Cum se întreţine un teren de tenis din zgură?

synthetic-clay-cleaning-0201

 

Orice teren de tenis din zgură pe care se desfăşoară o activitate, are nevoie anual de o refacere şi o întreţinere obişnuită. Din păcate, condiţiile meteorologice din ţara noastră, au ca rezultat impractibilitatea suprafeţelor sportive din zgură pe o perioadă de 4-5 luni pe an.
Excepţie fac, terenurile de tenis din zgură care beneficiază de o acoperire (cu balon) pe parcursul perioadei reci, permiţând astfel continuarea activităţii în condiţii sigure.
Terenul de tenis din zgură neacoperit, nu poate de asemenea fi folosit, atunci când plouă timp îndelungat sau torenţial, însă durata de reîncepere a activităţii poate dura câteva ore, în funcţie de cantitatea drenajului şi contribuţia administraţiei.schita-teren-de-tenis

                                                                                      Schiţă-teren-de-tenis

Refacerea anuală a terenurilor de tenis din zgură se realizează “răscolind” zgura cu ajutorul unei greble, până la o adâncime de aproximativ 5 cm, cernerea zgurei de impurităţile adunate până la aceea perioadă, nivelarea (perierea şi compresarea) şi, nu îl ultimul rând, stropirea.
Se recomandă ca operaţiile de periere, compresare şi stropire, să se repete de câte ori se consideră necesar. Aceste operaţiuni sunt urmate de retrasarea liniilor de marcaţie.

intretinere teren zgura

Întreţinerea obişnuită a terenurilor de tenis din zgură, constă în stropirea suprafetetei de 3 ori pe zi, respectiv dimineaţa, la prânz şi seara, trecerea cu mătura şi retrasarea liniilor. Este de asemenea, necesar ca trecerea cu tăvălugul şi dreptarul să se realizeze cât mai des, asigurând astfel priza stratului de suprafaţă.

Terenurile din zgură tradiţionale sunt compuse din argilă naturală sau prelucrată, amestecată, zdrobită, cernută şi amestecată cu nisip şi sare. O alternativă mai puţin costisitoare şi similară ca textură, este compusă din piatră naturală, cărămidă, care este zdrobită şi cernut. Ambele tipuri de zgură asigură o suprafaţă de joc mai moale decât suprafeţele dure.
Cei mai mulţi jucători de tenis, în special cei cu vârstă de peste 50 de ani, preferă să joace pe terenuri din zgură. Pentru a menţine şi întreţine terenurile din zgură, trebuie să fim sârguincioşi, urmând un program regulat.

Lasă un răspuns.