Gazonul artificial – un risc pentru sanatate? Studiile spun ca NU

In fiecare zi, mii de copiii petrec timp pe terenuri de joaca si terenuri de fotbal din gazon articifial – o substanta moale de cauciuc macinat. A fost unul dintre cele mai bune exemple de succes de pentru reciclare – a da o noua viata anvelopelor de la masinile pe care le conducem.IMGDGJ273I.2_Ed1_Page01.jpg
Beneficiile sunt numeroase. Terenurile din gazon natural pot fi greu de intretinut si pe parcursul anului 2010, utilizarea de gazon sintetic a salvat intre 3 miliarde si 6 miliarde de galoane de apa. In loc sa fie duse la gropile de gunoi, anvelopele au fost transformate cn ceva util, care aduce numeroase beneficii comunitatilor din intreaga. Deoarece aceste terenuri sunt atat o solutie rentabila si cat si ecologica, mai mult de 11.000 de terenuri de sport din gazon sintetic sunt folosite in prezent pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

1

Dar nu toata lumea este atat de sigura ca acestea sunt un lucru bun. Exista multi oameni care  dezbat utilizarea lor de ani de zile. La Cupa Mondiala a Femeilor jucatorii si fanii au criticat FIFA pentru gazduirea evenimentului pe gazon artificial. (Este prima data cand turneul nu a fost jucat pe gazon natural).
Jucatorii spun ca gazonul artificial este mai dur pentru corp, necesita mai mult timp de recuperare, irita pielea, si schimba modul in care ricoseaza mingea.
Mai ingrijoratoare, sunt insa mentiunile despre riscurile de sanatate.
Anul trecut, NBC News a raportat ca la Universitatea din Washington antrenorul echipa de fotbal pentru fete a emis ipoteza ca gazonul artificial contribuie la producerea cancerului la copii, in special cei care joaca ca portari. Sunt acesti jucatori tineri expusi unui risc grav, cum ar fi leucemia?
Ipoteza a atras atentia mass-media si a parintilor, dar nu este sustinuta in stiinta. Studiile realizate de-a-lungul anilor au demonstrat ca joaca pe gazon sintetic nu este mai periculos decat altele in general.3
Intr-un studiu, Departamentul de Sanatate Publica din Connecticut a analizat cinci terenuri in timpul verii – patru in aer liber si unul in interior – si a concluzionat ca terenurile din gazon sintetic nu sunt asociate cu un risc advers crescute pentru sanatate.
Rezultatele actuale sunt, in general, in concordanta cu rezultatele de la studiile efectuate de Agentia de Protectie a Mediului din SUA si Norvegia, care au testat diferite tipuri de terenuri si sub o varietate de conditii meteorologice”, a scris autorii studiului.
Autorii au notat, totusi, ca niveluri de risc ceva mai mari au fost in interior.
Desi aceste erau sub pragul d ea fi o problema de sanatate, ei recomanda o buna ventilatie pentru orice teren interior.

Lasă un răspuns.