Avantajele şi dezavantajele pistelor de alergat din tartan

De la pistele de alergat din gazon, zgură, şi nisip, la cele mai recente, cele realizate din tartan, poliuretan şi latex; pistele de alergat au evoluat în timp. Acest articol vă va ajuta să cântăriţi avantajele şi dezavantajele pistelor din tartan şi dacă acestea sunt apte pentru sportivi şi cei care fac jogging.

Cele trei materiale majore utilizate pentru fabricarea pistelor de alergate sunt latex, poliuretan şi cauciuc vulcanizat.
Dar, înainte ca pista să fie instalată, se aplică o bază solidă de asfalt sau beton, pentru a preveni scufundarea pistei în pământ.
Deasupra acestei baze, este turnat un amestec de cauciuc granulat şi un liant artificial, cum ar fi latex sau poliuretan. Tartanul utilizat în realizatea pistelor de alergat este negru sau colorat, granulat sau multifilar, şi poate fi SBR sau EPDM, virgin sau reciclat.

 

Pe de altă parte, tartanul colorat este, de obicei, realizat din EPDM virgin, şi este disponibil numai sub formă de granule. Cam atât despre materiale şi procesul de fabricare; în cele ce urmează vom cântări argumentele pro şi contra pistelor de atletisn din tartan.

Avantaje piste de atletism din tartan

Întreţinere redusă
În trecut, gazonul, zgura şi nisipul au fost folosite pentru construcţia pistelor de alergat, care iniţial, s-au dovedit a fi o afacere low-cost.
Cu toate acestea, menţinerea acestor suprafeţe naturale, a implicat multe investiţii, care au rezultat în supra-cheltuieli: întreţinerea şi înlocuirea materialului de umplutură, nivelarea suprafeţei şi remarcarea benzilor.

Deşi pistele din tartan au un cost de instalare iniţial mai ridicat, acestea nu necesită întreţinere frecventă şi sunt durabile timp de cel puţin 10 ani. De asemenea, refacerea suprafeţei pistei poate extinde şi mai mult durata, până la 15 ani sau chiar mai mult.

Risc redus de rånire
Când comparăm o pistă de alergat din tartan, cu una din beton sau asfalt, prima se dovedeşte a fi o opţiune mai bună pentru picioarele atleţilor.
Pistele asfaltate sunt mai susceptibile de a provoca fracturi şi leziuni sportivilor, deoarece suprafaţa dură pune o presiune excesivă asupra muşchilor picioarelor, oasele şi tendoanelor, ceea ce nu se întâmplă şi cu suprafaţă mai moale a pistei de tartan.

Viteză îmbunătăţită
Pistele de alergare Atlas Sport separă tracţiunea şi proprietăţile şocului absorbant în două straturi. Stratul de mai sus este stratul rezistent la alunecare care nu necesită purtarea de adidaşi cu crampoane pentru a penetra suprafaţa pentru o mai bună aderenţă.
Acest lucru reduce penetrarea şi timpul de retragere al sportivului, prin urmare, creşterea performanţelor lui.
Pentru un sprinter, timpul de reacţie este vital în timp ce aleargă.
Cu cât timpul de reacţie este mai rapid cu atât mai mare este revenirea de energie pentru piciorul alergătorului.
Suprafeţele sportive din tartan se dilată şi contractă suficient de repede pentru a acţiona ca o trambulină, oferind energie alergătorului pentru următorul lui pas.
Acest lucru în cele din urmă creşte viteza şi îmbunătăţeşte performanţele sale.

Dezavantaje piste de alergat din cauciuc

Afectate de vreme
Unul dintre dezavantajele majore ale pistelor de alergat din tartan, este cel care include afectarea suprafeţei de temperatură.
Suprafaţa devine mai grea/tare în vreme rece, în timp ce pe timp de vară, este mai moale. Această modificare a suprafeţei poate avea efecte negative asupra nivelului de confort, precum şi asupra performanţei generale.
Dacă este folosit latex şi poliuretan ca liant în loc de asfalt, pista poate rezista cu uşurinţă, oricăror condiţii meteorologice extreme.

Cost de instalare mai mare
Un alt dezavantaj al unei piste de alergat din tartan, poate fi costul sau. Având în vedere costul iniţial, vă puteţi simţi tentaţi să rămâneţi la zgura tradiţională sau la piste din gazon, care pot fi relativ ieftine.
Cu toate acestea, trebuie să înţelegi că, deşi aceste suprafeţe au un cost iniţial scăzut, ele necesită o întreţinere considerabilă pe tot parcursul vieţii lor. Prin urmare, având în vedere valabilitatea pe termen lung a unui piste din tartan, banii cheltuiţi în cumpărarea şi instalarea lor, ar trebui să nu afecteze bugetul foarte mult, deoarece, pe termen lung, pista din tartan se va dovedi a fi mai rentabilă.

3 Commentarii

  1. Marian Gancila

    in data de 01/04/2020 la 7:06 pm - Răspunde

    Buna seara! Structura de sub tartan cam ce grosime totala trebuie sa aiba? Ca la drumuri ar fi OK? … si sa respecte adancimea de inghet?

    • ATLAS SPORT

      in data de 02/04/2020 la 8:41 am - Răspunde

      Buna ziua,

      Va rugam sa ne contactati telefonic sau prin email: contact@atlassport.ro
      0755085354 | 0728272505

  2. Marian Gancila

    in data de 01/04/2020 la 7:07 pm - Răspunde

    Buna ziua!
    Structura de sub tartan cam ce grosime totala trebuie sa aiba?
    Ca la drumuri ar fi OK?
    … si sa respecte adancimea de inghet?
    Multumesc!

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!