Istoria voleiului. Ce nu stiaţi despre faimosul joc … Partea I

Istoria voleiului este strâns legată de cea a unui alt joc popular – baschetul. De fapt, doar 4 ani separă dezvoltarea istorică a voleiului, de jocul de baschet.

volleyball-history

Un joc pentru Evul Mediu
În 1895, William G. Morgan, era numit director al Holyoke, Massachusetts, YMCA. 4 ani mai devreme, colegul sau James Naismith inventase jocul de baschet. Deşi jocul de baschet a prins rapid, a existat totuşi un dezavantaj. Nu toată lumea putea ţine pasul cu ritmul rapid al jocului baschet – şi asta a fost chiar înainte ca pauză să fii fost creată. Morgan avea nevoie de un joc de care să se bucure şi bărbaţii de vârstă mijlocie.
Astfel, Morgan a conceput un teren de joc pe care l-a numit iniţial mintonette. El a ales acest nume pentru că noul sport era legat de jocul de badminton.
Primul joc competitiv de volei a fost jucat de 07 iulie 1896.

Lucrurile s-au schimbat…. rapid

beach-volleyball-history-hawaii-1920
Ulterior, au fost făcute modificări la jocul lui Morgan. Una dintre primele schimbări a fost numele în sine. Alfred Halstead este creditat cu redenumirea sportului cu cuvintele descriptive “volei.”
Numărul de jucători din fiecare echipă, de asemenea, a fost limitat. Iniţial, echipa a fost lăsată să aibă cât mai mulţi jucători; cam câţi s-ar fi putut încadra pe o jumătate de teren.
Numărul de jucători a fost stabilit la 9 pentru fiecare echipă, iar mai târziu a fost redus la 6. Rotaţia jucătorilor la diferite poziţii pe teren a fost parte a jocului de la început.

Numărul de câte ori o echipă ar putea atinge mingea, înainte de a fi trecut peste plasă, a fost în cele din urmă stabilit la 3. Cele mai vechi jocuri în sala de gimnastică Morgan s-au jucat cu balonul de cauciuc din interiorul mingei de baschet. Spalding a făcut primul joc de volei oficial în 1896. În 1900, forma standard şi greutatea balonului au fost aproape identice cu cele utilizate în prezent.

Înălţimea plasei a fost ridicată pentru a face jocul mai provocator. Astăzi, plasa este de 2,43 metri pentru competiţiile pentru bărbaţi şi 2,24 metri pentru femei. În conformitate cu regulile originale ale voleiului, o echipă trebuia să înscrie 21 de puncte pentru a câstiga un joc. În 1917, acest număr a fost redus la 15.

Dând jocul departe
Muncitorii YMCA au dus jocul de la Holyoke, în şcolile americane misionare din Asia. Jocul a devenit foarte popular în Est astfel încât a fost jucat în Jocurile Orientale din anul 1913. Voleiul de asemenea, a prins în Rusia. În 1950, atunci când a început concurenţa internaţională, Rusia a fost echipa dominantă. În timpul Primului Război Mondial, trupele Statelor Unite ale Americii au introdus voleiul în Europa.

Ştim că un sport este într-adevăr oficial, atunci când sunt stabilite organismele oficiale de conducere. Pentru volei, acest lucru s-a întâmplat în 1928, când s-a format Asociaţia de Volei a Statelor Unite ale Americii.
Fédération Internationale de volley-ball (FIVB) a fost fondată în anul 1947. În 1949, primul campionat de volei pentru bărbaţi a avut loc la Praga, Cehoslovacia.

Nu doar pentru bărbaţii de vârstă mijlocie

mazanar_volleyball_00166u
Devenit repede popular, voleiul au început să fie jucat nu doar de bărbaţii de vârstă medie, aşa cum a fost iniţial gândit. Colegiile şi liceele au început să adopte acest sport atât pentru bărbaţi şi femei. Voleiul a devenit sportul competitiv de toamnă pentru fete.
Primele campionate naţionale de volei pentru femei în SUA, s-au jucat în 1949, la 54 de ani după ce femeile au început să concureze în joc. Primele campionate internaţionale pentru femei s-au jucat în 1952 la Moscova.

NCAA a introdus campionatul de volei feminin în 1981. USC a câştigat primul titlu colegial la volei pentru femei.

Primul campionat de volei masculin NCAA a fost jucat în 1970. UCLA a câştigat 6 din primele 7 titluri de volei pentru bărbaţi.

Continuare: https://www.atlassport.ro//istoria-voleiului-ce-nu-stiati-despre-faimosul-joc-partea-a-ii-a/

Lasă un răspuns.