Pregătirea pistei sau a terenului sportiv – pentru proprietari şi manageri
Nu neapărat că pista de atletism şi terenul sportiv nu arată bine; dar poate, cu atâtea cerinţe la orizont, poate că acestea nu sunt chiar pregătite pentru a oferi o experienţă bună de joc. Şi să recunoaştem: nu va împinge nimic mai mult spre a verifica terenul sau pista, ca un termen limită care să vă facă să observaţi locurile în care acestea ar putea fi un pic cam nelalocul lor.
Vestea bună este că puteţi începe acum să faceţi atât terenul cât şi pista să revină la forma iniţială de funcţionare şi să aibe un aspect atractiv pentru jucători. Şi dacă începeţi destul de devreme, puteţi aborda nu numai problemele mici pe care le vedeţi, ci şi problemele mai importante înainte de a scăpa de sub control.
Mai jos este o listă de verificare pentru proprietarii şi managerii de terenuri sportive şi piste de atletism. Puteţi oricând să o personalizaţi dacă există alte structuri sau facilităţi care necesită prima dumneavoastră atenţie. Totuşi, aceste puncte prezentate mai jos, sunt un bun punct pentru a începe:
Faceţi o plimbare pe teren/pistă: o plimbare regulată a facilităţii dumneavoastră este esenţială dacă vreţi să verificaţi terenul. Deplasările zilnice sunt cele mai bune, deşi unii administratori de teren pot face acest lucru la fiecare câteva zile sau chiar o dată pe săptămână. În general, cu cât se foloseşte mai mult facilitatea, cu atât mai des trebuie să testaţi terenul. Dacă, de exemplu, este deschisă comunităţii pentru mers şi jogging, atunci când nu este folosită pentru concursuri sau practici, ar trebui verificată în fiecare zi. Dacă observaţi lucruri ce trebuie revizuite, nu încercaţi să efectuaţi reparaţii de unul singur, deoarece este nevoie de un expert pentru a afla de ce există probleme şi cum să le remediati.
Verificaţi gardul: Vedeţi obiecte îndoite? Margini ascuţite sau proeminente? Aceasta este o reparaţie rapidă care poate ajuta cu adevărat estetica generală a pistei dumneavoastră. Verificaţi porţile şi asiguraţi-vă că acestea nu împiedică accesul de-a lungul fiecărei piste.
Echipamentele de teren: Asiguraţi-vă că toate echipamentele de teren sunt în stare bună. Dacă ceva ar părea uzat sau estompat, o vopsea retusabilă poate face o mare diferenţă. Dacă este necesar, comandaţi echipamente noi pentru a le înlocui. De cele mai multe ori, este nevoie de mai puţin timp şi cheltuieli mai mici pentru a achiziţiona un nou echipament decât pentru a încerca rezolvaţi problemele cauzate de o rănire pe care cineva a suportat-o pe echipamentele deteriorate.
Analizaţi, inclusiv la gropile de nisip, ca nisipul să fie la acelaşi nivel cu partea superioară a suprafeţei sintetice. (În timp, gropile de nisip pierd nisip şi ar putea fi nevoie să fie reumplute). Verificaţi nisipul pentru a vă asigura că nu s-a găsit niciun fel de resturi şi păstraţi gropile acoperite atunci când nu sunt folosite.
Terenul în sine: indiferent dacă terenul dumneavoastră este din gazon natural sau sintetic, este necesar să faceţi o plimbare regulată pe el. Terenurile sintetice ar trebui să fie verificate temeinic (căutaţi cusături în care ar putea apărea, locuri în care nu se face drenarea aşa cum ar trebui, etc.). Pe un teren natural, căutaţi semne de infestări cu dăunători, buruieni sau alte probleme. Dacă echipamente cum sunt maşinile de tuns gazonul, trebuie să fie deplasate pe pistă, asiguraţi-vă că suprafaţa este protejată mai întâi cu covor de cauciuc, gazon artificial, placaj, etc.
De asemenea, echipamentul de alimentare trebuie verificat de scurgeri. Verificaţi şi asiguraţi-vă că sprinklerele de pe teren sau peisajul înconjurător nu pulverizează pe pistă, saturându-o cu apă. O pistă foarte saturată va deteriora asfaltul de dedesubt şi va duce la barbotare, delaminare şi alte probleme grave. Singura apă care ar trebui să cadă pe pista dumneavoastră ar trebui să fie ploaia – şi aşa cum am menţionat mai sus, aceasta ar trebui să se scurgă corect. Curăţaţi scurgerile şi asiguraţi-vă că nu există posibilităţi de înfundare.
Structuri periferice: Toaletele, vestiarele, tribunele şi alte structuri şi facilităţi ar trebui verificate. Poate fi nevoie de o simplă vopsea, spălarea podelei sau fixarea unor dispozitive de scurgere, dar toate pot face o diferenţa enormă.
La suprafaţă: Îndepărtaţi reziduurile de pe suprafaţă, înainte de a fi călcate în picioare sau impregnate în pistă. Dacă există pete, adresaţi-vă contractantului dumneavoastră referitor la cel mai bun mod de îndepărtare a acestora, deoarece fiecare sistem variază în funcţie de toleranţă să la diferite metode de curăţare.
Eliminarea buruienilor: Pistele poroase (în special cele care nu dispun de un sistem curbat) pot, de fapt, să adăpostească buruienile şi iarba dacă acestora le este permis să crească, în special la marginile interioare şi exterioare ale pistei. Bordurile din beton vor împiedică acest lucru (sau cel puţin vor diminua potenţialul buruienilor), dar dacă instalaţia dumneavoastră nu dispune de acestea, un spray de buruieni aplicat pe zona care duce către pistă, va ajuta.
Încălţămintea potrivită: În mod invariabil, contractorii recomandă sportivilor să folosească crampoane moi sau crampoane de lungime limitată (maxim 0.125 inchi şi în formă de piramidă), pentru a preveni deteriorarea. Cei care folosesc pistă pentru mersul pe jos sau pentru jogging casual ar trebui să poarte pantofi de alergat speciali, nu pantofi de stradă – şi un semn care precizează această regulă ar trebui să fie afişat în mod proeminent pentru toţi participanţii.
Atâta timp cât introduceţi semne, asiguraţi-vă că acestea afirmă în mod clar următoarele (în special dacă facilitatea dumneavoastră este deschisă comunităţii), deoarece aceşti paşi vor menţine instalaţia în condiţii mai bune:
Numai alergătorii/pietonii: Pistele ar trebui să găzduiască numai traficul pietonal. Bicicletele, scuterele, rolele, cărucioarele şi altele vor deteriora suprafaţa.
Fără câini: Cu o posibilă excepţie a câinilor de asistenţă, este o idee bună să ţineţi câinii afară. În timp ce câinii nu vor deteriora pista, în sine, proprietarii adesea lepermit câinilor să alerge în acelaşi timp cu ei pe pistă, ceea ce poate provoca probleme pe aceasta.
Întreţinerea nu este o sarcină grea; mai degrabă, este o serie de paşi care, atunci când sunt urmaţi cu atenţie, rezultă într-o facilitate care arată la fel de bine când este ocupată ca atunci când este complet goală.