Importanța sportului extracurricular pentru tineri și copii

Imaginea copiilor care stau într-o sală de clasă, așteptând clopoțelul final care anunță sfârșitul anului școlar și a vacanței de vară, a fost prezentată frecvent în film și televiziune. Unii dintre noi chiar ne amintim de sentimentul acesta din copilăria noastră. Doar să sune clopoțelul, și noi, ca adulți am înlocui oricând ședințele de la birourile noastre cu alergare, joc, înot și așa mai departe.
Este consolant să credem că în aceste zile copiii se simt la fel, dar sincer, statisticile arată că acest lucru nu este deloc așa. Deși copiii  din ziua de astăzi sunt cu siguranță încântați de acel clopoțel, în loc să se grăbească să se joace afară, probabil că se îndreaptă către televizoare, computere și playstation.
De fapt, timpul cel mai sedentar pentru copiii de astăzi este când nu se află în școală. Chiar dacă multe școli au impus orele educație fizică și au sponsorizat programe  sportive și cluburi … copiii pur și simplu nu primesc o cantitate adecvată de exerciții fizice.


O modalitate foarte bună de a vă încuraja copiii să se joace este prin înscrierea lor la cursuri sportive extracurricular, cum ar fi lecțiile de tenis. În plus față de beneficiile fizice evidente inerente unui stil de viață activ, înscrierea copiilor în sportul extra-curricular prezintă și alte avantaje.

Beneficiile înscrierii copiilor în sporturile extra-curriculare
1) Se crează noi prietenii
Pentru început, copiii pot dezvolta un sentiment de comunitate și apartenență diferit de ceea ce primesc la școală sau acasă. Interacționând cu colegii lor în timpul lecțiilor și antrenamentelor  sportive, copilul devine o parte din ceva nou și i se oferă posibilitatea de a-și face noi prieteni.
Având un cerc social în afara școlii poate face minuni pentru încrederea de sine și dezvoltarea copilului. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii timizi sau liniștiți, cărora le-ar putea fi mai ușor să interacționeze cu alții printr-un interes comun (cum ar fi sportul). Poate fi de asemenea benefic pentru copiii care, din păcate, pot fi agresați la școală.

2) Sprijină independența
Alăturarea la un club sau o echipă poate, de asemenea, să contribuie la stimularea independenței în rândul tinerilor și copiilor. Mulți copii, în special cei mai tineri, știu numai două realități – cea în care se află în școală și cea în care sunt atașati de un părinte!
Acordarea unui copil un timp în care nu sunt supravegheați de un părinte poate face cu adevărat minuni asupra sentimentului lor de libertate. În ceea ce privește școala, programele extra-curriculare oferă antrenorilor și instructorilor posibilitatea să supravegheze copiii și să se asigure că aceștia rămân în siguranță și se comportă bine. Cu toate acestea, spre deosebire de școală, sportul nu este o corvoadă, iar copiii beneficiază de o mulțime de distracție.

3) Dezvolta noi abilități
În plus, sportul extra-curricular oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta noi competențe și de a procesa noi informații. Poate chiar să încurajeze copiii să practice și să se joace în timpul lor. Pe măsură ce abilitățile lor se îmbunătățesc, la fel și încrederea lor.
Beneficiile mintale, sociale și fizice obținute din participarea la sport în afara școlii sunt numeroase și pot influența pozitiv copiii în timp ce devin adulți.

Lasă un răspuns.