Ghid pentru construcția unui teren sintetic de sport – Alegerea suprafeței

Alegeți o suprafață și dezvoltați specificațiile de lucru.
O altă alegere importantă în planificarea unui teren este tipul de gazon sintetic. Astăzi, există mai multe opțiuni. În orice moment, pot exista mai mult de 50 de branduri, cu branduri noi oferite în fiecare zi și un număr aproape egal pe cale de dispariție.

Este important să cercetați marcile pe care le luati in considerare. Unde este produs și de cine? Care este relația dintre producător și instalator, dacă există? Care este garanția? Un profesionist cu experiență în design vă poate ajuta să sortați și să evaluați aspecte ale diferitelor branduri.
Produsele de gazon sintetice sunt pe piață de zeci de ani. Planta originală, dezvoltată în anii 1960, a constat din ½ “țesătură de nylon tricotată instalată pe o bază de beton sau asfalt. Până în anii 1980, îmbunătățirile includ un pad rezistent pentru a amortiza suprafața, precum și o versiune umplută cu nisip, folosită în continuare pentru tenis, peluze și alte sporturi.

Gazonul din ziua de astazi este un produs foarte diferit. Cu gazonul sintetic original, sportivii și proprietarii s-au plâns de arsuri de covoare (rănile de fricțiune de la alunecarea pe fibrele rigide din nailon și fibrele de polipropilenă densă) și leziuni. Pe gazonul natural, atunci cand un jucator este impins sau aluneca, forta impulsului sau poate distruge gazonul de la sol. Sistemul de gazon conventional nu a permis acest lucru, ceea ce a dus la raniri.

Este important de menționat faptul că fiecare marcă de gazon sintetic este un sistem alcătuit din componente similare, dar variabile, fiecare jucând un rol în producerea proprietăților fizice și a caracteristicilor de performanță ale sistemului respectiv.

Aceste componente includ:

Construcția de bază – Primul pas în construirea unui teren de gazon sintetic va fi curatareasuprafetei, tăierea și umplerea la nivel, gradul și compactarea solului. Apoi, conductele de drenaj vor fi instalate și conectate la un sistem de colectare care înconjoară terenul. În general, se instalează o țesătură de separare a geotextilului pentru a separa subsolul de bază. Apoi, va fi construita baza. Baza oferă o platformă stabilă pentru gazonul sintetic și ajută la drenaj. In general sunt utilizate doua tipuri de baze pentru terenurile cu gazon sintetic:

o bază de agregate libere
o bază proiectată dintr-o fundație agregată acoperită de un  asfalt, instalat în unul sau două curbe. O bază proiectata poate adăuga stabilitate și îmbunătățește planaritatea.

Orice tip de bază va fi proiectata pentru anumite condiții de amplasament și pentru a acomoda climatul local, în special activitatea de îngheț / dezgheț. Un proprietar nu trebuie să treacă cu vederea importanța designului de bază. O bază bine construită contribuie în mod important la performanța și durabilitatea unui sistem de gazon sintetic.

Shockpad – Unele, dar nu toate, sistemele de gazon sintetice încorporează un strat elastic, între bază și gazon. Se utilizează diverse materiale, inclusiv covorașe de cauciuc, precum și granule de cauciuc amestecate cu liant poliuretanic.

Covor (uneori numit țesătură) – covorul constă dintr-un fir sau o fibră (cel mai frecvent polietilenă, polipropilenă sau un amestec din cele două) cu o grosime diferită (exprimată în microni), care poate fi drept, răsucit, curbat sau texturat.
Cantitatea de fire utilizate și distanța dintre smocuri variază de la sistem la sistem. Unele sisteme folosesc mai multe fire sau mai multe smocuri; alții folosesc mai mult infill. Cantitatea firelor este exprimată în unități de tex, un raport de masă la lungime sau în greutate.

Cusătura – Covoarele sunt produse în role, de obicei de la 3,5 m la 4,5 m lățime. Acestea sunt în mod normal așezate pe toată lățimea terenului și cusute împreună. Cusăturile pot fi inchise prin coasere, prin utilizarea de adezivi sau ambele, cu sau fără benzi de cusătură, în funcție de sistem. Ceea ce este important este ca rosturile să fie clare, practic invizibile și durabile.

Infill – covorul este apoi umplut cu material sub formă de particule, al cărui tip și adâncime variază de la sistem la sistem. Acest așa-numit “in-fill” deține fibrele lungi din covor și contribuie semnificativ la caracteristicile de performanță ale sistemului.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!