Descrierea generală a tipurilor de îmbrâcăminţi pentru terenuri de sport

Terenurile de sport pot fi clasificate după tipul de îmbrăcăminte, astfel:

1. Terenuri din pământ bătut;

2. Terenuri gazonate (gazon natural);

3. Terenuri cu zgură;

4. Terenuri cu asfalt;

5. Terenuri cu materiale sintetice;

6. Terenuri cu gazon artificial.

1. Terenurile din pământ bătut sunt terenuri simple, nivelate, compactate, cu stratul de uzură realizat dintr-un amestec de argilă cu nisip şi se folosesc la fotbal, rugby, oină.

2. Terenurile gazonate (sau peluzele sportive) se compun din:

– strat vegetal cu gazon însămânţat sau cu brazde;

– strat drenat din pietriş sau balast;

– pământ compactat.

Mai recent s-a pus la punct un tip nou de structură de teren gazonat, şi anume terenul cu drenaj forţat care are fante drenante. Cele două procedee (strat drenant şi filtrant continuu şi fante drenante) se pot combina.

„Gazonul natural” este, de fapt, o combinaţie complexă de plante care diferă în funcţie de zonă şi de sol. Stratul de uzură din gazon natural se realizează, de regulă, cu specii rezistente la tasare şi care au înrădăcinare profundă. Deşi se realizează cu cheltuieli mai mari legate de drenarea stratului de pământ, de realizarea gazonului şi de timpul redus de folosire (în funcţie de categoria terenului de sport; acest timp de utilizare variază de la 8 ore/săptămână la maximul  14 ore/săptămână), aceste terenuri au calităţi superioare din punct de vedere igienic, recreativ şi decorativ.
Terenurile gazonate sunt recomandate pentru fotbal, rugby, ionă.

3. Terenurile cu zgură se compun din:

– zgură neagră sau roşie cu granulaţie fină;

– zgură neagră sau roşie cu granulaţie mare;

– pietriş sau balast;

– bolovani de râu;

– pământ compactat.

Terenurile cu zgură sunt indicate pentru toate jocurile sportive şi atletism (în afară de rugby).

4. Terenurile de asfalt (îmbrăcăminte bituminoasă) au cea mai mare eficacitate pentru practicarea sportului de masă din cauză că sunt uşor de construit şi de întreţinut. Terenurile de asfalt se compun din:

– asfalt turnat;
– beton B 100;

– nisip;

– pământ compactat.

Terenurile de asfalt sunt recomandate pentru toate jocurile sportive (în afară de fotbal, rugby, oină).

Îmbrăcămintea bituminoasă poate constitui – într-o etapă ulterioară – stratul suport al unei îmbrăcăminţi sintetice.

5. Terenurile acoperite cu material sintetic – îmbrăcăminţile sintetice omologate până la momentul actual se împart în două mari categorii:

a. îmbrăcăminţi din poliuretan, alcătuite din granule sau fibre de cauciuc şi lianţi pe bază de poliuretan. Se pot realiza (în funcţie de caracteristicile terenului şi cerinţele de practică sportivă) structuri de îmbrăcăminţi din poliuretan permeabile sau impermeabile. Acest tip de îmbrăcăminţi se montează, de regulă, prin turnare peste un strat suport.

b. îmbrăcăminţi din cauciuc, realizate într-un strat sau mai multe, acest gen de îmbrăcăminţi se pot lipi (pe suprafeţe bituminoase sau beton) sau se aşează liber (pe suprafeţe de pământ bătut, bituminoase sau beton), îmbrăcăminţile din cauciuc sunt impermeabile.

Cerinţele tehnice şi funcţionale pentru îmbrăcăminţi sintetice sunt:

– structura conformă cu regulile artei;

– rezistenţa la uzură a suprafeţei;

– flexibilitate/elasticitate conformă cu disciplina sportivă
practicată;

– coeficient de alunecare conform cu disciplina sportivă
practicată;

– buna rezistenţă la îmbătrânire, în special în ceea ce
priveşte culoarea, elasticitatea şi rezistenţa la uzură;

– suprafaţa să se poată usca repede.

Imbrăcăminţile sintetice sunt indicate pentru terenuri/piste de atletism, handbal şi tenis.

6. Terenuri cu gazon artificial, pot fi de doua feluri:

a. Terenuri cu gazon artificial lestat cu nisip, care sunt alcătuite dintr-o ţesătură de bază şi una de suprafaţă din fibre rare (cu ochiuri mari), între care se află nisip rotund, spălat. Lungimea fibrelor şi calitatea nisipului sunt în funcţie de folosinţa prevăzută.

b.Terenuri cu gazon artificial, alcătuite dintr-o ţesătură de bază şi una de suprafaţă din fibre dense. Lungimea şi grosimea fibrelor sunt în funcţie de folosinţa prevăzută.
Pentru ambele tipuri de gazon artificial se recomanda montarea gazonului peste un strat elastic (din cauciuc, poliuretan etc.).

Gazonul artificial este de regula livrat în suluri, la montare rosturile vor fi lipite sau cusute pe loc.

Terenurile din gazon sintetic sunt recomandate pentru hochei pe iarba şi fotbal american.

******* articol extras din ORDINUL nr. 1995 din 13.12.2002 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind proiectarea terenurilor sportive şi stadioanelor (unitatea funcţională de bază) din punct de vedere al cerinţelor Legii 10-1995″, indicativ NP 066-01

Lasă un răspuns.


Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!