Gazonul natural vs Gazonul artificial. Separand miturile de realitate

Decizia de a opta pentru un gazon artificial sau unul natural, necesita o atentie deosebita bazata pe informatii relevante despre fiecare dintre acestea. Tendintele sau trendurile actuale ar trebui puse deoparte, in favoarea faptelor, care pot avea consecinte pe termen scurt sau lung.
Desi exista situatii in care gazonul artificial ar putea fi o alegere nepotrivita, cercetarile, impactul asupra mediului, sanatatea si siguranta ar trebui sa fie primele care sa fie luate in considerare in astfel de cazuri.

Ce este gazonul artificial?

4
Gazon artificial a fost inventat pentru prima data in 1965, insa a castigat popularitate doar la inceputul anilor 1980. Primele terenuri cu gazon sintetic, nu au fost altceva decat niste covoare din plastic verde. La acea vreme, unii membri ai acestei industrii credeau ca, cu cat mai multe echipe s-ar desfasura activitatea pe un stadion, cu atat iarba nu va mai creste la fel de bine si ar necesita un inlocuitor.

2

Cu aspect imbunatatit, performanta, drenaj, durabilitate, calitate si siguranta, gazonul artificial este folosit in 3 segmente principale: terenuri sportive, amenajari peisagistice si terenuri de golf. Potrivit specialistilor principalii factorii care contribuie la crestere cererii de gazon artificial sunt: imbunatatirea sigurantei, capacitatea de joc si aspectul.
Costurile reduse de intretinere, eliminarea consumului de apa, precum si utilizarea anvelopelor auto reciclate pentru materialul de umplere, sunt alte aspecte importante ce contribuie la cresterea cererii de gazon artficial pentru terenurile sportive.
Terenurile cu gazon artificial nu necesita tundere, udare (pentru crestere), pesticide sau erbicide; nu are nevoie de intretinere. Tot ceea ce este nevoie pentru a mentine un aspect placut al gazonului este periajul periodic.
Unul dintre marile avantaje ale unui gazon artificial consta in capacitatea acestuia de a rezista la utilizari indelungate, in toate conditiile meteorlogice, chiar si in timpul sau imediat dupa o furtuna. Terenurile cu gazon artificial persista in situatiile cu trafic intens pe tot parcursul anului (in special iarna), beneficiaza de durabilitate si sisteme eficiente de drenaj.

Gazonul natural

Suprafetele de joc din gazon natural au fost folosite cu succes de multi ani. Cu un management adecvat, si o utilizare echilibrata, terenurile din gazon natural s-au dovedit a rezista si a se potrivi mai multor sporturi.
Atunci cand suprafetele de gazon natural se uzeaza din cauza utilizarii excesiva, acele portiuni ale suprafetei de teren pot fi inlocuite, fara a necesita costuri prea mari.
Beneficiile unui teren cu gazon natural sunt numeroase; unul dintre principalele atuuri este ca acesta asigura controlul prafului, ofera protectie si imbunatatire mediului, prin purificarea si protejarea apei, a solului si a aerului. Un gazon sanatos absoarbe si reducere precipitatiile de pana la 80 de ori mai eficient decat suprafetele impermeabile.

3
Terenuri gazon artificial vs Terenuri gazon natural


MIT:
 Cu un gazon artificial economisesti bani datorii longevitatii sale.

ADEVAR: Consturile de constructie a unui teren cu gazon artificial sunt mai mari decat cele ale unuia cu gazon natural. Un gazon artificial se spune ca dureaza 8-10 ani, desi timpul de inlocuire a gazonului depinde de cat de bine intretinut a fost terenul sportiv.
Din punct de vedere financiar, am putea spune ca gazonul artificial este mult mai rentabil in timp, dar instalarea initiala a unui teren cu gazon artificial este de doua ori mai scumpa decat cea a unui teren din gazon natural.

Costurile de intretinere ale unui gazon artificial sunt mai mici; desi acesta este unul dintre punctele principale de la care pornesc sustinatorii gazonului artificial, expertii spun ca acest lucru nu este valabil in toate cazurile. Exista totuși unele costuri minime de întreținere și la gazonul artificial.

MIT: Deoarece un gazon este sintetic, aceste se poate utiliza fara sfarsit, nefiind nevoie de intretinere

ADEVAR:
In cazul unui teren cu gazon artificial, mentinerea acestuia necesita curatarea regulată de gunoi; indepartarea substantelor, cum ar fi guma, cu un solvent; mai implica, de asemenea, un tratament ocazional cu fungicid.
Un teren din gazon arficial necesita umplere suplimentara, irigare in zilele calduroase (opțional, pentru a raci suprafata de joc), utilizarea dezinfectantilor chimici si sprayuri. Cu toate acestea, un gazon artificial nu necesita alte conditii pentru udare (altele decat cele pentru racire), nici un tratament cu erbicid, iar suprafata unui astfel de teren va fi potrivita pentru joc indiferent cat de rea a fost vremea.
Programul de intretinere pentru un teren cu gazon natural include, in general, cosit saptamanal si udare; curatenie zilnica de gunoi; aplicatii  cu ingrasaminte, pesticide si erbicide; si vopsirea marcajelor.

MIT: Pe o suprafata de teren sintetic se poate juca in orice moment.

ADEVAR: Temperaturile pe o suprafata de gazon artificial pot ajunge uneori la mai mult de jumatate din temperatura aerului, si poate cauza arsuri periculoase, daca nu se utilizeaza sisteme de racire continua a terenului. Totuși, perioadele și timpul în care gazonul artificial suportă jocul este incomparabil mai mare decât cea a gazonului natural.

Lasă un răspuns.

Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!