Terenul de handbal – mărime si dimensiuni

Handbalul, de asemenea cunoscut sub numele de handbal de echipă, este foarte popular în Europa. Acest lucru nu este prea surprinzător, având în vedere că versiunea modernă a jocului a fost dezvoltată de fapt în Danemarca și Germania.

Deși nu este la fel de popular ca sporturile de masă, handbalul este încă un joc fascinant de vizionat și un joc palpitant de jucat. De asemenea, rezonează cu publicul datorită similitudinilor sale cu sporturile, cum ar fi baschetul și chiar fotbalul. Ținând cont de aceste nuanțe, să aruncăm o privire la ceea ce constituie un teren de handbal:

Dimensiunile unui teren de handbal


Un teren de handbal este de fapt destul de mare. De asemenea, există cerințe foarte specifice pentru orice zonă de joc, în special pentru cele care vor găzdui competiții oficiale. Aceasta înseamnă că există o cantitate considerabilă de uniformitate între aceste terenuri.
Un teren de handbal are o lungime de 40 de metri, iar liniile care indică această lungime sunt cunoscute sub denumirea de “linii de margine”. Lățimea terenului măsoară 20 de metri. Aceste linii sunt numite linii de poartă sau linii de capăt.
Liniile care marchează diferitele limite sunt de obicei marcate cu culoare albă. Aceste linii nu trebuie să aibă o lățime mai mare de 5 cm. Linia de poartă, cu toate acestea, este mai groasă și măsoară 8cm. În afara fiecărei margini și a liniilor de capăt, ar trebui să existe cel puțin 1m de spațiu liber.

Linia centrală împarte terenul exact în jumătate, în timp ce se desfășoară paralel cu linia de capăt. Jumătatea terenului are o lungime de 20 de metri.

Poartă este de aproximativ 3 metri lățime, cu cel mai înalt punct la 2 metri distanță de pământ. Zona din fața porții este numită zona D, având forma acesteia ca litera D. Această regiune este de fapt formată din două sferturi. Fiecare cerc are o rază de 6 metri.
În această zonă, veți găși linia portarului. Este o linie scurtă care este trasă la 4 metri în fața porții. Aceasta marchează cea mai mare distanță de la care portarul se poate aventura departe de poartă. Această linie este, de asemenea, marcată la 2m distanță de exteriorul porții.

Linia de aruncare liberă se află la 9m distanță de poartă. În interiorul marcajului de aruncare liberă este marcajul de penalizare care este de 1 m. Această linie este la 7 metri distanță de poartă.

Din ce sunt realizate suprafețele terenurilor de handbal?
În timp ce Federația Internațională de Handbal (IHF) este destul de strictă în ceea ce privește dimensiunile unui teren de handbal, ei sunt mai atenți în privința materialelor. Conform instrucțiunilor lor, terenurile de handbal pot fi fie construite fie din lemn, fie din materiale sintetice. Cu toate acestea, dacă terenul este realizat din materiale sintetice, IHF trebuie să revizuiască podeaua pentru a determina dacă este sau nu adecvată.

Lasă un răspuns.