Drenajul terenurilor sportive

Ce este drenajul?
Drenajul reprezintă îndepărtarea excesului de apă de pe suprafața solului sau din profilul solului fie prin gravitație, fie prin mijloace artificiale.

De ce este importantă scurgerea  pe terenurile sportive?


Drenarea bună este o cerință esențială a unui teren cu gazon bine întreținut, iar un teren natural bine drenat va forma o bază solidă pentru o suprafață de joc. Unele terenuri pot avea drenaj adecvat deoarece terenul a fost construit în mod corespunzător. Cu toate acestea, drenajul slab este una dintre cele mai frecvente probleme ale terenurilor sportive de mare folosință. Drenarea slabă și vremea umedă cresc susceptibilitatea la deteriorare care afectează calitatea terenului natural și artificial al gazonului și, în general, cauzează închiderea terenurilor, în loc să riște daune care nu pot fi reparate cu ușurință.
Atunci când apă rămâne pe suprafața terenului și nu se scurge, apar multe probleme, inclusiv condiții alunecoase și nesigure. Jocurile sunt anulate iar antrenamentele întârziate.

Pe terenurile în care solul tinde să fie impermeabil, trebuie să se asigure un drenaj suplimentar prin mijloace artificiale pentru a satisface nevoile utilizării intenționate.

Cum puteți asigura o bună drenare?

Reglarea nivelului
Multe terenuri necesită o reevaluare majoră a nivelurilor. Prima etapă este de a elimina stratul  vegetal existent al solului și de a-l păstra pentru eventuală re-răspândire. Nivelurile sunt ajustate în subsol, folosind surplusul “tăiat” din părțile înalte pentru a umple suprafețele inferioare. În unele situații, poate fi necesară importarea materialelor de umplere pentru a construi suprafețe joase. Umplerea trebuie efectuată în straturi consecutive care nu depășesc 250 mm. Fiecare strat trebuie să fie consolidat în mod adecvat pentru a evita o decontare ulterioară. Consolidarea se poate realiza cu ajutorul unui cilindru-rulou care cântărește minimum 10 tone. Formarea finală trebuie să fie tăiată neted până la nivelul necesar înainte de a înlocui solul vegetal.

Îmbunătățirea drenajului de suprafață
Porțiunea ridicată a unui teren de sport care oferă o pantă pentru a favoriza scurgerea apei de suprafață se numește “coroana” terenului. Coroanele sunt cea mai eficientă metodă de îndepărtare a apei de suprafață deoarece acestea deplasează apă cu cea mai mică distanță posibilă.

Dacă coroana centrală nu este prevăzută, atunci întreaga pantă poate fi orientată și spre o direcție, dar cu un gradient mai înalt. Terenurile de fotbal ar trebui să aibă cel puțin o pantă de 1-2%. Cel mai înalt punct este de obicei de aproximativ 10-18 “deasupra celui mai jos punct al terenului. Terenurile de fotbal realizate din soluri native sunt în mod obișnuit construite cu o pantă minimă de 1 ½% și nu ar trebui să fie niciodată plate. Dacă terenurile  au drenaj subteran, pantă ar trebui să fie de cel puțin 1%.

Apa care este îndreptată spre margine va trebui colectată prin scurgere de interceptoare și se va îndepărta de pe teren. Pot fi prevăzute canale de scurgere subterane care se conectează la scurgerea principală.

Lasă un răspuns.