Ghid pentru construcția unui teren sintetic de sport – Alegerea terenului

Unde veti construi terenul sportiv? Înainte de a contempla nouă construcție, asigurați-vă că aveți un teren acceptabil. Indiferent dacă se construiește sau se înlocuiește un teren cu gazon, numeroși factori ce trebuie luați în considerare fac faza de proiectare critică. Dacă o pista de alergare înconjoară terenul, trebuie luată în considerare satisfacerea nevoilor programului de pistă, precum și cerințele sportului și activităților de pe teren.

Numărul de sporturi (fotbal, tenis, volei, etc.) și nivelul de joc (juniori, recreație, liceu, colegiu sau concurs de amatori) va afecta dimensiunea terenului. Un antreprenor cu experiență sau un designer profesionist vă poate ajuta să evaluați terenul; inainte de a lua o decizie analizati următoarele considerații generale:

Pentru construcții noi

  • Cât de mare este terenul disponibil? Dacă terenul trebuie să fie înconjurat de o pistă, va fi necesar un loc de cel puțin cinci hectare, cu o lungime de minimum 180 de metri si o lățime de 90 de metri. Trebuie să fie permisă o zonă adițională pentru scurgere, imprejmuire, banci pentru jucători și căi de acces, precum și pentru facilități cum ar fi iluminare, pasarele, garduri etc.
  • Terenul potential, permite o gestionare corectă a drenajului și a apelor pluviale? Apa trebuie să se scurgă de pe teren. Cel mai bine este să alegeti un teren pe un loc relativ înalt, mai inalt decât zonele înconjurătoare. Multe terenuri sunt construite pe suprafete joase; totuși, lucrările suplimentare de umplere sau de drenare solicitate de un amplasament redus pot adăuga substanțial costuri de construcție.
  • Este terenul la un nivel rezonabil? În timp ce terenul și orice pista înconjurată va fi ușor înclinată pentru scurgere, în toate scopurile practice, pista trebuie să fie în direcția de rulare. Prin urmare, este recomandat un teren la nivel.
  • Ce tip de sol există pe amplasament? Cel mai bun pământ este solid si bine drenat. Locurile cu noroi, sol vegetal, nisip sau alte materiale necorespunzătoare trebuie evitate, dacă este posibil. În practică, însă, suprafetele disponibile pentru terenuri sportive sunt adesea suprafete care au fost evitate în construcția anterioară. Acestea pot fi zone cu drenaj slab, soluri necorespunzătoare și alte probleme. Este de dorit să se consulte un inginer înainte de a elabora un plan de construcție. Problemele pot fi evitate cu proiectarea și ingineria experților, dar acest lucru va contribui la costul proiectului.
  • Este terenul accesibil pentru construcții? Construcția terenului necesită utilizarea de echipamente grele, care trebuie să ajungă pe amplasament. Necesitatea deplasării sau evitarea obstacolelor, cum ar fi gardurile, copacii, clădirile, se pot adăuga la costul construcției.
  • Unde sunt localizate utilitățile subterane (electricitate, apă, gaz, telefon, canal etc.)? În timp ce instalația finită va necesita un serviciu utilitar, prezența utilităților subterane în zona de teren va complica construcția. Este recomandat să angajati un inspector pentru a localiza servitutele de utilitate. Poate fi necesar să mutati unele sau toate aceste utilități, ceea ce se va adăuga costul proiectului.
  • In ce directie predomina vântul ? In ce parte rasare soarele? Cel mai frecvent, orientarea preferată pentru un teren este nord-sud.

Ori de câte ori o facilitate va fi utilizată pentru mai multe evenimente sportive sau competitii, considerațiile de proiectare de la un eveniment la altul vor contribui la complexitatea proiectului și vor avea un impact semnificativ asupra dimensiunii terenului necesar și, eventual, asupra costului construcției.

Pentru retehnologizarea unui teren de gazon sintetic într-o instalație existentă, preocuparea principală va fi protejarea structurilor existente în timpul construcției, care necesită echipamente grele, excavări substanțiale și livrarea și plasarea a tone de material.
Cel mai vulnerabil va fi o pistă care rulează în jurul terenului. Dacă există o pistă, contractorul va trebui să protejati suprafața și marginea acesteia și, chiar și cu o îngrijire rezonabilă, pot apărea daune. Bugetul dvs. ar trebui să includă fondurile care ar putea fi necesare pentru a repara pista după ce terenul va fi finalizat. De fapt, dacă este posibil, este recomandabil și eficient din punct de vedere al costurilor să se repare complet traseul la încheierea construcției terenului.
Dacă pista existentă nu are bordură, va fi necesară pregătirea marginii interioare pentru ancorarea gazonului. Ar trebui să vă adresați atât contractantului dvs. de proiectare, cât și contractantului de proiectare pe detaliile de ancorare într-un proiect retrofit. Imbinarea și coordonarea scurgerilor de teren, vor fi, de asemenea, esențiale pentru succesul proiectului.

Acomodarea pistei, cu toate acestea, nu este singura preocupare în proiectele de reconstrucție. Instalarea unei baze adecvate pentru un teren de gazon sintetic poate necesita o schimbare a înălțimii pentru terenul propriu-zis, ceea ce, la rândul său, va necesita reglarea stâlpilor de fotbal, a bancilor de jucători și a altor structuri pe sau lângă teren. Un profesionist sau un antreprenor licențiat de proiectare cu experiență în aceste proiecte va ajuta proprietarul să identifice în prealabil și să planifice toate efectele proiectului de reconstrucție pe teren.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!