Care este distanţa unei piste de alergat?

Pistele de alergat variază în lungime de la mai puţin de 100 de m, până la peste 400 de metri. De-a lungul timpului, oamenii au ales să alerge, deoarece este distractiv, relaxant sau pentru a beneficia de avantajele pe care acesta le oferă organismului nostru.
Uneori credem că este uşor să alergăm pe o pistă, însă ştim de fapt cât de lung este turul din jurul acesteia? Vom afla în articolul astăzi.
În 1913, Federaţia Internaţională de Atletism pentru Amatori, formată din reprezentanţi din 16 ţări, au stabilit dimensiunile standard pentru evenimentele sportive, inclusiv distanţa unei piste de alergare.

1

Evenimente antice şi moderne de atletism
La primele Jocurilor Olimpice înregistrate, concurenţii au participat la curse, inclusiv curse cu obstacole şi curse pe distanţe lungi. Alergarea în interes public a fost reintrodusă pentru public în 1866, odată cu primele campionate engleze. Aproximativ 30 de ani mai târziu, în 1896, primele jocuri olimpice moderne au avut loc în afara Greciei, unde competitorii alergau curse de la 100 de metri în sus.

Tipuri de piste
Pistele pot fi amplasate în interior sau exterior, iar suprafeţele pot fi realizate din bitum/beton/pavaj sau suprafeţe sintetice. Pistele de bitum/beton/pavaj sunt cel mai puţin costisitoare, dar cele mai periculoase, deoarece pot provoca diverse accidentări.
Există mai multe tipuri de suprafeţe sintetice şi poliuretanice, utilizate în construcţia pistelor de atletism care asigura o suprafaţă de alergare de durabilitate, uniformitate şi siguranţă excepţională.
Pistele de atletism din tartan sunt întotdeauna sigure, deşi se mai pot deteriora din cauza utilizării necorespunzătoare.

Designul pistelor moderne
Pistele de alergare construite astăzi sunt proiectate pentru a fi în conformitate cu standardele stabilite de către IAAF. În aceste instrucţiuni, linia de măsurare, care este de 20 până la 30 de centimetri în interiorul liniei, măsoară 400 de metri. Există mai multe variante cu privire la modul în care curbele şi secţiunile drepte ale pistei sunt aranjate, având 2 curbe egale şi 2 secţiuni drepte egale, care sunt de 84,4 metri lungime, în timp ce alte modele au secţiuni drepte de până la 100 de metri în lungime.

3

Distanţele din jurul fiecărei benzi
Având în vedere că banda interioară, din culoarul 1, trebuie să se afle la 400 de metri distanţă faţă de pistă, celelalte benzi pot fi calculate prin cunoaşterea lăţimii benzi şi alte câteva măsurători. Formula, L = 2S + 2Pi (R + (n-1), w) poate fi utilizată pentru a calcula distanţele în jurul pistei pentru diferitele benzi.
În această formulă L reprezintă distanţă benzii, S este egală cu lungimea secţiunii drepte a pistei, R este raza, n este numărul de benzi şi w este lăţimea benzii.
Din moment ce IAAF a standardizat lăţimea benzii de circulaţie la 1.22 metri, formula de mai sus calculează distanţa în jurul pistei pentru culoarul 2, ca 407.67 metri, culoarul 3 ca 415.33 metri, culoarul 4 ca 423 de metri, culoarul 5, 430.66 metri, culoarul 6, 433.38 de metri, culoarul 7, ca 446 de metri şi culoarul 8, ca 453.66 metri.
Având în vedere că este o practică comună, ca alergătorilor amatori să li se permite să alerge în benzile de la 4 la 8, se poate observa că aceştia execută o distanţă mai mare de 400 de metri pe tur. 4 tururi în jurul pistei în culoarul 4 înseamnă aproape 1700 de metri, cu 100 de metri mai mult decât distanţa în culoarul 1. În timp ce un alergător care utilizează banda 8 pentru 4 ture, va alerga aproape 1815 de metri sau cu 215 de metri mai mult decât ar fi alergat în cazul în care utiliza culoarul 1.

2

Atlas Sport realizează piste de alergare din tartan, îndeplinind şi corespunzând tuturor standardelor europene impuse. Pentru o ofertă personalizată de construcţie pistă de atletism, va invităm să accesaţi configuratorul nostru. Pentru orice alte detalii, va stăm la dispoziţie.

Lasă un răspuns.

tribune sportive umplutura teren de sport volei pe plaja terenuri multisport scoli terenuri de tenis gazon artificial vestiare sportive terenuri tenis gazon artificial volei interior terenuri tenis udare gazon unde alergam in bucuresti terenuri de tenis renumite terenuri sport usamv cluj napoca tip pardoseli sportive UEFA terenuri multisport terenuri minifotbal terenuri de sport video terenuri sintetice terenuri fotbal terenuri sportive terenuri multifunctionale terenuri lut zgura terenuri tenis gazon sintetic tribune utilaje intretinere gazon sintetic terenuri sportive sintetice terenuri sport tartan terenuri de tenis terenuri sport gazon sintetic terenuri sportive minifotbal terenuri sportive beton terenuri tenis parchet terenuri de tenis din zgura volei Tribuna volei copii umplutura teren sport umplutura teren sportiv terenuri tenis curte terenurile de tenis tipuri piste