Tipuri de suprafeţe pentru pistele de atletism

Indiferent dacă alergaţi competitiv sau recreaţional, tipul de suprafaţă pe care alergaţi poate influenţa viteza, tehnica şi chiar sănătatea fizică. În timp ce o suprafaţă confortabilă vă poate îmbunătăţi experienţa de alergare, o suprafaţă tare poate afecta corpul în timp, în special articulaţiile. Acestea fiind spuse, fiecare atlet poate prefera o altă suprafaţă de alergat, întrucât fiecare are propriile sale avantaje. Să vedem în cele ce urmează, care ar fi principalele caracteristici ale celor mai populare suprafeţe pentru pistele de atletism.

Suprafaţa sintetică


O pistă de atletism sintetică este durabilă, rezistentă la intemperii şi fiabilă. Textura spongioasă a suprafeţelor atletice sintetice asigură o bună absorbţie a şocurilor şi o suprafaţă de alergat stabilă. Deoarece pistele sintetice sunt un sistem independent de mediile lor, ele nu se vor eroda în timp şi pot fi menţinute cu un efort minim. Acest lucru se traduce în suprafeţe uniforme fără surprize. Datorită materialului şi construcţiei, sportivii pot folosi pista chiar şi în timpul vremii nefavorabile, fără a fi nevoiţi să îşi facă griji că vor rămâne înţepeniţi în noroi. Pistele sintetice sunt, de asemenea, potrivite pentru spaţiile interioare sau stadioane.

Iarbă şi gazon
Alergatul pe piste din gazon este uşor pentru articulaţii, deoarece gazonul oferă o amortizare bună, iar murdăria de dedesubt este menţinută de rădăcinile ierbii. Puteţi chiar să alergaţi desculţ dacă gazonul este bine întreţinut. Cu toate acestea, în zilele ploioase, gazonul poate fi periculos şi alunecos. Este, de asemenea, greu să găsiţi o porţiune bună de iarbă, fără denivelări sau găuri, ceea ce poate constitui un pericol dacă veţi cădea într-una, accidental.

Pământ
Pistele din pământ, în condiţii ideale, ar trebui să ofere o absorbţie decentă a şocurilor (deşi nu la fel de mare ca gazonul) pentru o alergare uşoară. Cele mai tradiţionale piste oferă adesea trasee pitoreşti. În zilele fierbinţi, pământul se poate usca şi poate deveni la fel de tare ca şi asfaltul. Un strat de suprafaţă moale poate crea, de asemenea, un profil alunecos pentru alergare.
Ca şi în cazul altor suprafeţe naturale, pistele din pământ pot fi întâlnite cu denivelări şi gropi de la activitatea animală şi forţele de eroziune.

Asfalt


Asfaltul este (în general) mai dur pentru articulaţii decât suprafeţele din pământ şi gazon, deoarece oferă o suprafaţă mai dificilă, dar această proprietate va permite de asemenea să ieşiţi cu timpi de alergare mai rapizi. Un dezavantaj, totuşi, este faptul că în zilele însorite sau calde, asfaltul va părea să radieze căldura ambientală pe atleţi în timp ce aleargă. Dacă alergaţi pe această suprafaţă, la care sunt limitaţi unii locuitori ai oraşului, asiguraţi-vă că sunteţi hidratat şi că aveţi pantofi de alergat potriviţi.

Notă: Suprafeţele din beton sunt mult mai dure decât cele din asfalt şi nu sunt potrivite pentru o pregătire intensă.

Pistele din poliuretan oferă performanţe bune şi durabilitate. Sistemele latex pot fi instalate în mai multe straturi sau într-un singur strat, creând o suprafaţă permeabilă, rezistentă.

În unele sisteme, cauciucul se întinde pe suprafaţa pistei, care este apoi pulverizat cu liant. În alte sisteme, particulele de cauciuc şi liantul sunt amestecate şi apoi se întind. Practic, toate sistemele de latex sunt permeabile într-o oarecare măsură. Sistemul de bază şi cel mai puţin costisitor este negru. Evident, cu cât este mai mare utilizarea şi adâncimea liantului şi a cauciucului colorat, cu atât suprafaţa este mai scumpă.

Pistele de alergat din tartan sunt mai cunoscute decât sistemele de latex, iar versiunile turnate sunt adesea folosite pe piste competitive competitive de clasă mondială. Suprafeţele poliuretanice pot fi permeabile sau impermeabile. Acestea sunt în general amestecate şi instalate la faţa locului, deşi sunt disponibile sisteme pre-fabricate.

Suprafeţele poliuretanice pot fi colorate sau negre. Există patru tipuri. Sistemul de bază este alcătuit din particule de cauciuc amestecate cu poliuretan pentru a forma o bază mată. Stratul de bază poate fi utilizat singur sau poate fi mărit prin adăugarea unui pulverizator structural constând dintr-un amestec de poliuretan şi cauciuc pulverizat pe partea superioară a covoraşului. Aceasta creează o suprafaţă texturată. În mod alternativ, stratul de bază poate fi etanşat şi acoperit cu o acoperire de inundaţie din poliuretan şi cauciuc, creând o suprafaţă impermeabilă, texturată.
Pistelete de atletism turnate sunt impermeabile şi texturate.

Pistele de atletism din zgură sunt în mod normal, printre cele mai lente suprafeţe.
Pistele de atletism din zgura, nu trebuie să fie evitate, deoarece acestea sunt mai uşoare pentru corp decât cele mai populare suprafeţe sintetice.

Lasă un răspuns.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!