Cum se pregăteşte un teren sportiv pentru iarnă? – partea I
Pregătirea în mod corespunzător a terenului sportiv pentru iarnă, îi va oferi gazonului cea mai bună oportunitate de a fi gata pentru activităţile ce urmează a fi jucate pe acesta, primăvara.
Elaborarea şi punerea în aplicare a unui plan de combatere a fenomenelor meteorologice extreme de iarnă, nu doar că va ajuta gazonul să supravieţuiască, dar va induce, de asemenea, o creştere mai intensă primăvara, ceea ce duce la un gazon mai sănătos pe tot parcursul anului.
Începând procesul pentru pregătirea de iarnă la sfârşitul verii şi continuând pe tot parcul toamnei, veţi avea o mai bună gestionare a terenului anul viitor. Indiferent dacă gestionaţi terenul în sezonul rece sau cald, succesul terenului sportiv depinde în mare măsură de modul în care iernează acesta. Iată câteva sfaturi care vă vor ajută să vă pregătiţi terenul pentru iarnă:
Faceţi un plan
• Planificaţi practicile de întreţinere a terenului de tenis înainte de începerea sezonului de toamnă.
Verificaţi care sunt perioadele mai scurte sau cele în care nu există deloc activitate pe teren. Dacă terenul este utilizat zi de zi, atunci începeţi vaporizarea de îndată ce sezonul se încheie.
• Fiţi pregătiţi să adaptaţi planul dacă este necesar.
Condiţiile meterologice, modificările în program şi jocurile pot modifica planul – aşadar, este recomandat să aveţi întotdeauna un plan de back-up.
• Asiguraţi-vă că aveţi toate echipamentele, seminţele şi îngrăşămintele pe care doriţi să le utilizaţi pentru pregătirea de iarnă, înainte ca acestea să fie necesare.
Gazonul în perioada rece
Fertilizarea
• Gazonul obţine o creştere însemnată toamna. Este important să fertilizaţi gazonul în acest timp pentru a menţine o creştere sănătoasă şi a spori recuperarea acestuia. Cu o fertilizare propriu-zisă, terenul tău va avea cele mai mari şanse să fie funcţional în timpul iernii.
• Dezvoltaţi programul de fertilizare pe baza rezultatelor testelor de sol.
• Aplicaţi 500 de grame de azot la 100 mp, la începutul sezonului, la mijlocul sezonului şi după primul
îngheţ. Puteţi aştepta până după încheierea sezonul pentru a combina aplicarea finală a îngrăşămintelor cu aerificarea post-sezon şi însămânţare.
Supraînsămânţarea
Zonele de pe terenurile de fotbal cu uzură foarte mare îşi pierd acoperirea cu gazon şi necesită supraînsămânţare în timpul sezonului pentru a reduce zonele goale (Figura 1).
•Supraînsămânţarea se începe după primul joc şi se continuă pe tot parcursul sezonului de însămânţare. De-a lungul timpului se va construi o “bancă de seminţe” care va ajuta la menţinerea acoperirii în timpul căderii şi în timpul iernii. De asemenea, o parte din seminţele care nu germinează în toamnă vor germina în primăvară.
• Concentraţi supraînsămânţarea pe zonele de uzura ridicate. Dacă puteţi menţine gazonul în aceste zone, veţi avea mai puţine buruieni în primăvară.