Montare gazon sintetic: Cum se montează gazonul artificial pentru fotbal?

Montarea gazonului artificial pe un teren de fotbal, este o acţiune ce necesită experienţă şi răbdare. În caz contrar, rezultatul final va fi unul ce va lăsa de dorit, cu repercursiuni asupra jucătorilor.
În cazul montării gazonului artificial pentru terenurile sportive, urmarea şi respectarea paşilor de montare, sunt esenţiali pentru ca pe suprafaţa de joc să se poată desfăşura activităţi sigure.
Înainte de a începe montarea gazonului sintetic pe un teren sportiv, pregătirea terenului este fără doar şi poate unul dintre cele mai importante aspecte, de care trebuie să se ţină cont.
În acest sens, primul pas este decopertarea stratului vegetal (îndepărtarea vegetaţiei): ierburi, buruieni, gazon vechi, etc. Este important ca suprafaţa să fie plană şi stabilă. Se îndepărtează stratul superior până la o adâncime de cca. 10 cm.
Odată ce suprafaţă este nivelată, se trece la următorul pas: infrastructura.
Pentru aceasta se aplică un strat de amestec de piatră spartă, pietriş sau amestec de substanţe minerale, pe straturi foarte bine compactate. Pentru încorporarea nisipului cuarţos se utilizează un utilaj special.
Grosimea stratului pentru fundaţia gazonului artificial, după compactare, se recomandă a fi mai mare de 15 cm. Se acoperă totul cu un strat de 10-12 cm de pietriş amestecat cu nisip, pentru a egaliza orice imperfecţiuni.
Nivelarea suprafeţei se realizează cu un compactor până când aceasta este complet stabilă. Se acoperă cu non-ţesut geotextil (100 până la 150 g / m2).
Geotextilul se instalează în ambele părţi ale structurii terenului, atât în cea inferioară, cât şi cea superioară, înaintea montării gazonului artificial multisport.
Această ţesătură împiedică creşterea buruienilor, asigurând o mai bună distribuţie a presiunii în întreaga structură.
Montarea gazonului artificial se începe prin rularea acestuia pe suprafaţa pregătită în prealabil. Înainte de a începe lipirea gazonului, se verifică dimensiunile, marcându-se în acelaşi timp şi colţurile. Gazonul artificial se aliniază pe întreaga suprafaţă a terenului.
De-a lungul cusăturii, pe întreaga lungime a gazonului, se derulează banda de lipire de cca 30 cm. Se aplică apoi gazonul artificial folosind un adeziv special.
Adezivul de lipire al gazonului sintetic, se va aplică pe marginile gazonului, de o parte şi de altă a benzii. Decalajul maxim admis este de 0.5 cm.
Odată ce a fost efectuată lipirea gazonului, pe întreaga suprafaţă, este necesar ca pe acesta să fie exercitată o presiune continuă, (folosind picioarele sau un obiect greu) timp de 30 minute, după lipire.
De reţinut este faptul că gazonul nu se lipeşte la temperaturi sub 0 ° C sau în condiţii de umiditate.
Montarea gazonului trebuie să se efectueze după cele mai înalte standarde, cu echipamente de ultimă generaţie pentru ca experienţă de joc să fie una perfectă.
Totodată montajul gazonului artificial se realizează respectând recomandările producătorilor şi folosindu-se adezivi corespunzători şi accesorii profesionale.

Lasă un răspuns.