De ce tenisul Wimbledon este cel mai rapid joc de tenis pe care îl veți urmări vreodată

Ar putea părea contraintuitiv faptul că suprafețele cu gazon fac ca mingile de tenis  fie mai rapide decât pe terenurile dure, din zgura sau din beton, totuși profesioniștii de tenis au vorbit de zeci de ani despre magia rapidă a lui Wimbledon, iar fizica de bază o susține.

“Este cea mai rapidă suprafață pe care o avem în acest sport”, a declarat Novak Djokovic în 2011.
Nu e greșit: Viteza la Wimbledon a fost estimată la aproximativ 70 de km/oră, ceea ce este cu 15-20% mai rapid decât viteza obținută pe zgură, cel mai lent tip de teren în tenis. În general, viteza mingii este legată de duritatea și netezirea suprafeței: în timp ce betonul și zgura sunt considerate suprafețe dure, sunt, de asemenea, destul de nisipoase, astfel încât o anumită viteză este pierdută la frecare. Terenurile de tenis cu gazon sintetic sunt relativ moi, dar lamele lor pot provoca săritura mai mică și mai orizontală a mingilor – ceea ce se traduce într-o viteză sporită.


Când o minge de tenis atinge în terenul de la Wimbledon, terenul moale creează o mișcare ușoară de alunecare sau derapare, dând mingii un pic de “lovitură”.
Această derapare ia din rotirea mingei, dar această energie nu este pierdută: energia de rotație este transferată în viteză. Gazonul însă, nu pot fi factorul care influențează jocul mai rapid la Wimbledon. Totul stă în mingile de tenis. Mingile mai rapide sunt mai dificil de obișnuit cu ele. Ideea este că bilele mai ușoarefiind mai puțin aerodinamice, se mișcă mai încet în aer.
Pentru toată notorietatea sa, Wimbledon ar putea să nu fie cel mai rapid teren din lume pentru mult timp. Jocurile de la Australian Open 2017 , jucate pe o suprafață tare,  au surprins recent jucătorii cu viteza lor.
Cu toate acestea, Wimbledon poate fi, în general, de așteptat să aibe un joc mai rapid, un stil pe care mulți dintre cei mai buni jucători îl preferă. Fostul jucător clasat pe primul loc în lume, Pete Sampras, a câștigat 7 titluri pe terenurile sintetice ale Angliei, fără a participa vreodată în finala jucată pe terenurile de zgură ale French Open-ului.
Unii jucători, totuși, se simt în largul lor pe orice suprafață. Cel mai dominant jucător de tenis din lume, Serena Williamspare  se răzgândească pretutindenidupă ce a câștigat Wimbledon de 7 ori și de 16 ori pe suprafețele dure din SUA, Franța și Australia.

Lasă un răspuns.