Alegerea suprafeței pentru terenul de handbal
Pe lângă mingea de handbal, care a fost realizată special pentru nevoile jucătorilor, pardoseala este cel mai important echipament pentru jocul de handbal.
Din păcate, nu există unanimitate în rândul diferitelor tipuri de sport cu privire la pardoseala ideală pentru sălile de sport. Totuși, acest lucru nu este prea surprinzător, deoarece cerințele diferitelor tipuri de sport diferă substanțial.
Până în prezent nu s-a spus decât că pardoselile pentru terenurile de handbal nu ar trebui să fie realizate din suprafețe hard cum ar fi ciment sau altele.
Handbalul este un joc rapid de echipă și permite contactul cu corpul. Există multă mișcare și direcția de alergare este schimbată foarte des. Astfel, spectatorii urmăresc îndeaproape fiecare secundă a acțiunii pentru a se asigura că au văzut întregul joc.
Un joc plin de viață este cel mai bine jucat pe o podea bună.
O podea sportivă nu trebuie să fie dură, ci trebuie să fie elastică. Există două tipuri diferite de elasticitate. Pe de o parte, o podea poate fi elastică într-un punct (elasticitatea punctului), adică doar partea pasivă arată rezistența. Deși acest tip de rezistență este excelent pentru căzături, este posibil că acesta să nu fie neapărat adecvat pentru handbal.
Această podea va fi “moartă” și prin călcarea pe suprafeței, jucătorul va sta atât de ferm încât în cele din urmă va suferi daune articulare. Cu toate acestea, această podea elastică va absorbi lovitura și astfel va preveni rănile. Această pardoseală este potrivită pentru atletism, deoarece sportivii sunt conștienți de direcția lor în mișcare cu mult înainte și nu vor mai trebui să oprească brusc sau să schimbe direcția.
Pe de altă parte, o podea poate fi elastică pe o anumită zonă (elasticitatea zonei). În acest caz, o mare parte a podelei se mișcă în sus și în jos, chiar dacă zona pe care a pășit pare a fi total dură.
O pardoseală sportivă sintetică poate avea o rezistență la suprafață, dar în plus este făcută dintr-un material ușor rezistent la puncte, astfel încât să avem o combinație a celor două proprietăți. În principiu, acesta este un etaj adecvat jocului de handbal.
Standardul DIN 18032 spune că pardoseala elastică rezistentă la suprafață, dar nu va fi deformată. Caracteristica sa este că, în cazul unei presiuni elastice punctuale, o suprafață concentrică și extinsă este generată la suprafața sa, care este substanțial mai mare decât suprafața suprafeței care a fost efectiv pusă sub presiune.