta pentru balon include:
• Ușa de acces tip tunel: 1 buc, și ușa serviciu: 1 buc
• Instalație de iluminat realizată din 20 proiectoare de tip asimetric cu ioduri metalice de 400W. Tabloul electric este în sarcina beneficiarului.
• Unitate de urgență 1 buc, prevăzută cu motor endometric, aflat în legătură cu un ventilator cu dublă aspirație.
• Unitate de ventilație și încălzire 1 buc: generator special pentru structuri acoperite cu membrane pvc pentru instalare la exterior.

Puteţi vedea proiectele realizate de Atlas Sport pentru diferite primării, instituţii, şcoli, aici:

https://www.atlassport.ro/proiecte-finalizate/