Diferitele tipuri de suprafete pentru piste de atletism

Diferitele tipuri de suprafete pentru piste de atletism

Alegerea tipului de suprafață este cea mai importantă decizie pe care trebuie să o luați atunci când construiți piste de atletism. Există multe opțiuni disponibile și fiecare dintre ele vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje.
Care dintre ele va fi cea mai bună depinde de o serie de factori critici, cum ar fi: resursele financiare, locația și capacitatea de întreținere, frecvența și utilizarea intenționată a pistei, și multe altele. Tipul de suprafață poate afecta viteza, tehnica și sănătatea fizică a alergătorilor, deci trebuie să țineți minte siguranța și performanța în alegerea dvs. Eficacitatea costurilor și ușurința întreținerii ar trebui să fie printre considerentele dvs. de top.
Pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză, trebuie să fiți conștienti de avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de suprafețe și să alegeți cel care se potrivește cel mai bine bugetului și scopurilor dvs.

Suprafețe naturale pentru piste de atletism

Zgura și gazonul
Sunt cele mai frecvent utilizate suprafețe naturale folosite pentru realizarea pistelor de atletism. Ele sunt confortabile, relativ ieftin de construit și au un impact minim asupra articulațiilor alergătorilor. Aceste suprafețe moi asigură o amortizare excelentă și reduc rănile. Ele creează, de asemenea, mai multă rezistență decât alte materiale. Totodată, fac picioarele să lucreze mai mult, consolidând astfel mușchii piciorului și îmbunătățind tehnicile de funcționare.
Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor avantaje ale acestora, suprafețele naturale prezintă două dezavantaje:

Vremea le face adesea inutilizabile.
Suprafețele naturale necesită întreținere constantă, adăugarea materialului de umplutură și refacerea marcajelor. În ultimii ani însă, pistele din suprafețe naturale au fost construite cu tehnologii avansate. Astfel încât acestea pot menține mai bine apa și nu necesită o întreținere atât de mare.

Suprafețe pentru toate sezoanele

Primele sisteme moderne de acoperire a pistelor – așa-numitele suprafețe pentru orice vreme- au fost inventate la sfârșitul anilor 1960. Acestea constau dintr-o combinație de asfalt cu cauciuc sau nisip și sunt denumite în mod obișnuit suprafețe “asfaltice”. Aceste piste sunt durabile și relativ neafectate de vreme. Acestea sunt foarte rapide și permit alergătorilor să mențină un ritm constant.
Deși multe piste de asfalt sunt încă în uz, ele nu mai sunt construite în mod obișnuit datorită costului material și imprevizibilității suprafeței:

Suprafețele asfaltice sunt afectate de temperatură – devin foarte moi în căldura verii și destul de dure în timpul iernii;
Costul pistelor asfaltice este destul de ridicat

Suprafețe sintetice pentru piste de atletism

Astăzi, cele mai multe piste de atletism sunt construite din cauciuc sintetic.
Suprafața de latex sau poliuretan este instalată de obicei la o adâncime de aproximativ 1/2 “deasupra unei baze de asfalt sau beton. Este posibil să se construiască sistemele în straturi și să se utilizeze texturi diferite pentru cantitatea optimă de tracțiune și cea mai bună performanță.

Suprafețe poliuretanice
Suprafețele poliuretanice vin în 4  tipuri diferite:

Suprafața poliuretanică de bază constă din particule de cauciuc legat de poliuretan
Suprafața de poliuretan poroasă constă dintr-o bază mată, acoperită de un strat poros acoperit într-un spray de textură. Acest tip de suprafață este foarte moale și permeabil;
Suprafața sandwich combină suprafețele poroase și solide din poliuretan.
Suprafața turnată  este cea  în care fiecare strat este amestecat și turnat . Aceste suprafețe sunt texturate și impermeabile.

Deci, care suprafață de atletism este potrivită pentru proiectul dvs.? Nu ar trebui să fie prea moale și nici să fie prea dură. Ar trebui să fie foarte rapidă, dar, de asemenea, să asigure o tracțiune adecvată și o aderență (astfel încât utilizatorii să nu se împiedice și să cadă).

Ar trebui să fie durabilă și atractivă, dar ar trebui să fie eficientă din punct de vedere al costurilor și ușor de întreținut.  Cursele pe distanțe lungi pot necesită o suprafață mai moale, care este mai blândă cu picioarele – iar cursele de sprint vor necesita o pistă mai fermă și mai rapidă.

Cu atât de multe opțiuni disponibile, trebuie să vă gândiți foarte bine atunci când alegeți pistă de aletism.
Trebuie să luați în considerare nevoile și scopurile și să luați în considerare costul inițial al pistei, cerințele de întreținere, durata  de viață, caracteristicile de siguranță și de performanță etc., atunci când luați decizia finală.

Lasă un răspuns.


Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Function JoinchatUtil::to_json is deprecated since version 5.0.0! Use Joinchat_Util::to_json instead. in /home/atlassport/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!