Întrebări frecvente – partea I

Atlas Sport oferă răspunsuri cinstite la cele mai frecvente întrebări din domeniul construcţiilor sportive. În cele ce urmează, vă invităm să regăsiţi răspunsuri în următoarele categorii de actualitate:

Ce este gazonul sintetic?
Cea mai recentă generaţie de gazon sintetic este un produs care reproduce iarba naturală în aspect şi funcţie. Atunci când este utilizat pe terenuri sportive, acesta oferă o suprafaţă consistentă pe tot parcursul anului, realizat pentru a rezista unei utilizări extinse, fără a fi nevoie de timp pentru recuperarea acestuia. Ca acoperire peisagistică, gazonul sintetic oferă o suprafaţă cu întreţinere redusă, fără buruieni, care nu trebuie udată sau fertilizată şi este disponibilă în stiluri care arată ca tipurile de iarbă predominantă la nivel local.

Cum se face gazonul sintetic?
Cele mai multe sisteme de gazon sintetic instalate astăzi includ un strat de drenare, un sistem de susţinere cu mai multe straturi şi lamele elastice care se umplu cu un material de umplutură granular, care seamănă cu gazonul natural. “Umplut” înseamnă că lamele de iarbă create de om sunt intercalate cu nisip şi /sau cauciuc reciclat granulat sau alte materiale de umplutură care asigură stabilitatea, uniformitatea şi rezistenţa necesare. Fiecare lamă se află de obicei deasupra materialului de umplere. Lungimea obişnuită a lamei şi caracteristicile sistemului sunt determinate de cerinţele specifice de activitate. În unele aplicaţii, sistemul de gazon sintetic include un suport sau un strat elastic sub gazon, adesea în combinaţie cu înălţimea inferioară şi umplutura.

De ce gazonul sintetic a devenit atât de popular în ultimii ani?
Terenul sintetic este o soluţie inteligentă pentru terenuri sportive şi peisaje care au devenit nesigure şi inofensive din cauza utilizării excesive sau a condiţiilor climatice grave. Un teren cu gazon pur şi simplu nu poate rămâne luxuriant şi rezistent dacă este folosit mai mult de 3 până la 4 zile pe săptămână sau în ploaie sau în lunile când iarba nu creşte. Acest fapt, însoţit de o nevoie escaladată de terenuri durabile care să găzduiască mai multe echipe şi activităţi sportive, costul ridicat al menţinerii unui teren sportiv cu gazon şi nevoia de conservare a apei, au determinat alegerea gazonului sintetic a unui număr tot mai mare de şcoli şi parcuri şi comunităţi, pentru a-şi satisface nevoile de program. Gazonul sintetic de astăzi este proiectat pentru a simula experienţa practicării şi jocului pe cele mai bune terenuri cu gazon.

Cum influenţează gazonul sintetic mediul?
Terenul sintetic are un impact măsurabil, pozitiv asupra mediului. În funcţie de regiunea ţării, un teren tipic cu gazon necesită între 190.000 şi 370.000 de litri apă sau mai mult în fiecare an. Ne putem da seama, instant, cantitatea de apă ce este economisită prin utilizarea gazonului sintetic în defavoarea gazonului natural.
Cantitatea estimată de gazon sintetic instalat în prezent a eliminat de asemenea, nevoia de milioane de kilograme de pesticide şi îngrăşăminte dăunătoare, ceea ce are implicaţii semnificative asupra sănătăţii şi mediului. De exemplu, potrivit Departamentului pentru Mediu şi Resurse Naturale, deversarea poluată a apei pluviale este cauza numeroasă a poluării apei în starea lor, cu exemple comune, inclusiv utilizarea peluzei de fertilizare şi utilizarea excesivă a pesticidelor.
În plus, gazonul sintetic ajută la reducerea emisiilor nocive (EPA raportează că o maşină de tuns iarba emite o cantitate cât mai mare de poluare în decurs de o oră, decât 11 maşini) şi reduce tăierile de iarbă, cea mai mare componentă a deşeurilor solide municipale în depozitele de deşeuri.

Ce impact are căldura asupra terenului de gazon sintetic?
În timpul lunilor de vară însorite, când gazonul sintetic este expus la lumina directă a soarelui, unele terenuri cu gazon sintetic au raportat temperaturi de suprafaţă mult mai calde decât temperatura de suprafaţă a unui teren de gazon natural. În astfel de condiţii, mulţi antrenori vor programa antrenamente şi jocuri la orele mai reci ale zilei şi vor limita numărul şi durata antrenamentelor.
Unii administratori de terenuri pot opta pentru udarea suprafeţei, în timp ce alţii pledează pentru răcorirea sportivilor şi hidratarea lor corespunzător.

Ce impact are gazonul sintetic asupra timpului de joc?
Terenurile cu gazon sintetic cresc în mod exponenţial timpul de joc şi antrenament, deoarece acestea pot fi folosite zilnic şi în toate tipurile de vreme, fără a vă face griji de deteriorare. Redabilitatea este sporită, deoarece terenurile rămân uniforme şi coerente, sezon după sezon. Acestea pot fi de asemenea utilizate în câteva ore de instalare. În plus, în timp ce managerii de terenuri recomandă folosirea unui teren natural pentru mai mult de 20-24 de ore pe săptămână sau 680-816 ore pe an pentru o fereastră de trei sezon, gazonul sintetic poate fi utilizat în jurul a 3.000 de ore pe an fără “odihna ” necesară.

Cât timp poate fi folosit un teren de gazon sintetic?
Terenurile sportive cu gazon sintetic sunt de obicei garantate timp de 3-4 ani, însă speranţa lor de viaţă va depinde în mare măsură de cantitatea şi tipul de utilizare şi întreţinerea pe care o primeşte. Când vine vorba de aplicaţii peisagistice, gazonul sintetic poate dura mult mai mult decât terenurile naturale.
Atlas Sport oferă o garanţie de 5 ani pentru construcţia sportivă (cea mai bună garanţie integrată din domeniu în România, ce depăşeşte standardele din industrie).

Care este ccostul unui teren de gazon sintetic faţă de un teren de gazon natural?
Un teren de gazon sintetic are, de obicei, un cost mai ridicat în avans, dar terenul se plăteşte de multe ori în decurs de 3-4 ani, dovedind a fi o investiţie extrem de rentabilă. Terenurile sintetice de teren turistic sunt de obicei utilizate pentru aproximativ 3.000 de ore de joc pe an, fără a fi nevoie de “odihnă”, echivalentul a 3 până la 4 terenuri de gazon natural bine întreţinute. În plus, costurile de întreţinere a gazonului sintetic sunt de 2 până la 3 ori mai mici decât cele naturale, deoarece nu are nevoie de cosit, irigaţii sau produse chimice. Din cauza disponibilităţii sale coerente, un teren de gazon sintetic este, de asemenea, o sursă sigură de venituri din chirii pentru şcoli şi comunităţi.

Costul instalării şi menţinerii unui teren sportiv de gazon sintetic pe o perioadă de 20 de ani este de peste 3 ori mai puţin costisitor pentru fiecare eveniment decât costul unui teren cu gazon artificial în aceeaşi perioadă de timp. Acest lucru se datorează faptului că multe evenimente pot fi organizate pe un teren de sport cu gazon sintetic. Acest avantaj este validat de alte autorităţi şi proprietari de terenuri.

Lasă un răspuns.


Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!