Istoria și siguranța gazonului artificial sportiv

Istoria gazonului artificial

În ziua de astăzi, jocurile sportive se pot desfășura în orice perioadă a anului și pe orice fel de vreme – fie în medii naturale sau controlate, în aer liber sau în interior, pe iarbă, zăpadă, gheață sau terenuri artificiale. Acest lucru este posibil în mare parte datorită avansării tehnologiei moderne care a oferit soluții creative pentru toate problemelor legate de condiții meteorologice întâmpinate în trecut.

Gazonul sintetic este un bun exemplu în acest sens:

# Terenurile cu gazon natural din aer liber se pot deteriora cu ușurință din cauza condițiilor climatice nefavorabile. Drept urmare, jocurile și meciurile sunt adesea anulate sau reeprogramate.

# Terenurile sintetice interioare sunt bine protejate de capriciile vremii, însă nu beneficiază de aceeași lumină naturală.

Tehnologia actuală oferă soluția perfectă – o suprafață artificială care arată și funcționează ca iarba naturală, dar nu este vulnerabilă.
Gazonul sintetic pentru sport, cunoscut și sub denumirea de gazon artificial, este fabricat din fibre sintetice și realizat pentru a imită iarba naturală. În general, este utilizat pentru a oferi o suprafață adecvată pentru sporturile care se joacă în mod normal pe iarbă în zonele în care iarbă nu poate crește sau este prea dificil de întreținut. Gazonul artificial este folosit mai ales pe terenuri și stadioane sportive, dar poate fi găsit și pe terenuri de joacă, peluze rezidențiale și în alte spații.

Istoria gazonului artificial

Gazonul artificial pentru sport a câștigat atenția pentru prima dată în 1966, când AstroTurf a fost instalat în nou Astrodome din Houston, Texas. Stadionul avea un teren de baseball acoperit cu iarbă naturală și a fost construit cu un acoperiș transparent pentru a oferi suficientă lumină pentru ca iarba să crească.

Strălucirea soarelui pe panourile transparente a împiedicat însă jocurile din timpul zilei, astfel încât acoperișul a fost pictat pentru a rezolva problema. Această a redus cantitatea de lumină solară pe care a primit-o iarba din stadionul acoperit și nu a putut crește corect.
O soluție alternativă era necesară de urgență, așa că proprietarii și inginerii stadionului au decis să încerce o nouă suprafață de joc artificială numită ChemGrass, care a fost instalată la Școala Moses Brown din Rhode Island în 1964. „Covorul de iarbă” realizat din fibre de nailon s-a dovedit a fi un succes uriaș. Numele mărcii ChemGrass a fost schimbat în AstroTurf, iar produsul a câștigat rapid popularitate – mai întâi în Statele Unite și Canada, apoi în Europa.

La începutul anilor ’70, AstroTurf a devenit larg răspândit. Fibrele de nylon au fost înlocuite cu polipropilenă – un material mai ieftin, care este, de asemenea, mai moale decât nailonul și prezintă un risc mai mic de rănire a jucătorilor.
Aceste sisteme de gazon cu fibre cu pilă scurtă (atât din nailon cât și din polipropilenă) sunt cunoscute sub numele de gazon sintetic de primă generație.

Lasă un răspuns.

Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!