Drenajul terenurilor sportive

Pentru construcţia unui teren de sport, terenurile trebuie să aibă o poziţie şi o tracţiune bune pentru siguranţa şi performanţa sportivului. Terenurile uşor compactate, au o cantitate redusă de materie organică şi o capacitate slabă de nutriţie şi de menţinere a apei, iar scurgerea slabă (drenajul) nu este potrivită pentru gazonul sportiv.

Modificările organice ale solului (compostul, turba) funcţionează prin creşterea structurii solului (în soluri non-nisipoase) şi prin aerare, contribuind la îmbunătăţirea retenţiei nutrienţilor şi a apei. Rezilienţa solului poate fi, de asemenea, mărită prin modificări organice.
Modificările anorganice (nisip, argilă calcinată, pământ de diatomee) pot fi utilizate pentru îmbunătăţirea drenajului şi aerării împreună cu capacitatea de menţinere a apei şi a nutrienţilor.
Îmbunătăţirea pe termen lung a proprietăţilor solului poate fi obţinută prin topdressing. (aplicare a îngrăşământului pe stratul de suprafaţă al solului sau pe gazon).

Topdressingul cu ¼ – ½ “de compost de calitate superioară sau cantităţile mai mici de nisip după aerisirea agresivă a solului, vor începe să îmbunătăţească proprietăţile de drenaj şi de aerare ale solului. În funcţie de obiectivele dvs., este recomandat ca această operaţiune să fie repetată de câteva ori pe an.

Textura sol
1. Pământuri texturate grosiere: Nisip, Nisip argilos, Argilă nisipoasă

Strategia de management
Folosiţi amendamente organice pentru a creşte conţinutul de substanţe organice, pentru a îmbunătăţi capacitatea de menţinere a apei şi a nutrienţilor şi pentru a susţine activitatea microbiană.
Fertilizaţi cu atenţie: aplicaţi des, mici cantităţi de îngrăşământ sau utilizaţi îngrăşăminte organice sau cu eliberare lentă. Nu se aplică dacă se aşteaptă ploi abundente.

Textura sol
2. Soiuri bine texturate: Zgura, Zgura nisipoasă, Zgura siltică

Strategia de management
Folosiţi amendamente organice sau nisip pentru a îmbunătăţi aerarea şi drenajul solului. Utilizarea amendamentelor organice poate, de asemenea, susţine şi îmbunătăţi activitatea microbiană.
Nu utilizaţi când este umed.

Compactarea
Compactarea descompune structura solului şi reduce cantitatea de pori pentru schimbul de aer, ceea ce este necesar pentru creşterea rădăcinii şi activitatea microbiană. De asemenea, reduce cantitatea şi rata de apă care se pot infiltra în sol şi perfora prin profilul solului.
Compactarea este mai probabil să apară pe soluri cu textură fină şi este mai puţin probabil o problemă pe terenurile sportive cu soluri texturate grosier.
Opţiunile de gestionare includ diverse practici de cultivare, cum ar fi tăierea, tăierea, împroşcarea, înţeparea, găurirea şi cultivarea. Aceste operaţiuni trebuie să se facă la momentul potrivit, la adâncimea corespunzătoare atunci când condiţiile solului nu sunt umede şi sunt necesare mai des pe terenurile de mare folosinţă.

Drenajul


Drenajul este îndepărtarea excesului de apă din suprafaţa solului şi/sau din profilul solului, fie prin gravitate, fie prin mijloace artificiale. Unele terenuri pot avea drenaj adecvat dacă terenul a fost construit în mod corespunzător. Cu toate acestea, drenajul slab este una dintre cele mai frecvente probleme ale terenurilor sportive de mare folosinţă.

Îmbunătăţirea drenajului de suprafaţă
Atunci când apa rămâne pe suprafaţa terenului şi nu se scurge, apar multe probleme, inclusiv condiţii alunecoase şi nesigure. Jocurile sunt anulate iar practicile de întreţinere sunt întârziate.
Porţiunea ridicată a unui teren de sport care oferă o pantă pentru a favoriza scurgerea apei de suprafaţă se numeşte “coroana” terenului. Coroanele sunt cea mai eficientă metodă de îndepărtare a apei de suprafaţă deoarece acestea deplasează apa cu cea mai mică distanţă posibilă.

Terenurile de fotbal ar trebui să aibă cel puţin o pantă de 1-2%. Cel mai înalt punct este de obicei de aproximativ 10-18″, deasupra punctului cel mai de jos al terenului. Terenurile de fotbal realizate pe sol nativ sunt construite în mod obişnuit cu o pantă de minim 1 ½% şi nu ar trebui să fie niciodată plate. Dacă terenurile au drenaj subteran, panta ar trebui să fie de cel puţin 1%.
Apa care se curge pe margine va trebui să fie colectată prin scurgeri interceptoare şi îndepărtată de pe teren.
Există câteva sisteme utilizate în mod obişnuit pentru a ajuta la îmbunătăţirea drenajului subteran, inclusiv scurgerea conductelor, scurgerile interceptoarelor (cunoscute şi sub denumirea de canale de scurgere franceze), canalele de cale şi canale de scurgere.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!