Joggingul și pista de alergare

Alergare uşoară practicată pentru întreţinerea sănătăţii şi susţinător al activităţii cardiovasculare, joggingul ajută la menţinerea unei stări pozitive. Pasionaţii de mişcare ies la alergat pentru a elimina kilogramele în plus, pentru a se întreţine în anumiţi parametri din punct de vedere fizic, pentru a se elibera de stresul unei zile de muncă sau pentru a căpăta un tonus optim înaintea unor provocări. Acestea sunt explicaţiile generale pe care ProSport  le-a obţinut la un tur efectuat printre locurile propice mişcării din Bucureşti.

Cei care şi-au propus să-şi dedice timp sportului şi pentru o evadare din viaţa cotidiană, au două opţiuni pentru alergat: parcurile şi pistele de tartan. În parcuri se aleargă, în general, pe bitum/beton/pavaj, iar pe termen lung, cei care fac mişcare frecvent ar putea întâmpina anumite probleme. „La asfalt pot interveni probleme la articulaţii. Astfel, este mai indicat să se alerge pe tartan, este o suprafaţă mai blândă“, susţine Alin Popescu, medicul lotului naţional de rugby. Aşadar, cei care ies la o mişcare de întreţinere sunt sfătuiţi să caute pistele cu tartan.

Suprafața ideală pentru execuția pistelor de atletism este tartanul: o mixtură de rășină poliuretanică și granule din cauciuc, cu elasticitate mare şi cu o înaltă rezistență la intemperii, radiații UV, ape meteorice, frecare cu pantofii sport etc.

alergare pista tartan

Avantajele pardoselii poliuretanice turnate de tip tartan:

 1. Marele avantaj este dat de durata mare de viață și de costurile foarte mici de întreținere.
 2. În momentul în care pardoseala trebuie recondiționată, prin procedeul denumit “retopping”, se poate reface doar stratul superior al sistemului. Această etapă implică costuri mult mai mici (aprox. 30-40%) decât ar însemna refacerea în întregime a respectivului sistem de pardoseală. Recondiționarea suprafeței va rezulta într-o nouă pardoseală sportivă, cu o durată de viață la fel de îndelungată precum a unei suprafețe nou instalate.
 3. Datorită consistenței materialului și a tehnologiei de ultimă oră folosite în procesul de fabricare nu este necesară mentenanța specializată pentru pistele de atletism realizate. În mod normal, precipitațiile naturale sunt de ajuns pentru a curăța suprafața.
 4. Tartanul este permeabil la apă, rezistent la radiațiile UV și la schimbările climaterice, dovedindu-se suprafețe de joc durabile pe tot parcursul anului.
 5. Este o suprafață mult mai blândă la contactul cu piciorul decât bitumul, asfaltul sau pământul.
 6. Tartanul este un produs ecologic datorită materialului de înaltă calitate din care este realizat, precum și a tehnologiei de realizare, care în acelaşi timp se află în concordanţă cu toate reglementările şi standardele tehnice relevante.
 7. Tartanul nu se deformează, nu își schimbă culoarea, ci își menține proprietățile indiferent de condiţii.

 

 

Din aceste motive,  funcţionalitatea pistei de alergare este menţinută pe parcursul câtorva decenii şi acest sistem poate fi instalat şi utilizat în toate climatele.

Alternativa la pistele cu tartan: parcurile. Problema în România este că pistele de tartan se numără pe degetele unei mâini, deplasarea până în locurile respective reprezintă un impediment pentru multă lume, astfel că o masă semnificativă de alergători preferă parcurile.  Cel mai bine este dacă se aleargă pe teren neutru, prin pădure; alergarea poate fi totuşi controlabilă şi pe bitum. Trebuie însă o încălţăminte adecvată, un adidas cu talpă mai groasă pentru amortizarea contactului cu suprafaţa dură.

Avantajele joggingului:

 1. Alergatul este o metodă eficientă de creștere a nivelul de fitness, de ardere a caloriilor în plus și de pierdere în greutate.
 2. Scade tensiunea, cu păstrarea acestui efect pe perioada întregii zile.
 3. Scade nivelul de stres. Alergatul  individual, fără distrageri, poate fi o metodă bună de eliberare de presiunea gândurilor legate de carieră, familie și alte obligații.
 4. Ajută articulațiile.
 5. Previne osteoporoza. Studiile arată cât se poate de clar că alergătorii au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, infarct şi diabet.

 

ATLAS SPORT are în lucru 2 proiecte de atletism în primăvara aceasta – execuția a două piste de alergare cu tartan: “Steaua Dunării”  în Municipiul Giurgiu și pista din jurul terenului oficial de fotbal nr. 1 din cadrul bazei sportive Arini din Municipiul Sebeș.

 

Lasă un răspuns.