Echipamente şi dotări necesare unui teren de baschet

Echipamentul necesar pentru disputarea unui joc de baschet este următorul:

1.Coşul şi anexele lui, şi anume:
– panourile;
– inelele şi plasele;
– suporţii panourilor inclusiv capitonajul de protecţie.

Cele două panouri trebuie confecţionate dintr-un material transparent corespunzător şi făcute dintr-o singură bucată, şi vopsite în alb.
Dimensiunile panoului trebuie să fie de 1,80 m latura orizontală = lungime şi de 1,05 m latura verticală = lăţime.
Fiecare coş cuprinde un inel şi o plasă, marginea superioară a fiecărui inel trebuie poziţionată orizontal la 3,05 m deasupra solului.

dimensiunile-panoului-de-baschet

Dimensiunile panoului de baschet

2. Cronometrul de joc şi un cronograf.
Cronometrul de joc serveşte pentru cronometrarea perioadelor de joc cât şi a intervalelor dintre ele. El trebuie astfel amplasat încât să fie perfect vizibil tuturor persoanelor implicate în desfăşurarea jocului, inclusiv spectatorilor.
Cronograful va fi folosit pentru cronometrarea minutelor de întrerupere. El trebuie deasemenea să fie vizibil.

3. Aparatul pentru 24 de secunde.
Aparatul de 24 de secunde, trebuie să aibă un modul de control pentru manevrarea lui şi tabele repetitive de tip digital care:
– vor indica derularea celor 24 de secunde prin scădere;
– nu vor afişa nici o indicaţie de timp când nici una din echipe nu are controlul mingii.

aparatul-de-24-de-secunde

Aparatul de 24 de secunde

4. Semnalele sonore.
Trebuie să existe cel puţin 2 semnale sonore independente, de tonalitate diferită şi cu mare putere acustică:
– unul din semnale va fi la dispoziţia cronometrorului şi a scorerului;
– un al doilea semnal sonor va fi pus la dispoziţia operatorului de 24 de secunde.

5. Tabela de scor.

O tabelă de scor trebuie să fie astfel amplasată încât să fie perfect vizibilă pentru toate persoanele implicate în joc, inclusiv pentru spectatori. Tabela de scor va afişa cel puţin:
– timpul rămas de joc;
– scorul;
– numărul perioadei de joc;
– numărul minutelor de întrerupere acordate.

6. Foaia de arbitraj.
Foaia oficială de arbitraj trebuie să fie cea care este aprobată de Comisia Tehnică Mondială FIBA şi ea trebuie folosită la toate competiţiile organizate de FIBA.

7. Plăcuţele pentru greşelile de jucător.
Acestea vor fi la dispoziţia scorerului, trebuie să fie de culoare albă cu cifre de dimensiuni cuprinse între 20 cm în înălţime şi 10 cm în laţime şi trebuie să fie numerotate de la 1 la 5 (cifrele de la 1 la 4 vor fi de culoare neagră, iar cifra 5 de culoare roşie).

8. Plăcuţele pentru greşelile de echipă.
Scorerul va avea la dispoziţie două seturi de plăcuţe pentru greşelile de echipă. Ele vor fi de culoare roşie şi vor avea o lăţime de 20 cm, înălţime de 35 cm şi confecţionate astfel încât să fie vizibile de toate persoanele implicate în joc.

9. Aparatul pentru indicarea greşelilor de echipă.
La fiecare joc trebuie să funcţioneze câte un aparat digital adecvat pentru indicarea numărului de greşeli comise de fiecare echipă. Aparatul trebuie oprit când o echipă a acumulat 5 greşeli pe perioadă ceea ce înseamnă că echipa respectivă se află în situaţia de a fi sancţionată.

10. Mingi de baschet.
Pentru toate competiţiile masculine, circumferinţa mingii trebuie să nu fie mai mică de 749 mm şi nici mai mare de 780 mm (dimensiunea 7) iar greutatea nu trebuie să fie mai mică de 567 g şi nici mai mare de 650 g.
Pentru toate competiţiile feminine, circumferinţa mingii trebuie să nu fie mai mică de 724 mm, şi nici mai mare de 737 mm (dimensiunea 6) iar greutatea nu trebuie să fie mai mică de 510 g şi nici mai mare de 567 g.

11. Indicator de posesie alternativă (săgeata).
Indicatorul de posesie alternativă va fi la dispoziţia scorerului şi va trebui să:
– aibă o săgeată cu o lungime de minim 100 mm şi înălţimea de minim 100 mm;
– afişeze pe partea din faţă o săgeată, iluminată de culoare roşie, care să arate direcţia posesiei alternative;

Dotări sală de sport

Sistem baschet mobil pentru sala de sport pe platforma mobilă, pentru interior, structură din oţel, vopsit în câmp electrostatic. Prevăzut cu 4 roţi pentru deplasare uşoară, din care două roţi sunt prevăzute cu frâne, pentru a evita deplasarea lui în timpul jocului. Protecţia sistemului este din spumă poliuretanică cu grosime de 5 cm, acoperită cu pvc, rezistenţă la intemperii. Înălţime reglabilă a panoului de baschet la 2,4, 2,6, 2,8 şi 3,05 m, de aceea este recomandat pentru şcoli sau cluburi sportive de baschet. Dimensiuni sistem baschet rabatat în poziţie depozitare 1800 x 1500 x 1000 mm. Include panou de baschet, coş de baschet prevăzut cu plasă, şi contragreutăţile de susţinere.

Lasă un răspuns.