Drenajul unui teren de fotbal: introducere

Atunci când un teren de fotbal are nevoie de îmbunătățire și există resurse pentru a investi în el, este probabil ca proprietarul se va confrunta cu alegerea modului în care va folosi aceste resurse.
Deciderea dintre o îmbunătățire și o alta nu este deloc ușoară. La urma urmei, unele îmbunătățiri sunt foarte vizibile și fac ca un teren să arate aspectuos.
O intrare îmbunătățită, un nou tabel de marcaj, iluminare modernizată, Wi-Fi – acestea sunt câteva exemple minunate de îmbunătățiri fizice care adaugă mult la estetica unui teren de fotbal. Ele sunt, de asemenea, valoroase deoarece permit recunoașterea sponsorilor, donatorilor, absolvenților și a altor binefăcători și arată bine atunci când sportivii beneficiază de ele.
Dar, de cealaltă parte, se pot clasifica investiții în mare parte invizibile. La acestea se adaugă experiența de joc și fac ca terenul să funcționeze mai bine. Exemplele ar putea include noi echipamente de irigare, garduri mai bune și spații de depozitare mai bune pentru echipamentele de întreținere.
În capul listei a ceea ce face într-adevăr un teren de sport să fie minunat este: drenajul. La urma urmei, chiar și cel mai bun Wi-Fi și cel mai bun tabel de marcaj, nu vor conta mult, dacă terenul nu poate fi folosit din cauza ploilor. Utilitatea terenului și performanța acestuia pe termen lung, precum și satisfacția sportivilor și, în cele din urmă, a proprietarului terenului, sunt legate de un sistem eficient de drenaj.

Terenurile sportive cu gazon sunt unele dintre cele mai populare și mai iubite facilități la nivel național. Dar nu toate terenurile sunt egale. Iar privindu-l de la suprafață, o persoană obișnuită poate să nu observe care sunt cauzele pentru care un teren are o scurgere bună și altul să fie umed și inutilizabil. Asta pentru că, în cele mai multe cazuri, secretul este de fapt sub stratul de gazon, în sol. Iată un rezumat rapid (care, apropo, nu este menit să înlocuiască cunoștințele sau contribuția unui profesionist informat.)
Există două tipuri de bază de terenuri naturale: de sol nativ și nisip. Un teren de sol nativ poate fi un adevărat teren nativ, în care este prezent numai solul găsit pe amplasament sau un teren de sol nativ modificat.
Un sistem bazat pe nisip, în schimb, este cel în care solul nativ este complet înlăturat și înlocuit cu un sistem de drenare sub presiune și un strat de drenare (în principal, material de piatră și rădăcină care este în mare parte nisip) pentru a îmbunătăți drenajul.


Nici unul dintre aceste terenuri nu este “mai bun”, în sine; totuși, unul poate fi mai bun decât altul. Principala problemă cu terenurile native de sol este scurgerea. Cele mai multe soluri native absoarbe apa destul de încet și nu pot manevra cantități mari; prin urmare, fără prevederi suplimentare pentru drenaj, aceste terenuri pot deveni cu ușurință murdare, uzate și/sau inutilizabile.
Deci întrebarea care se pune acumeste: aveți un drenaj bun sau aveți nevoie de ajutor? Dacă doriți sfatul unui profesionist, este recomandat să contactați o persoană specializată. Astfel, un profesionist cu cunoștințe vă poate ajută să vă examinați opțiunile și să decideți, de exemplu, dacă trebuie să luați în considerare modificarea solului în teren. În funcție de buget, de prioritățile dvs., de condițiile meteo și de utilizarea terenului, aceasta poate (sau nu) să fie cea mai bună opțiune.

Modificarea solului poate fi privită ca o investiție; în timp ce s-ar putea să nu aibă estetica pe care ați visat-o (cum ar fi cazul luminilor, tabelelor de marcaj etc.), făcând terenul să se scurgă mai bine și astfel să poată fi folosit după o ploaie. Cu toate acestea, este doar o parte din ecuația drenajului.
Panta terenului de sport va influența, de asemenea, timpul în care se scurge apa. Sunt necesare grade diferite de pantă pentru fiecare sport. 
Următorul sfat poate să pară evident, dar este adesea uitat: singura apă care intră pe teren (indiferent de tipul de teren) ar trebui să fie apă de ploaie sau irigare planificată. Cu alte cuvinte, apa care iese din vestiare sau pe acoperiș, se scurge pe versanți sau cade pe orice altă structură sau pantă ar trebui interceptată și colectată prin drenaj perimetral înainte de a avea șansa de a ajunge pe teren.

Lasă un răspuns.